Kiev, ianuarie 2014

23 ianuarie 2014   Galerie

N. red.: 24 ianuarie 2014. Colegul nostru Cristian Ghinea, director la CRPE, e la Kiev pentru organizarea Forumului Civic România-Ucraina. A făcut fotografii și a scris un fel de "jurnal informal" despre ce se întîmplă acolo. Vom reveni peste o săptămînă cu un dosar despre Ucraina. Deocamdată, priviți și citiți.

● Mergem sa încărcăm telefoanele. Saxofonistul e tot acolo. Cînd am plecat cînta Lambada la saxofon. Mai e o oră pînă expiră armistițiul.

● Cortul Cernăuțiului. Care vrea în Europa.

● Badge-ul cu „Press” al Alinei atrage diverși oameni care vor să ne spună chestii. Omul ăsta insistă să ne arate că poliția trage cu cartușe cu bile. Făcute în Rusia. Uite: scrie aici „Rassia”, pozează. Am pozat.

● O altă fată mă întreabă dacă vreau unt cu gem. Cedez. E minunat. În miros de cauciuc ars. Așa erau colindețile la mine la țară.

● Ne încălzim cu oamenii ăștia. E un frig cumplit. Unii sunt negri de fum, zici că-s din Africa. Cel din dreapta e filosoful grupului, ne spune multe despre ce vor și ce așteaptă. Nu e de bine pentru Ianukovici.

● Cocktail

● Rezerve

● Piața Europa văzută de sus

● Saxofonistul maniac în fum de cauciuc ars

● O domnișoară împarte sandwich-uri. Mi-e rușine să accept. E foarte darnică, îmbie pe toată lumea

● Baricade mai mici, lăsate în urmă de bătălii

● Aici începe perimetrul din fața stadionului Dinamo, unde se duc bătăliile pe care le vedeți la știri. Piața se numește... Europa

● Afară din Palatul Libertății, surpriză mare: s-au aliniat. Cei care mîncau înăuntru vor ieși la schimb, cei de aici s-au aliniat pentru masă. Perfectă ordine.

● ... și regulile de purtare. Prima: fără alcool. A doua: cine fumează în Palatul Libertății e muscal (adică rus, adică nașpa în context). Se organizează în grupuri de cîte 10 cu cîte un șef. Revoluționarul nu poate să părăsească maidanul fără să anunțe șeful de grup. Revoluționarul trebuie să respecte ordinele date de șeful de grup, pe care trebuie să îl cunoască personal. Finalul e magistral: ”Fiți buni unii cu alții și fără milă față de dușmani. Trăiască Ucraina!”

Mai multe