Prima zi - interviu cu Mihai CHIRILOV

Filip STANDAVID
3 iunie 2011
Prima zi   interviu cu Mihai CHIRILOV jpeg

Dragă Lizişor,

M-ai rugat să-ţi scriu de la Cluj, ca să-ţi poţi roade competent unghiile de ciudă. Cu mare plăcere: what are friends for? M-ai stîrnit în aşa hal încît, iacătă, îţi scriu deja din Bucureşti, cu bagajele nefăcute.

Al zecelea an de TIFF, deci: o "amplă manifestare culturală în inima Transilvaniei", cum ar spune persoanele pasionate de majuscule (Filmul! Arta! Viaţa!). Le-aş duce astăzi la un vintage Herzog, "Şi piticii au început de mici"- îl ştii, ăla în care protagoniştii nu sunt mai înalţi de un metru şi jumătate şi în care sînt puşi pe toate relele din lume. Eu cu el o să încep şi am de gînd s-o ţin tot aşa, gaia-maţu, cale de zece zile - filme violent originale, afurisite şi ale naibii. Să ne fie de bine!

Pînă una-alta, am stat de vorbă cu tartorul-şef, cetăţeanul Mihai Chirilov. Sînt mai bine de două sute de filme în festival, aşa că de vreo cîteva jaloane are oricine nevoie.


TIFF-ul are o reputație de festival care nu te menajează sub nici o formă. Care film te aștepți să provoace șocul major de anul ăsta?
Cred că, în nouă ani de TIFF, publicul clujean s-a călit. Epoca leșinurilor din timpul proiecțiilor a trecut. Nu știu ce i-ar mai putea provoca, azi, un șoc major – și spun asta în deplină cunoștință de cauză. Au existat filme deranjante la edițiile anterioare la care am simțit nevoia să-i pun în gardă pe spectatori. Ei bine, după terifiantul Cargo 200 al lui Alexei Balabanov, cineva mi-a spus că se aștepta la ceva mai tare. La fel, după Shortbus, despre care altcineva mi-a zis că ar fi fost prea soft. Sincer vorbind, m-am cam speriat. Dacă și filmele astea erau inofensive... Revenind însă la ediția a zecea: există cîteva filme cu potențial șocant, pe care le-am marcat cu asterisc în broșura festivalului. Printre ele, mexicanul An bisect, danezul Nu e dracul atît de negru și documentarul norvegian Lacrimi în Gaza. Acesta din urmă m-a făcut praf.

În fiecare an recomanzi în AperiTIFF, gazeta festivalului, un singur film. Ce e de neratat anul ăsta? De ce?
Viața peștilor. Este filmul meu favorit de anul trecut (poziție pe care și-o dispută cu Copie conformă, prezentat și acesta la Cluj). E regizat de tînărul chilian Matias Bize, autor a trei filme pe care le-am arătat deja la TIFF, în prezența autorului, și e o poveste de dragoste care-ți merge direct la suflet. Simplă și devastatoare. La Veneția, unde l-am văzut anul trecut, am plîns cu sughițuri. În spatele meu, echipa filmului plîngea așijderea. Ceva îmi spune însă că trebuie să fii trecut de 30 de ani pentru ca filmul ăsta să aibă impactul maxim.

Nu poți, din rațiuni evidente, să faci aprecieri asupra filmelor din competiție. Forțez, totuși, un pic: de la care proiecție n-ar trebui să lipsesc?
De la nici unul. La urma urmei, nu sînt decît 12 titluri în competiție. Cum însă nu-mi place să mă ascund după deget, voi nominaliza filmul indian Proiectul fără titlu al lui Khartik Krishnan. Este, incontestabil, OZN-ul acestei selecții competitive, un film imposibil de catalogat, făcut în regim de gherilă, cu bani puțini și uriașă imaginație, un film în film și, nu în ultimul rînd, un veritabil meta-film. Ai mai pomenit erou de film (în film) care să dispară la masa de montaj din materialul filmat, lăsînd producția în aer? Acum că mi-ai forțat mîna, o să pîndesc dacă lipsești cumva de la proiecție.

Patru ore și jumătate de Mistere ale Lisabonei (Raúl Ruiz). O proiecție doar pentru cei antrenați sau speri la un public mai larg?
General vorbind, sper ca fiecare film să aibă parte de publicul pe care îl merită. În ce privește Misterele Lisabonei, capodopera incontestabilă a acestei ediții, pierderea va fi a celor care judecă filmele după durată. E o ocazie unică de a vedea acest film pe un ecran mare, în condiții tehnice impecabile, pe care nici un cinefil nu trebuie s-o rateze. Cît despre publicul larg, voi spune doar că filmul ăsta a fost distribuit în Franța în cinematografe, cu un considerabil succes de box-office – așadar, nu mi se pare deplasat să anticipez o sală plină, date fiind sofisticata poveste de epocă, plină de răsturnări de situație, și rafinamentul imaginii.

Un singur rus, deși unul zdravăn, am găsit în programele paralele - pe Alexei Balabanov. De ce?
Filmul rusesc a cunoscut zile mai bune. Nimic din ce am văzut nu mi s-a părut suficient de puternic pentru a-l include în selecție. Nici măcar o comedie romantică de calibrul Zazei, care a închis anul trecut, cu un succes fantastic, proiecțiile din Piața Unirii. Fochistul lui Balabanov este, probabil, cel mai bun și mai țăcănit film rusesc recent. Nimeni nu pune mai apăsat degetul pe rana supurîndă a unei societăți cum o face Balabanov, mixînd schizofrenic comedia neagră cu nuditatea dezinvoltă, manifestările extreme de violență și muzica ruptă, parcă, din alt film. Să nu uităm însă de O sîmbătă obișnuită, celălalt film rusesc de la TIFF, inclus în competiție. Travaliul de imagine al lui Oleg Mutu la acest film despre imposibilitatea de a părăsi Cernobîlul lovit de explozie mi se pare absolut remarcabil.

Ce-ai fi vrut să incluzi în selecție (mă gîndesc la toate secțiunile) și n-ai reușit?
Melancholia lui Lars von Trier. E cel mai neobișnuit film din cariera regizorului danez. Fără pumni în stomac, fără sadism la vedere, fără teribilismele lui adorabile. Mi s-ar fi părut ideal pentru închiderea TIFF-ului. O dată pentru că e un film despre sfîrșitul lumii, și apoi, pentru că vorbește, fără a-ți băga degetele în ochi, despre dificultatea – omenească, pînă la urmă – de a accepta cele din lucruri importante ale vieții: fericirea și moartea. N-a fost să fie...

"Focus Norvegia" duce mai departe povestea veche de dragoste a TIFF-ului cu cinematografia scandinavă (Nord și Noi albinosul sînt printre cîștigătorii trofeului). Ce-ar fi obligatoriu în secțiunea asta?
Alături de Lacrimi în Gaza, pe care l-am amintit deja, două alte filme: Nokas, o reconstituire cu sînge rece a unui jaf armat asupra unei bănci, Cumplit de fericită, recent premiat la Sundance.

Am văzut, în anii din urmă, filme excelente în secțiunea, acum defunctă, Doc'n'roll (Shine a Light sau Lou Reed's Berlin, de pildă). De ce ați renunțat la ea?
Documentarul muzical e un gen foarte atractiv, într-adevăr. Problema e că nu în fiecare an se fac filme de acest gen demne de băgat în seamă ca să justifice continuitatea acestei secțiuni. Am preferat, așadar, să extindem aria de acoperire a programului dedicat documentarelor, rebotezîndu-l What's Up, Doc? și diversificînd oferta.

A apărut, în schimb, o secțiune nouă - Tinerețe irosită. Despre ce fel de filme vorbim?
E vorba de filme care fac portretul adolescentului crizat de pretutindeni, din Polonia pînă-n Taiwan, din Bulgaria pînă-n Australia, din Serbia pînă-n India... Mi s-a părut interesantă această viziune caleidoscopică, extrem de realistă, uneori foarte dură, asupra acelui moment din viață în care trebuie să faci, vrînd-nevrînd, pasul către maturitate. Desigur, tinerii din filmele acestei secțiuni nu ies bine: cu toții cad victime societății și convențiilor sociale, tehnologiei alienante, rivalităților adolescentine și propriilor pulsiuni criminale sau autodistructive. Probabil că filmul Picco, inclus în această secțiune, va provoca multe controverse. Ultima jumătate de oră e de-o cruzime amuțitoare.

În "prelungirea" de la Sibiu a festivalului rulează două filme mute: Moartea obosită (a lui Fritz Lang) și Omul cu camera de filmat, de Dziga Vertov. Mi se pare mie sau în programul de la Cluj n-au fost incluse? Dacă da, de ce?
Decizia ține de o strategie pe termen lung care are ca scop individualizarea festivalului sibian, cu un profil aparte, axat pe relația dintre film și celelalte arte. Ediția TIFF-ului de la Sibiu din acest an e un soi de episod pilot al viitorului festival – drept care, alături de cele două filme mute mixate cu muzică de care ai amintit, la Sibiu se vor mai putea vedea filme cu și despre muzică, dans, teatru, literatură și arte plastice. De neratat, la Sibiu, sînt documentarul despre trupa The Doors, Strania poveste a lui Jim Morrison, muzicalul american cu parfum nouvelle-vaguist Guy and Madeline pe o bancă în parc, inclasabilul documentar regizat de celebrul graffiti artist Banksy, Ieșirea prin magazinul de suveniruri, și ultima creație a reputatului coregraf Angelin Preljocaj, Albă ca Zăpada, pe muzică de Mahler și costume de Gaultier.

Spuneai într-o conferință de presă că n-ai avut prea multe filme românești din care să alegi pentru această ediție. Unde e buba?
Am zis altceva la conferința de presă: că era practic imposibil ca 2011 să bată oferta de lux a lui 2010 (Autobiografia..., Aurora, Marți, după Crăciun, Medalia de onoare, Felicia, înainte de toate etc...), dar că, totuși, Zilele filmului românesc de la ediția curentă a TIFF-ului vor include 11 lungmetraje și 15 scurtmetraje, ceea ce reprezintă un număr destul de însemnat.

TIFF-ul a funcționat foarte bine ca o rampă a Noului Cinema Românesc. Încotro crezi că se va duce industria autohtonă? Ce am putea realist aștepta după vîrfurile Puiu-Mungiu-Porumboiu?
Nu știu încotro se îndreaptă industria autohtonă, cu siguranță însă nu într-o fundătură. Multe dintre proiectele aflate în diverse stadii de lucru sună excelent pe hîrtie. Dacă ele vor fi sau nu vîrfuri, asta rămîne de văzut.

Anul trecut au fost unele probleme evidente de coordonare cu oficialitățile locale. Tudor Giurgiu, directorul festivalului, a vorbit public despre posibilitatea de a muta festivalul în Ungaria. S-au netezit asperitățile?
Și aici, lucrurile au fost greșit înțelese. Asperitățile de care vorbești s-au netezit de-a lungul anilor. Oficialitățile sprijină TIFF-ul, sigur, problema era cu cît. Era o chestiune de nuanțe: dacă vrem să jucăm în divizia B sau în Liga Campionilor. TIFF-ul merită mai mult pe plan local, după recunoașterea oficială internațională a FIAPF-ului și după impactul pe care îl are în Cluj.

Regreți vreodată anii de început ai TIFF-ului? Mă gîndesc la cele două cinematografe în care se întîmpla totul și la atmosfera extrem de intimă de-atunci.
Sigur că regret primele ediții ale TIFF-ului, intimitatea și provocările lor kamikaze, dar TIFF-ul există și azi, drept care și regretele mele la acest capitol se estompează. Am însă regrete care, din păcate, nu se vor șterge niciodată, pentru ce și cine nu mai există...

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.