Șahul în Caucaz
Or fi mici cele trei țări caucaziene de peste drum de Marea Neagră, dar ambițiile șahiste din Azerdaidjan, Armenia și Georgia sînt dintre cele mai aprige. Populația lor însumată nu ajunge nici cît a României, dar la șah sînt net superioare; armenii, de exemplu, au devenit după 1990 de trei ori campioni olimpici.
Totul a început pe vremea URSS-ului, cînd performanțele șahiste erau la mare cinste. Atunci, un armean, Tigran Petrosian, devenea campion mondial, o georgiancă, Nona Gaprindashvili, ajungea și ea campioană mondială și prima femeie mare maestru internațional, atunci, la Baku, Azerbaidjan, se năștea viitorul campion mondial Garry Kasparov. Tradițiile s-au păstrat pînă azi, șahul fiind predat în școli, prezent în buletinele de știri și teren de confruntare diplomatică. De pildă, la ultima olimpiadă, din 2016, de la Baku, Armenia a decis să nu își trimită redutabila echipă condusă de șahistul de talie mondială, Levon Aronian, despre care am scris în numărul trecut.
Dacă un șahist din aceste țări cîștigă un turneu, victoria lui face sigur turul presei. Așa a fost și cazul lui Shakhriyar Mamedyarov, azerul care a cîștigat recent turneul de la Shamkir. Fiind vorba de un turneu din țară, organizat în memoria lui Vugar Gashimov, șahist azer stins prematur din viață, succesul lui Mamedyarov a fost cu atît mai răsunător. În plutonul imediat următor, alte nume grele din șahul actual (dar, bineînțeles, nici unul din Armenia): Vladimir Kramnik (Rusia), Veselin Topalov (Bulgaria) și Wesley So (SUA). Primii doi sînt foști campioni mondiali, ultimul e numărul doi mondial, după Magnus Carlsen, și campion al Statelor Unite. Mamedyarov a dominat turneul de la un capăt la altul, cu victorii la So, Pavel Eljanov (Ucraina) și Kramnik. Nici măcar înfrîngerea neașteptată din penultima rundă, cu polonezul Radoslav Wojtaszek, nu l-a scos de pe primul loc.
Mamedyarov este acum în top 10 mondial, dar pentru nimeni dintre cei avizați nu este o surpriză; rezultatele lui sportive vorbesc de la sine: de două ori campion mondial la juniori, campion mondial la șah rapid, cîștigător al unor turnee de anvergură (cum ar fi Memorialul Tal sau Memorialul Gashimov, pe care și le-a adjudecat de cîte două ori). Pentru oricine dintre șahiștii de prim rang din lume, Shak Mamedyarov este un adversar cu-adevărat periculos.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 57 va fi publicată în ediția de săptămîna viitoare a rubricii „În alb și negru”.
Soluția diagramei 56: 1… Dxh2+! 2. Rxh2 Cg4+ 3. Rh1(h3) Cxf2+ 4. Rh2 Cg4+ și remiză prin șah etern.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Azerul Shakhriyar Mamedyarov, cîștigător al trofeului Shamkir 2017. Foto: twitter.com/ShamkirChess_17.