Cît de real este scenariul „norului radioactiv” din Rusia deasupra României?

20 august 2019   Dileme on-line

După explozia din nordul Rusiei, care a implicat material nuclear, au apărut temeri că dimensiunile reale ale accidentului sunt ascunse, așa cum s-a întâmplat la Cernobîl. Radiațiile din Europa sunt însă în limite „naturale”, iar un expert explică cel mai pesimist scenariu pentru România.

În România, speculațiile cu privire la nivelul radioactivității după accident au înflorit:s-a vorbit în mediul online și pe WhatsApp chiar despre iminența unui „nor radioactiv” care va veni deasupra țării, lucru dezmințit rapid de autorități.

Măsurătorile făcute deasupra Europei, prin programul Comisiei Europene REMon, arată niveluri foarte reduse ale radioactivității gama deasupra României, care se înscriu în limitele de jos ale emisiilor naturale, la fel ca, de altfel, deasupra întregii Europe. Harta se bazează pe stații de monitorizare independente, iar nivelul de radioactivitate din România se înscrie în intervalul 100-200 nano-Sieverts. Nivelul este foarte scăzut. Alerta începe de la valori între zece și o mie de ori mai mari.

Citiți întreaga știre aici.

Mai multe