Zambia

24 februarie 2013   Galerie

Peronul e gol, totul pare încremenit în lumina după-amiezii. Căldura sufocantă şi umiditatea excesivă îţi dau o senzaţie ciudată, pentru luna februarie. Defapt e anotimpul cu climat umed subtropical al Zambiei.

Şuieratul îndepartat şi firul de fum anunţă sosirea trenului

.

Călătorii încep să iasă din sala de aşteptare a gării Livingstone. Sînt un grup mare de turişti, (corporatişti mai exact). Mai toţi pozează şi filmează locomotiva cu abur, care opreşte în staţie. Din norul de fum înecăcios cade o zgură fierbinte peste cămaşile pasagerilor. Mecanicul şi fochistul se confundă cu negrul locomotivei şi al cărbunelui.  Însoţitorii de tren îi întîmpină pe pasageri, direct pe peron, oferindu-le băuturi reci, chiar înainte de urcarea în vagoane. 

Trenul Royal Livingstone Express este compus din  locomotiva cu abur, nr. 156, construită în anul 1922 şi cele 5 vagoane. Acestea au fost restaurate şi sînt dotate cu mobilier elegant şi aer condiționat. Sînt două vagoane restaurant, vagonul club, vagonul salon și un vagon cu platformă tip terasă. Acestea fac parte din patrimoniul Muzeului Căilor Ferate din Livingstone. Ben Costa, directorul muzeului, pasionat inginer feroviar, ne însoţeşte în călătoria noastră, fiind prezent şi în calitate de organizator.

Pornim din oraşul Livingstone, prin suburbia Dambwa, spre parcul naţional Mosi-oa-Tunya, paralel cu rîul Zambezi, pe celebra cale ferată Mulobezi, care face legătura cu Zimbabwe.

De-a lungul traseului se succed casele de la periferie, culturi de porumb şi cîmpuri înverzite. 

Punctul terminus al traseului este exact pe Podul Cascadei Victoria, loc în care este şi frontiera cu Zimbabwe. Trenul face o pauză de o jumatate de oră. Cînd să cobori te asaltează localnici, care încearcă să-ţi vîndă drept suvenir bancnote din Zimbabwe, de 1 milion de dolari...

De la înălţimea de 128 de metri a podului, peisajul este fascinant. Cascada Victoria, aflată în amonte, se vede printr-un imens curcubeu răsturnat. Cu un vuiet profund, apele fluviului Zambezi cad de la peste 100 de metri înalţime, într-o perdea imensă, pe o lăţime de 1000 de metri.

La capătul celălalt al podului, la cîţiva zeci de metri se află grănicerii înarmaţi din Zimbabwe. Un taxi trece de ei şi opreşte tot la mijlocul podului. Priveliştea e atît de spectaculoasă, de uluitoare, că pentru o clipă uiţi de tine, de tren, de faptul că esti undeva departe, în Africa... 

Zambia, 13 februarie 2009

Foto Lucian Muntean

Mai multe