Stigmata

7 noiembrie 2011   Galerie

Imaginează-ţi că ai ajuns în ultimul stadiu de decădere pe care îl poate atinge o fiinţă umană: eşti un beţiv ordinar, un neisprăvit, un animal, o masă amorfă de carne.
 
Imaginează-ţi că te trezeşti într-o zi cu semnele divinităţii încrustate în palme şi că viaţa ta devine apoi o serie nesfîrşită de orori.
 
Imaginează-ţi că reuşeşti, pînă la urmă, să găseşti o ieşire din acest iad, dar că pauza de respiro nu durează mult.
 
Legendarul grafician Lorenzo Mattotti îşi desfăşoară tot talentul în vîrtejuri expresioniste hipnotice şi, împreună cu scriitorul şi scenaristul Claudio Piersanti, ne oferă o memorabilă fabulă despre bine, rău, sacrificiu şi mîntuire finală. Un roman grafic care ne va bîntui mult timp.

Lorenzo Matotti s-a născut în Brescia, în nordul Italiei, în 1954, şi a studiat arhitectura la Veneţia, după care şi-a dedicat întreaga viaţă benzilor desenate. Inspirat de numeroşi desenatori, cum ar fi José Munoz şi Carlos Sampayo sau Alberto Breccia, începe să colaboreze la revista Linus. Se bucură de succes pe plan mondial odată cu romanul grafic Fuochi (1984). Memorabile sînt şi ilustraţiile sale pentru Pinocchio (1991) sau adaptarea făcută de el după Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Mattotti a fost unul dintre graficienii europeni pe care revista RAW i-a facut cunoscuţi publicului american în anii '80. A colaborat cu reviste precum The New Yorker, Le Monde, Vanity Fair, Cosmopolitan, Vogue. În prezent, trăieşte la Paris şi lucrează la un roman grafic de mari dimensiuni.

Claudio Piersanti s-a născut în Abruzzo, o regiune din sudul Italiei, în 1954. A publicat primul său roman, Casa di nessuno, în 1981. Printre scrierile sale, se numără culegerea de povestiri L'Amore degli adulti (1989; reeditată în 1998), Gli sguardi cattivi della gente (1992), Luisa e il silenzio (1997, distinsă cu Premiul Viareggio). Locuieşte la Roma şi lucrează ca scenarist pentru cinema şi televiziune. Ultimul său roman, I giorni nudi, a apărut în 2010.

Stigmata, de Lorenzo Mattotti & Claudio Piersanti, trad. de Florin Dumitrescu, este un roman grafic în curs de apariţie la Editura Art. Lansarea va avea loc în prezenţa autorului, Lorenzo Mattotti, marţi, 22 noiembrie, ora 18:00, în Podul Librăriei Bastilia (Piaţa Romană, nr. 5).

Mai multe