Prefacerile timpului în Moromeții 2

5 noiembrie 2018
Gata de TIFF? jpeg

● Moromeții 2 (România, 2018), de Stere Gulea.

Mai toate artele au demonstrat că simplul fapt de a înainta în vîrstă nu garantează automat că vei fi tot mai bun, ba chiar, judecînd empiric, aș zice că dimpotrivă. Cinema-ul, cu priza sa predilectă pentru realitatea imediată, e cel mai sensibil cînd vine vorba de „încremeniri în proiect”. Acesta a fost principalul motiv pentru care am urmărit cu oarecare scepticism proiectul Moromeții 2; mai ales intervalul de peste 30 de ani ce îl separă de primul film era suficient pentru a-mi evoca o serie de exagerări și stridențe recente ale unor buni artizani sub cenzura comunistă, dar care, odată ce-au dat de gustul libertății, s-au rătăcit.

Fapt este însă că noul film al lui Stere Gulea se achită onorabil de sarcina sa, care nu e dintre cele mai simple: al doilea volum din Moromeții lui Marin Preda nu cuprinde doar crîmpeie din viața familiei lui Ilie Moromete, concepută în strînsă relație cu lumea relativ etanșă a satului – cum o făcea primul. Scope-ul părții a doua este mult mai extins, și are în vedere cartografierea unui teritoriu (deopotrivă spațial și temporal) în plină metamorfoză, în care realitatea e alunecoasă și devine imposibil să tranșezi între una și alta. Sînt momente puternic încărcate psihologic, marcate de încrederea temătoare a oamenilor într-un viitor greu previzibil, dar și de nesiguranța pricinuită de amintirea proaspătă a războiului.

Cred că de aici vine și unul dintre minusurile filmului, căci ambiția lui Gulea e să atace la rîndul său transformările social-politice din zorii regimului comunist, dar și pe cele sufletești traversate de Ilie și de mezinul Niculae. La o oră şi 50 de minute, cît e timpul de rulare al filmului, faptul că scenariul oscilează între satul schimbat la față și orașul care fascinează tot mai mult, între conservatori și progresiștii „lumii noi”, și între numeroase personaje nu e un atu – romanul avea spațiu de desfășurare, dar filmul poate atinge aceste teme (familie, societate, timp) doar la suprafață, oferind o viziune destul de tocită asupra unor lucruri deja știute. Astea fiind zise, există o veste proastă și pentru liceenii care sperau să înlocuiască lectura romanului cu filmul lui Gulea, fiindcă cel din urmă include și pasaje din Viața ca o pradă: Niculae nu are numai ambiții de reformă a societății, ci și de creație individuală, astfel că se imersează în mediul sufocant al gazetăriei.

Al doilea minus e jocul lui Iosif Paștina în rolul tînărului Niculae. E drept că băiatul face pasul integrării în lumea cea nouă, avînd lecturi din Lenin și încercînd să se sustragă lumii primitive a satului românesc – dar Paștina pare, oricum ai lua-o, din alt film, unul străin atît de munca fizică a pămîntului, cît și de verva intelectuală investită în acel moment de răscruce. Pe de altă parte, Ilie al lui Horațiu Mălăele e de-acolo: un personaj în curs de resemnare, care alunecă dinspre vorbele cu tîlc și caracterul hedonist-introspectiv din primul film spre un muțism nihilist greu de penetrat. Mălăele face din Ilie un personaj care nu mai ține pasul cu timpul său, ci se adîncește într-un profund decalaj față de noua realitate. Declinul bărbatului e iremediabil: fiii mai mari, care afișau de mult tendințe „separatiste”, au rămas la București, Nilă a căzut pe front, semnificația trebuințelor spirituale ale lui Niculae (eternul „la ce ai tu nevoie să citești?”) îi scapă – iar situația cu soția Catrina (Dana Dogaru într-un rol scurt și caustic) a degenerat din cauza popasurilor amoroase pe la alte femei din sat.

S-ar putea ca filmul să nu abordeze în profunzime nici un fir deschis de schimbarea de regim – dar, simetric, nici nu cade în schematisme anticomuniste arhicunoscute. Pînă la urmă, cred că suspensia de peste 30 de ani a fost benefică, fiindcă a permis o privire echilibrată asupra conținutului: structura filmului e una cît se poate de clasică, poate chiar ușor anacronică, însă moderația – sau echidistanța – scenariului față de ideologiile contrare (și coexistente) ale vremurilor pe care le detaliază îl înscriu fără dubiu în contemporanul românesc, și nu în vîltoarea lipsită de măsură a anilor ’90.

În Moromeții 1, personajul lui Niculae, pe-atunci copil, era esențial în alt fel decît cel de catalizator tematic de aici: rolul său era de a reflecta evenimentele, văzute parcă prin ochii săi. În repetate rînduri, Gulea intercala cîte un cadru cu copilul ce asistă la disputele adulților, tocmai pentru a-i sublinia inocența pierdută încet-încet. E o manevră care amintește de Copilăria lui Ivan al lui Tarkovski, fapt care insufla filmului o viziune poetică, aproape onirică. Rudimente ale unui astfel de idilism mai apar și în noul film, prin imaginea foarte atent șlefuită a lui Vivi Drăgan Vasile, care face din sat un adăpost tihnit și din oraș un topos forfotitor. Însă Gulea se ține acum mai strîns de planul realității, integrînd, parcă, și lecția Noului Val, prin cadre mai lungi. Rezultatul e un film polizat atent, poate chiar prea preocupat de mijloacele-i tehnice – ultimul cadru surprinde casa țărănească dintr-o dronă ce se înalță –, dar care se dovedește agreabil. Filmele (prea) mult așteptate trebuie luate în general cum grano salis; Moromeții 2 poate fi excepția care dovedește regula.

Moromeții 2 va rula în cinematografe începînd cu 16 noiembrie.

Foto: Stere Gulea

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.