O cutie de acuarele și cele mai ieftine două pensule

21 ianuarie 2020
O cutie de acuarele și cele mai ieftine două pensule jpeg

Anul acesta, studenții din anul I mi-au spus, după primul lor colocviu, că lor nu le-a zis nimeni, niciodată, că notele nu sînt mereu tot ceea ce contează. Într-un moment de maximă sinceritate, tristă, în pauza dintre două ore de curs, mi-au spus că nici părinții, nici anii de școală de pînă acum nu i-au învățat contrariul. Inițial, am fost aproape șocată, indignată. Nu-mi imaginasem că tinerii care au acum 19 ani au crescut tot în cultura lui 10 pe linie. Mi-am revenit repede din șocul meu cumva ipocrit, pentru că mi-am adus aminte cum, în anul III de facultate, am susținut un examen pentru o mărire. De la 9 la 10. Ca să termin anul III cu acest „10 pe linie”, pe care azi îl privesc cu detașare. O oarecare detașare, deși mi-ar fi plăcut să fie una totală. Îl privesc cu regretul față de un timp pe care, parcă tot mai des în ultimii ani, îl consider pe jumătate pierdut. Sau netrăit la intensitate maximă, așa cum merita, așa cum meritam. Timpul în care mi-am refuzat o gramadă de plăceri, mi-am înfrînat o mulțime de curiozități, de dorințe, timpul în care doar am visat la mii de lucruri pe care, atunci cînd eram foarte tînără, n-am avut curajul să le fac. Pentru că așa credeam eu că e bine, că nota - în cel mai fericit caz, zecele - îți asigură plăcerea, satisfacția, eventual, fericirea.

M-am văzut în copiii ăștia de 19 ani de la distanța anilor pe care-i am acum și-am încercat să le explic că deși cred că e bine să fii ambițios, e bine să vrei totul de la tine și să dai totul în sensul ăsta, să muncești pentru punctajul maxim, totuși, notele nu înseamnă întotdeauna totul. Și e bine că e așa, e chiar foarte bine. Discuția cu ei mi-a adus aminte de o altă discuție, purtată într-un lift, de la parter la etajul III, cu un băiat cu ochi tulburător de frumoși. Sau așa mi se păreau mie atunci. Acum nouă ani. Băiatul (nu știu de ce zic „băiatul”, era deja bărbat, avea 37 de ani) lucra la o firmă care se ocupase de organizarea unui seminar dedicat ziariștilor, un seminar susținut de un ONG. Băiatul ăsta cu ochi frumoși mi-a zis, atunci, că ziua aceea era ultima lui zi la firmă, că demisionase pentru că în scurt timp devenea student. La Arte. Ceea ce mie, care revenisem la pictură după o pauză de vreo zece ani, mi s-a părut extraordinar. Nu-mi venea să cred că are curajul să fie din nou student. Și nu unul de 18-19 ani, ci unul de 37! L-am întrebat, în semi-bîlbăiala mea timidă, cum de îndrăznește să facă asta. Știu, nu se decisese să escaladeze Everestul, dar pentru mine, cea de atunci, decizia lui cam asta era: Everestul. Mi-a răspuns simplu, deloc teatral: „Nu putem fugi de ceea ce sîntem”. Azi este pictor.  Deși, tocmai, fusese întotdeauna, doar că pînă atunci fugise. Îl urmăresc și acum pe Facebook. Pictează constant și expune.

Atunci cînd l-am cunoscut, mă reapucasem de pictură de aproximativ un an. După o pauză, spuneam, de aproape zece ani. Pînă la 13 ani mi-am dorit să fac Arte plastice. Apoi, la 13 m-am hotărît să devin jurnalist. Am pierdut pe undeva, pe drum, pictura pînă cînd, peste ani, n-am mai putut să trăiesc fără ea. După ce mi-a murit bunica, am simțit că nu pot să-mi potolesc dorul de ea, dorul ăla intens, care frige, care te doare, care te face să plîngi cu muci, decît dacă încep să pictez din nou. În drumul spre o conferință de presă susținută de Mazăre, fostul primar al Constanței, m-am oprit la Galeriile Fondului Plastic și am cerut o cutie de acuarele și cele mai ieftine două pensule. Pictez din nou zece ani, împliniți acum, în ianuarie.

După lecțiile de pictură din copilărie, care au durat niște ani buni, niciodată n-am mai urmat vreun curs specializat, n-am mai luat lecții cu vreun profesor sau un artist. Pictez exact așa cum simt, fără tehnică. Nu pictez, cel mai probabil, de 10. Nu sînt pictoriță în sensul profesiei, mă simt pictoriță în sensul revenirii mele la ceea ce am simțit întotdeauna că sînt. Un pseudo-artist departe de standarde, de tehnici, de nota 10. Dar mai aproape de timpul pe care nu mai vreau să-l pierd, mai aproape, de fapt, de mine.

Foto: wikimedia commons

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.