Insomniile Districtului

11 iunie 2019   Dileme on-line

ARCEN relansează sîmbătă, 15 iunie, cunoscutul proiect cultural District 40 printr-o nouă serie de evenimente, intitulată „Insomniile Districtului” și sub un nou slogan, menit să marcheze evoluția sa: „Con|viețuire într-o stare de spirit”. Prima Insomnie va avea loc la Școala Centrală, inima Districtului 40, care, între orele 9 seara și 3 dimineața, pe 15 iunie, se transformă într-o instalație experimentală dedicată intimității și descoperirii „Orașului care ne locuiește”. Iubirea desenează hărți în noi și construiește o geografie intimă, care reinterpretează geografia urbană. 

Toți doritorii de experimente culturale suficient de curajoși încît să-și exploreze intimitatea și felul în care își trăiesc orașul, datorită iubirii, sînt invitați să participe. Accesul este gratuit și fără rezervare.

Experiența de la Școala Centrală, prin care se relansează District 40, este un pretext de actualizare a poveștilor intime uitate, o descoperire a straturilor memoriei personale depuse peste străzile orașului și o explorare a orașului care ne locuiește, pornind de la iubirile trăite. Punctul de plecare al acestei explorări este un text foarte personal scris și rostit de Edmond Niculușcă, unul dintre inițiatorii ARCEN.

Acesta îmbracă în poveste peste 120 de metri de instalații desfășurate în galeria vitrată de la Școala Centrală, care conțin obiecte și bilete reale rămase în urma unei povești de iubire, un laptop în care intimitatea se arată publicului. Fiecare element al instalației este o invitație la explorarea propriei intimități și a memoriei afective, oferind participanților posibilitatea să-și  regăsească geografia intimă.

Textul lui Edmond Niculușcă reinterpretează legătura afectivă pe care o avem cu spatiul în care traim. În District 40 acasă e o stare de spirit. 

Grădina istorică a Școlii Centrale, în care trupa Sentiment va experimenta 6 ore de muzică pe notele intimității, este mai mult decît un loc al insomniei întoarcerii în orașul interior. Restaurată printr-un proiect derulat de ARCEN, derulat în ultimele săptămîni, ea se transformă într-o adevărată „grădină paradis”, pentru toți cei care vor să-și regăsească geografia intimă, pornind pe urmele iubirii.

Conceptul experimentului de la Școala Centrală e rezultatul dialogului dintre Edmond Niculușcă și Mircea Barac. Dialogul a fost întreținut și prin contribuția lui Alberto Groșescu, Martei Gheleșel, Mariei Duda și lui Alice Stoicescu.

Demarat în 2018, pentru reactivarea prin intermediul culturii a Cartierului Icoanei și împrejurimilor sale, una din zonele istorice ale Bucureștiului cu cea mai mare densitate culturală din Capitală, District 40 s-a maturizat între timp și a devenit un  proiect-model care concretizează starea de spirit pe care o însuflețește ARCEN: „Cultură și trăire cu rezon pentru București”.

District 40 este un exemplu pentru modul în care CULTURA aduce calitate în viața și conviețuirea noastră cu cei de lîngă noi, creînd o anume stare de spirit prin refacerea, reinterpretarea modernă, activarea și valorificarea legăturii dintre oameni și spațiul în care locuiesc. De aici sloganul sub care se relansează este „Con|viețuire într-o stare de spirit”.

Insomniile Districtului sînt o serie de evenimente organizate de ARCEN, dedicate artelor vizuale și performative, arhitecturii contemporane și experimentului artistic în spații istorice care devin, timp de o noapte, instalații efemere de artă. Insomniile Districtului transformă clădiri din cartier în adevărate universuri de insomnie creativă. Scopul lor e de a reactiva spații istorice din District 40, valorificîndu-li-se potențialul istoric și comunitar prin intermediul culturii contemporane.

Mai multe