Show-uri nocturne & viraje emoționale

16 august 2017
Show uri nocturne & viraje emoționale png

După cîteva ediţii organizate la Bucureşti şi Alba Iulia, a opta ediţie a Festivalului Dark Bombastic Evening (DBE), desfășurată în perioada 3-5 august (www.darkbombasticevening.com), s-a apropiat periculos de graniţele ţării (cu Ungaria), cît pe ce să scape în afară, la ştrandul Grădina Termală de lîngă romanticul cimitir al satului Dorobanţi, judeţul Arad. Provincialul s-a strămutat în rural, o opţiune care sacrifică avantaje logistice pentru beneficiul consolidării unei comunităţi loiale şi pentru un spaţiu cît mai naturist.

Urmînd poveştii de succes a festivalului de la Gărîna, festivalurile de nişă de la noi preferă să abandoneze mediile urbane în tentaculele organizatorilor ce mizează pe băi de mulţime şi demonstraţii de forţă sponsorizată. Pentru genuri muzicale diferite, evenimente precum Smida Jazz, Waha, Rockstadt optează pentru logica delimitării, a specializării şi a unei comunităţi cvasi-hippie dispusă să se izoleze pentru cîteva zile în alte lumi decît cea a urzelii tronurilor în care ne afundă cotidianul recent. În plus, începe să umble şi la noi vorba despre festivaluri europene în locaţii neobişnuite – vezi Prophecy Fest într-o peşteră din Germania ori Rock the Boat pe un vas de croazieră între Norvegia şi Danemarca. DBE pare să fie în căutarea unui model similar al locurilor neobişnuite. Anul acestea, vizionarea de concerte rock din piscină, cu o bere în mînă şi degetele de la picioare fluturînd prin apă, a fost o experienţă aparte a cărei compatibilitate cu spiritul muzicilor dark şi psihedelice e încă subiect de dezbatere în sînul comunităţii. Indiferent de concluziile ontologice ce se vor trage, pentru toţi participanţii va rămîne o experienţă de povestit.

După unele mofturi iniţiale, publicul a început să recunoască şi avantajele: concertele întinse pînă la orele 3-4 dimineaţa au permis multor trupe să ofere show-uri nocturne spectaculoase; locaţia a oferit piscine primitoare, spaţii de campare, zone de relaxare ori de resemnare; iar pînă la urmă obligativitatea de a-ţi petrece căldurile între aceiaşi oameni e de natură să închege comunitatea, mai ales cînd mînînci mici alături de artişti cu care cîndva abia făceai rost de postere.

Dacă anul trecut festivalul a fost dominat de sonorităţi metal, anul acesta am avut o infuzie semnificativă de post-punk, cu reprezentanţi ai genului veniţi din Franţa (Solor Dolorosa), Belgia (Whispering Sons), Rusia (Motorama), Grecia (Cyanna Mercury) şi România (timişorenii Arc Gotic, rebranduiţi drept post-punk după ce eticheta gotic a fost confiscată de comunitatea metal). S-au evidenţiat trupele care se revendică explicit drept continuatori ai celor de la Joy Division: studenţii belgieni Whispering Sons au fost surpriza festivalului („trupa de care n-a auzit nimeni dar a plăcut tuturor”), în timp ce geek-rockerii ruşi Motorama au venit cu o prezentare sovieto-britanică intrigantă, lăsînd impresia că veniseră pentru Festivalul de şah de la Arad.

Segmentul românesc a fost ceva mai bogat decît în ediţiile precedente, însă rezervat în exclusivitate timişorenilor: post-rockerii Methadone Skies, blackerii Dordeduh (proiect desprins din Negură Bunget) şi veteranii Arc Gotic, care cîntau post-punk pe cînd punkul nu apucase să ajungă la noi. De la Phoenix încoace Timişoara dă pe bandă rulantă trupe de pionierat în toate genurile – mulţi „primi paşi” în muzica românească s-au făcut acolo, beneficiind şi de conexiunile internaţionale ale muzicienilor, iar proximitatea locaţiei DBE a oferit un bun prilej pentru a sublinia asta. Grupurilor menţionate li se adaugă şi trupa (tot bănăţeană) de teatru experimental Auăleu care a încheiat festivalul cu o bizară adaptare a baladei Mioriţa sub formă de teatru muzical cu măşti, cu o coloană sonoră live intensă - o alternativă autohtonă la concertele-teatru prezentate în ediţii DBE precedente ale ansamblului grec Dirty Granny Tales.

Metalul extrem a fost împins tîrziu în noapte, cu efect de cofeină tîrzie, prezentînd două mostre ce îmbie la comparaţii între felurile în care se dezvoltă black metalul pe cele două maluri ale Atlanticului: pe de o parte, americanii Wolves in the Throne Room mizînd pe intelectual (mitologie, environmentalism) şi o inginerie sonoră atent proiectată, beneficiind de deschiderea tot mai largă a genului de cînd presa americană îl repoziţionează drept muzică de avangardă; de cealaltă parte, norvegienii Kampfar mizînd pe un naţionalism viril de enclavă, cu mare priză la psihologia metalistului român tradiţionalist. Tot în segmentul metal pot fi încadraţi şi prietenoşii Hamferð din Insulele Feroe, reveniţi în România după buna impresie lăsată anul trecut cu sortimentul lor operatic de doom-metal, o alternativă mai caldă şi mai tinerească la My Dying Bride.

Post-rockul atmosferic a fost reprezentat de trupe la limita regulamentului genului – pe lîngă pomeniţii bănăţeni Methadone Skies au urcat pe scenă două grupuri care ne-au vizitat şi în trecut, însă acum au avut ocazia să se prezinte mai în largul lor: norvegienii Spurv (post-rock instrumental condimentat cu trompetă) şi britanicii Esben and the Witch (un fel de Chelsea Wolfe, dacă Chelsea ar şti cînta şi la un instrument).

Concertele cele mai interesante rămîn însă cele necatalogabile. Finlandezii Oranssi Pazuzu au fost, în funcţie de cine e întrebat, fie traumatizanţi, fie revelatori cu privire la ce înseamnă noise-rock-ul modern post-Swans, post-Sunn O))) şi post-cam orice a concertat vreodată la noi. Austriecii Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand vin cu o lungă istorie de controverse, spre amuzamentul liderului Albin Julius care rîde pe sub mustaţă de cîte ori presa muşcă momelile pe care acesta le încorporează în estetica grupului. Danezii Of the Wand and the Moon sînt cunoscuţi publicului român sub formă de proiect folk solo - au cîntat şi la TIFF acu ceva vreme, cu ocazia contribuţiei la coloana sonoră a filmului De ce eu? în regia lui Tudor Giurgiu. De data asta s-au prezentat drept trupă în toată regula, cu versiuni bogat ornamentate ale unor piese mai cunoscute în variante solo minimaliste. Alt grup care a progresat în ultimii ani de la statutul de proiect solo la cel de trupă multi-faţetată sînt americanii Wrekmeister Harmonies cu masajul lor psihic care i-a adus de la o vreme în atenţia topurilor Pitchfork şi Quietus. Grecii Hail Spirit Noir ar fi avut şi ei ceva de spus în această zonă bizarre-rock însă conform statutului de trupă tînără au intrat pe lumină, la sacrificiu, cu un concert de încălzire.

Calitatea sunetului e o provocare importantă cînd genul muzical se schimbă cu fiecare grup care urcă pe scenă, mai ales dacă identitatea unor trupe mizează pe o inginerie sonoră aparte ce nu poate fi expediată cu cîteva setări notate pe un şerveţel. Cu riscul provocării unor întîrzieri în program, s-a configurat sunetul propice fiecărui spectacol, purtînd faţă de audiofili o grijă care nu e uzuală evenimentelor rock/metal de la noi (orientate mai degrabă spre o filosofie a festivalurilor berii). S-a renunţat şi la vreo grupare stilistică pe zile, astfel că fiecare concert a venit ca o surpriză şi un viraj emoţional brusc - nu întotdeauna unul comod, dar cine a bătut atîta drum o face tocmai pentru a abandona tabieturile şi inerţia.

În ciuda obstacolelor logistice şi meteorologice, DBE 8 a fost ediţia cea mai satisfăcătoare din ultimii ani, cu cel mai eterogen program, săpînd cu tenacitate la tranşeele unei nişe care să delimiteze evenimentul de celelalte festivaluri rock care au mai dobîndit o oarecare tradiţie prin părţile noastre.

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

prognoza meteo Sursă foto: Profimedia
Prognoza meteo marţi, 26 noiembrie. Vremea se încălzeşte uşor la munte
Potrivit prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie, marţi temperaturile se apropie de cele normale pentru această perioadă a anului, înregistrându-se o uşoară creştere a acestora în zonele montane.
image png
Cât este de rentabil să muncești în Germania. „Prețurile la alimente sunt ca în România, salariile încep de la 1.600 de euro lunar”
Viața în Germania atrage tot mai mulți români, tentați de salariile mai mari și de promisiunea unui trai mai bun. Dar este această mutare o alegere rentabilă? Vloggerul Cosmin Avram a vizitat Frankfurt și a discutat cu doi români, Adina și Bogdan, despre realitatea traiului în metropola germană.
Vremivka Marinka Battle Map Draft November 24, 2024 png
Rusia înaintează într-un ritm alert în regiunea Donețk. Semnale că armata rusă pregătește o ofensivă în sud
Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donețk, mișcându-se într-un ritm mai alert decât oricând în acest an, potrivit analizei Institutului pentru Studierea Războiului (ISW).
7437208 jpg
În ce circumstanțe ar putea Donald Trump folosi armata pentru deportări în masă
Președintele ales Donald Trump a declarat săptămâna aceasta că viitoarea sa administrație intenționează să își îndeplinească promisiunea de campanie de a folosi armata SUA pentru a pune în aplicare planul de deportare în masă a migranților ilegali.
Urs intr o padure din Suceava Foto ionel Morosanu Directia Silvica Suceava (1) jpg
Scene care dau fiori, cu doi urși imenși, filmate într-o pădure din nordul României. Un pădurar s-a apropiat la câțiva metri de ei
Doi urși imenși au fost filmați într-o pădure din Suceava, în timp ce își căutau hrana. Pădurarul care a realizat imaginile cu animalele sălbatice aflate în habitatul lor natural nu s-a lăsat intimidat de dimensiunile acestora.
Hotel Continental   Calea Victoriei jpg
Calea Victoriei din Bucureşti urcă în topul celor mai scumpe artere din lume. Cât a ajuns să coste chiria. Comparație cu alte capitale europene
Calea Victoriei a urcat două poziţii în clasamentul celor mai scumpe destinaţii comerciale din lume, în cel mai recent raport „Main Streets Across the World”, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.
protest aur parlament jpg
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
Expert în comportamentul politic și electoral în Europa, Costin Ciobanu explică, pentru „Adevărul”, ce ar trebui să facă România pentru electoratul anti-sistem, pentru a evita ca nemulțumirile oamenilor, de multe ori fondate, să fie folosite de partidele pro-ruse.
Miopia afectează în zilele noastre peste 35% dintre copii Colaj DMS jpg
Miopia la copii, în creștere. Ce se poate face în plus, pe lângă limitarea timpului petrecut pe ecrane
Examinările regulate la optometrist reprezintă cea mai bună metodă de a înțelege sănătatea ochilor și vederea copilului tău. Iată cum se dezvoltă miopia, rolul pe care îl joacă timpul petrecut în fața ecranelor și ce poți face dacă bănuiești că cel mic ar putea fi miop.
caiacist blocat tasmania jpg
Șocant! Caiacist blocat între stânci, salvat după ce i-a fost amputat piciorul
Un caiacist a suferit o amputare de urgență sâmbătă, după ce a rămas blocat într-o crevasă stâncoasă pe o porțiune periculoasă a râului Franklin din Tasmania.