1. Marilyn

25 martie 2012
1  Marilyn  jpeg

Celebra expresie care defineşte parfumurile – esenţele tari se ţin în sticluţe mici  – se aplică într-un mod original la teatru. În inima secuimii, la Sfîntu Gheorghe (Covasna), un oraş cu 65.000 de locuitori, se întîmplă în aceste zile un amplu festival internaţional de teatru contemporan. Bienala Reflex (16 – 30 martie) vine în succesiunea altor festivaluri pe care cele două teatre din oraş (român şi maghiar) le-au manageriat pe rînd de-a lungul anilor. Deşi doar la a doua ediţie, Bienala organizată de Teatrul Tamás Áron are un deja contur viguros şi şanse reale să devină un pilon festivalier important. Şi asta întrucît selecţia spectacolelor a dovedit un curaj pînă la obrăznicie (programul aici http://reflexfest.ro/2/ ). De exemplu, regizorul László Bocsárdi, directorul teatrului şi al Bienalei a invitat o bizarerie incitantă, ceva între pop-theatre şi psihanaliză –  Persona.Marilyn în regia unui star polonez, Kristyan Lupa, sau un post-spectacol, Radio Muezzin, realizat de Rimini Protokoll, o companie germană, mai mult fenomen teatral decît trupă. Cum festivalul se întinde pe două săptămîni, selecţia e bogată şi în estetici, şi în nume mari (lituanianul Oskaras Korsunovas vine cu Hamlet şi Azilul de noapte, Emma Dante a prezentat deja Trilogia Ochelarilor), şi în atitudini  (din Budapesta, Teatrul Örkény István şi Trupa HOPPart vin cu două spectacole reprezentative pentru momentul actual al culturii ungare care este intens politizată). 

Primele trei zile de festival au adus deja provocări. Rimini Protokoll cu Radio Muezzin a testat publicul printr-un mix teatru – non teatru. Mutarea importantă pe care o fac germanii este renunţarea la interpretarea personajelor (toate făcînd parte din actualitate) în favoarea prezenţei lor directe în spectacol. Astfel, actorul ca intermediar între personaj şi public dispare, iar personajul se prezintă singur. Radio Muezzin aduce pe scenă astfel de personaje reale, exotice prin natura lor (muezzini din Cairo) care îşi spun poveştile (reale şi ele) simbiotic legate de o religie –musulmană – şi de practicile religioase aferente. Pentru spectatorul european, efectul nu este însă cel al fabulosului din 1001 nopţi, ci mai degrabă de hiperrealism.

Cu Trilogia ochelarilor (Trilogia degli occhiali: 1. Acquasanta, 2. Il castello della zisa, 3. Ballarini) a Emmei Dante, estetica se schimbă fundamental. Spectacolul are  o poetică naivă pe care se ţes tuşe de grotesc, o lirică felliniană care se dezvoltă cu lentoare, parcă special ca exerseze răbdarea spectatorului contemporan: monologul exaltat al unui marinar „logodit cu infinitul” (comic şi candid, opus Rimelor bătrînului marinar al celor de la The Tiger Lillies), experimentul unei minuni (cît durează un miracol şi dacă poate fi el provocat) şi rememorarea unei vieţi de cuplu pe repede înapoi, de la senectute la prima întîlnire (purtăm cu noi toate vîrstele – o idee regăsită în urmă cu cîţiva ani şi în Hamlet-ul lui Andry Zholdak în care vreo 7, 8 variante de Ofelii – tinere, bătrîne, frumoase, invalide etc. – convieţuiau în acelaşi timp).

Cele mai puternice spectacole au fost însă despre feminităţi deviante: Persona. Marilyn al lui Kristyan Lupa şi Hedda Gabler al lui Andrei Şerban.

Marilyn ţăndări

Spectacolul despre Marilyn Monroe făcut de Kristyan Lupa la Teatr Dramatyczny din Varşovia este al doilea dintr-o serie pe care regizorul polonez a dedicat-o explorării vieţii personalităţilor secolului al XX-lea, după Andy Warhol (Factory 2) şi înaintea lui Simone de Beauvoir (Le Corps du Simone).Viziunea lui Lupa asupra lui Marilyn este aceea a unui icon devorat de propria imagine, un „produs” de marketing consumat, o femeie controlată permanent de cei din jur (impresari, regizori, prieteni, iubiţi, psihiatri), tînjind enorm după afecţiune. În spectacolul lui Lupa, Marilyn prefigurează una dintre maladiile urbane contemporane: pulverizarea identităţii. Marilyn nefericită în timp ce provoacă fericire altora, Marilyn însingurată, dar niciodată singură, Marilyn celebră, dar necunoscută de nimeni, Marilyn – imaginea unei femei frumoase, niciodată o femeie frumoasă. Lupa creează un spaţiu urît, o hală dărăpănată, fostul studio al lui Chaplin în care Marilyn, cu un pulover larg aruncat peste corpul gol, îşi poartă senzualitatea ca pe o rană. Se creează o imponderabilitate a senzualităţii din prezenţa acestei Marilyn în derivă, bîntuind prin hala imensă, vulnerabilă în goliciunea ei ghicită şi uneori vizibilă (una dintre cele mai sexy imagini teatrale, amintind de fotografiile erotice ale lui Jan Saudek, dar fără tuşa de grotesc), o senzualitate care o defineşte şi o videază de personalitate în acelaşi timp, o reduce la obiect (al dorinţei), niciodată fiinţă.

Lupa construieşte spectacolul pe două direcţii: prăbuşirea lui Marilyn exprimată prin senzualitate haotică şi vid identitar (o nuditate identitară – Marilyn se acoperă cu hainele, nu le îmbracă, „încearcă” alte identităţi – Jean Harlow, Gruşenka din Fraţii Karamazov, dar există şi o disociere a actriţei Sandra Korzeniak de personajul Marilyn) şi anti-teatralitatea discursului dramatic (pusă în discuţie deschis, în faţa publicului). Şi mai este o raportare pe care o face regizorul, şi ca estetică, şi la nivelul personajului: filmul lui Ingmar Bergman, Persona (fluiditate dramatică, acuitate a analizei psihologice, re-compunerea personajului din fotograme).

Centrul spectacolului este însă Sandra Korzeniak, o actriţă cameleonică, răscolitoare în vulnerabilitatea ei, capabilă să inducă inocenţa în viciu.

Finalul cu Marilyn arzînd în flăcări trimite la Ioana d'Arc (un alter-ego, căci şi pe Marilyn o chema Jeanne - Norma Jeane Mortensen), dar şi la o altfel de ardere, a porcului de Crăciun. Victimă a uzinei de vise, întinsă pe masă, goală şi drogată, Marilyn are exact neputinţa grohăitorului înjunghiat din barbara tradiţie românească.

Spectacolul lui Kristyan Lupa relevă hipnotic faţa prăbuşită a starurilor. Doar că prăbuşirea este condiţia sine qua non pentru a intra în legendă.

Teatr Dramatyczny, Varşovia
PERSONA. MARILYN
DISTRIBUŢIA: Sandra Korzeniak, Katarzyna Figura, Piotr Skiba, Władysław Kowalski, Marcin Bosak, Henryk Niebudek, Agnieszka Wosińska, Paweł Miśkiewicz, Agnieszka Roszkowska, Krzysztof Dracz, Andrzej Szeremeta, Marcin Tyrol, Adam Graczyk, Małgorzata Maślanka, Jolanta Olszewska, Marek Lisik
Muzicieni: Magdalena Bojanowicz (cello), Anna Sikorzak-Olek (harp), Barbara Skoczyńska (percussion instruments), Dariusz Pogłud (double bass), Krzysztof Zbijowski (clarinet)

Regia, scenariul şi scenografia: Krystian Lupa
Muzica: Paweł Szymański
Costumele: Piotr Skiba
Video: Jan Przyłuski
Foto: Katarzyna Paletko şi Henning János

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Experiența nefericită a unui român într-un paradis turistic din Caraibe. „S-a mai întâmplat să nu apară sub nicio formă ”
Un român a povestit experiența neplăcută prin care a trecut în Bahamas, unul dintre paradisurile turistice din Caraibe. Practic, aceasta i-a pus în pericol întreg sejurul.
image
Dilema masculină: cu sau fără maiou pe sub cămașă. Ce spune creatoarea de modă Adina Buzatu VIDEO
Aceasta este întrebarea care îi macină pe bărbați, mai ales în sezonul cald. Designerul Adina Buzatu spune că obiectul vestimentar este necesar mai ales atunci când bărbații transpiră excesiv, pentru că absoarbe umiditatea.
image
Ce împiedică România să devină o forță regională. Expert român din SUA: „Avem și o problemă de feudalism local”
Expertul în securitate Marius Ghincea, lector la Syracuse University (SUA), explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, ce-i lipsește României pentru a-și putea asigura securitatea și pentru a fi o forță de luat în calcul în regiune. El consideră că o piedică este „feudalismul local”.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.