Regina de Diamant

2 februarie 2012   Dileme on-line

După nunta dintre Prinţul William şi Kate Middleton de anul trecut, aflîndu-se în toiul pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de la Londra de anul acesta, britanicii par a avea numai motive de sărbătoare. Între 2-5 iunie 2012, Regina îşi serbează Jubileul de Diamant.

Pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei (Regele George al VI-lea), Elizabeth Alexandra Mary, care avea doar 25 de ani, este proclamată regină. Însă abia un an şi ceva mai tîrziu are loc ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey din Londra. În cei 60 de ani de domnie pe care îi împlineşte, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu a avut o clipă de răgaz. De atunci, ea făcut peste 300 de vizite de stat în străinătate, în jur de 25.000 de vizite în Marea Britanie; a găzduit peste 100 de banchete oficiale pentru şefi de state din întreaga lume, precum Robert Mugabe (preşedinte al Zimbabwe) sau Nicolae Ceauşescu; a oferit 400.000 de distincţii şi a avut de-a face cu vreo 150 de prim-miniştri din Marea Britanie şi Commonwealth.

Din articolul publicat de Intelligent Life (revistă bilunară de cultură & lifestyle a The Economist), mai aflăm şi că Regina a adormit "în timpul serviciului" o singură dată, în 2004. Conform unei noi biografii scrise de Robert Hardman - Our Queen -, ea ar fi aţipit scurt în timpul unei conferinţe despre noi descoperiri legate de folosirea magneţilor în biologie şi medicină, de la Universitatea "Heinrich Heine" din Düsseldorf. 

(Patricia Mihail)

Foto: Regina în 1952 (© Getty)

Mai multe