O identitate europeană mai puternică, grație educației și culturii

Jean-Claude JUNCKER, Tibor NAVRACSICS
15 noiembrie 2017
O identitate europeană mai puternică, grație educației și culturii jpeg

„Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș începe cu cultura.” Acest citat – atribuit în mod greșit lui Jean Monnet – intră în centrul atenției în această săptămînă, în care cei 28 de lideri din UE se întîlnesc la Göteborg, în Suedia. Pentru acest prim popas din călătoria a cărei destinație va fi orașul Sibiu din România, la 9 mai 2019, liderii au ales o temă care se află în inima viitorului Europei. Prin educație și cultură, transformăm circumstanțele în oportunități și oglinzile în ferestre, și prindem rădăcini ca cetățeni europeni.

UE nu are competențe directe în domeniul educației și culturii, însă, grație instrumentelor de care dispune, ajută statele membre să coopereze mai bine și facilitează mobilitatea profesională a artiștilor și a profesorilor în întreaga Europă.

Acest lucru este esențial avînd în vedere cît de multe provocări sînt transfrontaliere și necesită un răspuns colectiv. De exemplu, cum îi putem ajuta pe cei 44% dintre europenii de toate vîrstele care încă nu au competențe digitale de bază? Cum putem susține libertatea presei, pluralismul mass-mediei și jurnalismul de calitate? Și cum ne putem afirma valorile libertății și democrației în fața populismului și a xenofobiei? Răspunsul la aceste întrebări trebuie să includă și educația și cultura, motiv pentru care Comisia Europeană va prezenta liderilor măsuri concrete care să fie puse în aplicare pînă în 2025.

O soluție care întrunește acordul tuturor este programul Erasmus+, care își sărbătorește anul acesta cea de-a treizecea aniversare. Prin intermediul său, peste 9 milioane de persoane au beneficiat de o ședere într-o altă țară a UE, în calitate de studenți, ucenici, voluntari, stagiari sau chiar profesori. La baza acestui succes se află dorința europenilor de a fi din ce în ce mai mobili, de a descoperi cum trăiesc, lucrează și studiază alții. Pînă în 2025, UE ar putea dubla numărul de participanți la programul Erasmus+. Astfel, la program ar putea participa cel puțin 7,5% dintre europeni.

Pentru a facilita mobilitatea studenților, în 2019 vom lansa „Legitimația de student europeană electronică”, legitimație care va cuprinde informații referitoare la diplome și calificări. Aceasta va permite studenților să aibă acces la formare în orice instituție și în sectoarele cele mai de viitor, cum ar fi știința, tehnologia, robotica sau construcțiile civile.

În prezent, recunoașterea diplomelor la nivelul Europei este departe de a fi automată. Pe baza „procesului Bologna”, care a deschis calea pentru recunoașterea reciprocă, un „proces Sorbona” ar putea merge și mai departe. Printr-un astfel de proces s-ar putea îmbunătăți recunoașterea reciprocă a diplomelor de învățămînt secundar și superior, iar validarea transfrontalieră a formărilor și a certificatelor ar putea deveni o simplă formalitate. Comisia este pregătită să prezinte, în mai 2018, o propunere pentru a transforma această viziune în realitate.

O cooperare mai intensă între statele membre înseamnă, de asemenea, crearea unei rețele europene de universități, precum și veritabile universități europene. Mai precis, acest demers ar include o nouă Școală de guvernanță europeană și transnațională, găzduită de Institutul Universitar European din Florența, Italia.

În domeniul culturii, programul „MEDIA” este o poveste de succes pentru cinematografia europeană încă din 1991. În total, 2,5 miliarde de euro s-au investit în producția și proiecția de opere audiovizuale europene. Pe alt plan, Capitalele Europene ale Culturii au contribuit la intensificarea turismului și la regenerarea a 56 de orașe în ultimii 32 ani.

Cultura este o mare bogăție pentru Europa și trebuie să o protejăm în aceste vremuri în care lucrurile evoluează mai rapid și par să fie mai efemere decît oricînd. Acesta este motivul pentru care Europa va consacra anul 2018 patrimoniului său cultural, fie că este vorba de istorie, arhitectură, literatură, film sau artă. Prin sprijinul de lungă durată pe care l-a acordat canalului Euronews, Comisia ar dori ca acesta să își consolideze rolul de furnizor de informații europene în interiorul Europei, dar și în afara sa.

La Göteborg, educația și cultura trebuie să constituie punctul de plecare pentru construirea viitorului Europei. Acestea generează locuri de muncă și creștere economică, contribuie la promovarea echității sociale și sînt cel mai bun liant al unității între toți europenii.

Jean-Claude Juncker este preşedintele Comisiei Europene.

Tibor Navracsics este comisar european pentru Educatie, Cultură, Tineret şi Sport.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.