În perioada 27-29 octombrie, Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu găzduiește o nouă ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH), primul proiect de talie internațională din România care își propune să readucă în actualitate numele inegalabilei pianiste de origine română.

Ca și la edițiile anterioare, artiști valoroși ai scenei muzicale contemporane le dau întîlnire iubitorilor de muzică clasică din Sibiu în cadrul a patru mari concerte – trei evenimente de seară și un concert matinée, în data de 29 octombrie. Biletele au fost puse deja în vînzare și pot fi achiziționate de la casieria Sălii Thalia sau, online, prin Bilet.ro și Eventim.ro, programul fiind disponibil pe site-ul oficial al festivalului, www.clarahaskil.ro.

Schimbări în arhitectura programului, un concert matinée

Spre deosebire de edițiile anterioare, arhitectura programului din 2017 este ușor diferită.

„Anul acesta, îndrăznim o nouă formulă: încercăm să punem în valoare diferitele posibilități care se deschid atunci cînd muzicienii invitați acceptă să urce pe scenă singuri, în duo, trio sau alături de orchestră, îmbinări în program care permit o explozie de diversitate în repertoriul propus.

În plus, repertoriul în sine al ediției din acest an este unul de care sîntem extrem de bucuroși: de la ultimele lucrări scrise pentru pian de Robert Schumann (Gesänge der Frühe op. 133) și de Franz Schubert (Drei Klavierstücke D. 946), atît de complexe, la luminosul Mare Duo în La Major de Schubert, pînă la binecunoscutul și atît de apreciatul trio Dumky de Dvorak – contrastul nu ar fi putut fi mai mare! Sperăm ca, și în acest an, publicul să recunoască spiritul festivalului, să aprecieze programul propus și să ne fie din nou alături cu emoții puternice în suita de concerte care îi așteaptă timp de trei zile pline la Sala Thalia”, a mărturisit pianista Alina Azario, inițiatoarea și directorul artistic al Festivalului.

După zece ani, Noapte transfigurată de Arnold Schönberg, pe scena Sălii Thalia

Orchestra Simfonică București va întări acest contrast, în data de 28 octombrie, cînd îl va acompania pe violoncelistul Valentin Răduțiu în concertul în Do major de Haydn, iar apoi va interpreta Noapte transfigurată de Arnold Schönberg, o lucrare mai rar interpretată în România, dar care rămîne una dintre creațiile cele mai cunoscute și apreciate de public ale acestui compozitor.

Ca un ecou vor răsuna și suitele pentru violoncel solo nr. 1 și 2 de J.S. Bach în interpretarea lui Niklas Schmidt, care tocmai a terminat de înregistrat integrala lor – aceste lucrări sînt considerate a fi Everestul oricărui violoncelist, iar imortalizarea unei interpretări reprezintă pentru orice muzician o mare provocare.

Iar duo-ul format acum mulți ani între violoncelistul Valentin Răduțiu și Per Rundberg va închide festivalul cu un program extrem de contrastat: plecînd de la Variațiunile de Beethoven pe tema „Bei Männern welche Liebe fühlen” din Flautul Fermecat de W.A. Mozart, continuînd cu Sonata a doua de Brahms și culminînd cu Sonata în re minor de Șostakovici.

Nume importante ale scenei internaționale, în programul ediției 2017

Pe lista artiștilor care vor urca pe scenă la ediția din acest an se află: Niklas Schmidt – artist laureat cu premii prestigioase în întreaga lume, fondatorul Trioului Fontenay, alături de care a performat pe scenele celor mai importante săli de concerte din New York, Paris sau Londra, Valentin Răduțiu – cîștigătorul premiului al doilea la Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2012, un nume în plină ascensiune, apreciat de criticii de la Süddeutsche Zeitung drept „unul dintre cele mai mari talente de astăzi”, Per Rundberg, cunoscutul pianist suedez care semnează cea dintîi înregistrare completă a compozițiilor lui George Enescu pentru pian și violoncel (alături de Valentin Răduțiu), violonistul Adrian Iliescu, cîștigătorul a numeroase distincții atît în țară, cît și în străinătate, prim concertmaestru, din 2013, al Orchestrei Hamburger Symphoniker, și artiști care au încîntat publicul Festivalului și la edițiile anterioare, precum pianista Alina Azario și Orchestra Simfonică București – anul acesta, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru.  

O nouă ediție a celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil

Una dintre surprizele ediției din 2017 a Festivalului Internațional Clara Haskil o reprezintă lansarea, în avanpremiera concertelor de la Sala Thalia, a unei noi traduceri, publicate de Editura Humanitas (traducere de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu și Adina Cobuz), a celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil, după exact 30 de ani de la prima apariție în limba română: este vorba despre volumul lui Jérôme Spycket.

Biletele pentru Festivalul Internațional Clara Haskil 2017 au fost puse deja în vînzare și pot fi achiziționate de la casieria Sălii Thalia sau online prin Bilet.ro și Eventim.ro. Programul festivalului este disponibil pe www.clarahaskil.ro.