Violență și polarizare

20 august 2018
Violență și polarizare jpeg

În memoriile sale, la un moment dat Petre Pandrea observa că violența în politica românească a fost introdusă de mișcările extremiste, legionarismul și comunismul. Ambele au folosit din plin amenințarea, intimidarea, agresiunea și asasinatul politic. Memorialistul mai susține că aceste practici nu au prins totuși pe terenul politicii românești, au fost mai degrabă excepții, puseuri, pe care majoritatea le-a răbdat de nevoie, dar pe care le-a respins ca și practici politice curente. În paranteză fie spus, e de precizat că la Pandrea funcționa un fel de glorificare a modului presupus echilibrat în care țăranul român - mai precis cel oltean, din rîndurile căruia provenea autorul - vede și judecă lumea.

Avînd în vedere observația lui Pandrea, se pune întrebarea de unde atîta violență politică astăzi, din moment ce extremismele menționate au fost, aparent, depășite? Pentru că în aer plutește o ură și o violență aproape palpabile.

Îmi vin în minte imaginile cu actele de violență gratuite ale unor jandarmi, care păreau dezlănțuiți după ce au primit ordinul „foc de voie” la reprimarea protestului din 10 august. Ura cu care loveau oameni care „se predaseră”, ridicaseră deja mîinile, nu vine din ordinul primit de sus, venea de la ei, din interior; jandarmul violent a părut că îi urăște personal pe cei din piață. Nu le-a înțeles niciodată motivațiile și acum avea ocazia să se răzbune pentru frustrările îndelung înmagazinate acasă, privind știri și talk-show-uri la televizor, sau în discuțiile cu colegii. După cum ură exprimă și chipurile unor contestatari din piață, ai căror ochi se congestionează cînd scandează împotriva lui Dragnea și a PSD-ului.

Violența plutește și pe rețelele de socializare. Un prieten jurnalist care obișnuiește să își exprime clar și cinstit opiniile anti-PSD la televiziunile unde este invitat mi-a arătat ce mesaje poate să primească pe Facebook. Cele mai benigne sînt înjurăturile triviale, dar altele merg pînă la amenințarea cu moartea. De exemplu, un mesaj eliptic, căutat mafiot, precum acesta: „Tu trebuie urgent executat. Faci parte dintr-o organizație teroristă, sînt dovezi”. Sînt convins că am văzut numai vîrful aisbergului; că mai sînt și alții care primesc asemenea mesaje, în privat sau chiar și în public, și că de ele nu sînt scutiți nici comentatorii de altă orientare. Cel mai recent și notoriu exemplu este cel al Alinei Mungiu-Pippidi, care a scris aparent împotriva curentului în care se presupunea că se înscrisese. A fost de ajuns ca să i se facă fel de fel de procese de intenție, să fie acuzată că s-ar fi vîndut sau să i se impute - violența poate fi, iată, și grosolană - felul în care arată. Multe dintre aceste atacuri veneau de la unii intelectuali influenți, pe care vulgul Facebook-ului pare să-i cuprindă cu prea multă ușurință. Bineînțeles că puteai să nu fii de acord cu ea și să aduci contra-argumente la ceea ce ea susținea, dar asemenea atitudini s-au înecat în mulțimea replicilor denigratoare, răstite, acuzatoare, injurioase, fără consistență.

Mai există apoi și instituția excluderii, care în fond e tot o formă de violență la adresa individului. Oamenii care nu se aliniază la unul dintre grupurile antagoniste sînt excluși. ”Dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră” funcționează la fel de bine în ambele părți ale baricadei. Așa se închide cercul violenței, în sensul că acum nimeni nu îi mai scapă, nu mai există excepții, oameni care să le fie indiferenți polilor intrați în competiție.

Pentru că în fond despre asta e vorba: despre polarizarea societății. Unii spun că evenimentele din 10 august le-au amintit de România anilor 1990, cu contestările violente din stradă din acea perioadă. Dar chiar și atunci, adversarii încă se mai puteau așeza la aceeași masă. Campaniile prezidențiale se încheiau cu o dezbatere între cei doi candidați rămași în cursă. Astăzi, politicienii și comentatorii aferenți merg numai la propriile televiziuni. Dacă printr-o excepție extraordinară ei totuși se întîlnesc, discuția degenerează în monologuri simultane, suprapuse, și în final în înjurături. Jurnaliști care să poată modera nu mai există. Ura și adversitatea acoperă obiectivitatea meseriei. Polarizarea a condus la puseele de violență descrise și tot ce se mai poate spera e ca Pandrea să fi avut dreptate, ca ele să fie pasagere și în cele din urmă respinse de practica politică și de bunul-simț general. Că de la actualii politicieni șansele sînt prea mici.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi. 

Foto: E. Enea

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.