1306 e un fel de 2046

13 iulie 2011
1306 e un fel de 2046  jpeg

El şi ea privesc oraşul. Stau sprijiniţi de balustradă, pe balconul camerei de la etajul al XV-lea al InterContinentalului. În miezul zilei, zgomotul oraşului e asurzitor. Vina principală aparţine şantierului de alături, de la Teatrul Naţional. Muncitorii au decopertat clădirea şi TNB arată dezolant, aşa, cu „capul” chel.

El şi ea privesc îndelung afară, fără să se atingă, fără să îşi vorbească, striviţi ca o bucată de carne de vită într-un hamburger. În faţă, oraşul impersonal, dar gălăgios, în spate, în cameră, spectatorii nedumeriţi, (poate) intimidaţi, şi între aceste coperţi, tăcerea unui cuplu.

Creat de Cosmin Manolescu împreună cu Catrinel Catană, Camera 1306 (I Am Myself) este un spectacol-instalaţie de cinci ore, pe care spectatorii - doar şase la fiecare show - pot să îl vadă fragmentar, cîte o oră, sau în calupuri de trei ore, într-un apartament al Hotelului InterContinental. În 9 iulie, reprezentaţia a îmbrăcat forma unui maraton de 12 ore. Camera 1306 este radiografia unui cuplu-burete urban, agresat de oraş, oameni şi tehnologii. Telefonul sună încăpăţînat, televizorul aberează cu violenţe marca Hollywood, talk-show-uri franţuzeşti despre politicile europene şi simpatice cartoons, Nina Simone & Jacques Brel se tînguiesc „ne me quitte pas”, dar nimic din toate astea nu agresează direct, doar intermediază o intruziune de neevitat. Intimitatea îşi modifică limitele, devine involuntar permisivă, cuplul se configurează ca un catalizator al mediului, se (dez)armonizează în funcţie de acesta. Publicul intră în procesul de (dez)articulare a relaţiei, contactul performerilor cu spectatorii este direct, trece de un simplu voyeurism, e o conştientizare a faptului că fiecare ne lăsăm amprenta asupra celor pe care îi întîlnim şi sîntem la rîndul nostru amprentaţi de toţi ceilalţi. Purtăm urmele comunităţii chiar şi în cea mai adîncă singurătate.

Dragostea/ erotismul nu mai sînt experienţe intime, ele se demitizează într-un dans sub pilotă şi unul sub duş (pentru spectatorii norocoşi, căci trebuie să asiste la spectacol exact în ora cu pricina). Cuplul poartă stigmatele relaţionale tipice: legăturile sînt sufocante (legaţi unul de altul cu funde, cei doi se mişcă spasmodic), există tentaţia (imprevizibilă) a celui de-al treilea, apropierile pierd din tandreţe, se instalează tăceri şi o anume distanţă. Relaţia nu moare, cel puţin nu sub ochii noştri, doar se modifică, fără a deveni neapărat toxică.
Camera 1306 este fictivă (nici etajul al XIII-lea nu există), prin urmare ceea ce se întîmplă acolo e după puterea imaginaţiei fiecăruia, lucru care face conexiunea cu celebrul film al lui Wong Kar Wai, 2046 în care nu se ştie exact ce exprimă titlul, o cameră de hotel, un loc, un nume, o stare de spirit, oricum ceva imposibil de definit, misterios şi cu siguranţă, fragil.

Camera 1306 este fictivă (nici etajul al XIII-lea nu există), prin urmare ceea ce se întîmplă acolo e după puterea imaginaţiei fiecăruia, lucru care face conexiunea cu celebrul film al lui Wong Kar Wai, 2046 în care nu se ştie exact ce exprimă titlul, o cameră de hotel, un loc, un nume, o stare de spirit, oricum ceva imposibil de definit, misterios şi cu siguranţă, fragil.
Cosmin Manolescu şi Catrinel Catană explorează corpul ca pe un sistem de tensiuni pulsatile, traductibile într-un limbaj senzorial, iar fiecare spectator receptează un mesaj unic în funcţie de „traumele” proprii.
Am plecat cu o întrebare: cîţi sîntem într-o relaţie? Am şi un posibil răspuns: cel puţin trei, eu, el şi oraşul.

Următoarele reprezentaţii: 13 august şi 24 septembrie

Camera 1306 [I Am Myself]
spectacol-instalație pentru o cameră de hotel de Cosmin Manolescu
coregrafie & interpretare: Catrinel Catană & Cosmin Manolescu
management & comunicare: Ștefania Ferchedău
producători: Fundația Gabriela Tudor & Centrul Național al Dansului București
partener asociat: Hotel InterContinental București
foto: Irina Stelea

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.