Albumul ROST - de Răzvan Voiculescu

25 noiembrie 2013   Galerie

Rostul e sens, e tîlc, e menire. Rostul înseamnă rînduială și un mod anume de a trăi. Identitatea începe cu a-ți ști rostul pe lume, iar cînd nu-l mai ai se cheamă că te-ai rătăcit.

La doi ani după Bucătăria Hoinară, Răzvan Voiculescu revine cu un nou album de fotografie, intitulat ROST - Esențe, gusturi și stări românești. Un volum impresionant, 300 de pagini în condiții grafice de excepție și o colecție de ipostaze ale rostului: meșteșuguri, obiceiuri, momente, povești de viață. Autorul îl consideră piesa de încheiere și cea mai amplă din seria dedicată satului tradițional, serie din care au făcut parte și albumele România - Ținută umilă a splendorii și Țara Lăpuşului - Destine încrustate.

Albumul a început, de fapt, de la ideea unei lumi aflate în crepuscul - în satele și orașele mici ale României, multe dintre meșteșugurile vechi se pierd, încet-încet. Auzim din ce în ce mai des despre "ultimul fierar", "ultimul potcovar", "ultimii rapsozi". Oamenii aceștia, care își știu meșteșugul și îl țin viu a în ton cu rostul străvechi, de multe ori tangent cu magia, nu au pe nimeni care să-i urmeze. Ideea de ROST pe care o reprezintă acești meșteșugari, artiști, sau păstrători de tradiții, prea puțin cunoscuți sau chiar uitați - e posibil că mîine să nu mai existe. 

Parte a unei campanii naționale, albumul lui Răzvan Voiculescu și-a propus ca printr-un obiect de artă fotografică să aducă poveștile și chipurile acestor "Păstrători de Rost" în fața publicului. De-a lungul a doi ani, Răzvan Voiculescu și echipa sa au întîlnit, descoperit, fotografiat și filmat în toate regiunile țării, aproape 100 de povești ale "Păstrătorilor de Rost". Potcovari, buciumani, cojocari, fierari, opincari, morari, rapsozi sau făuritori de tilincuțe sau de hamuri. Albumul va fi alcătuit din pictoriale, fiecare dintre ele dedicat unui astfel de "Păstrător de Rost". Ca și celelalte albume ale lui Răzvan Voiculescu, și acesta va include un film de scurtmetraj (making of) realizat de regizorul Șerban Georgescu.

Lansarea albumului va avea loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, pe 28 noiembrie, începînd cu ora 19. Evenimentul îl va avea ca invitat special pe Tudor Gheorghe, care va susține un recital.

Lansarea albumului va constitui, de asemenea, și punctul de pornire al campaniei naționale "ROST - Esențe, gusturi și stări românești". Mesajul principal al campaniei va fi "Avem un ROST. Îl păstrăm." Campania își propune să implice cît mai mulți români, motivîndu-i să se afilieze proiectului și să descopere chipurile și poveștile ROST-ului pe care încă îl mai avem: tradiții, meșteșuguri, arte populare încă vii, oameni extraordinari - dar prea puțin cunoscuți sau uitați. 

Mai multe