Special Paris - Interviu cu Vlad Alexandrescu, ministrul român al culturii

26 ianuarie 2016   Dileme on-line

Ministrul român al culturii, Vlad Alexandrescu, s-a aflat la Paris săptămîna trecută cu ocazia vizitei oficiale efectuată în capitala Franţei de premierul Dacian Cioloş. Schimburile culturale franco-române s-au aflat pe agenda discuţiilor cu accentul pe cîteva proiecte importante.

Adevărate şantiere culturale se anunţă la orizont, cum ar fi organizarea unui "saison" românesc în Franţa în 2018. România are nevoie de experţi francezi pentru a-şi pune la punct Biblioteca Naţională Română precum şi pentru înfiinţarea Muzeului Naţional "Constantin Brîncuşi" la Tîrgu-Jiu. Restaurarea Sălii Bizantine din cadrul Ambasadei României de la Paris, şi includerea acestei săli în circuitul cultural parizian este un alt obiectiv.

La microfonul lui Matei Vişniec, ministrul culturii Vlad Alexandrescu a detaliat, pentru RFI, unele puncte ale acestor proiecte şi a afirmat că industriile culturale şi creative aduc un procent important la buget.

S-ar mai impune însă şi întrebarea: oare ar putea România adopta modelul Franţei şi mări bugetul alocat culturii de la 0,1 la sută, cît este acum, la 1 la sută, cît este cel francez?

Ascultaţi interviul realizat de Matei Vişniec cu ministrul culturii Vlad Alexandrescu.

Mai multe