Moi, un noir (Eu, un negru)

Raluca DURBACĂ
7 octombrie 2014
Moi, un noir (Eu, un negru) jpeg

Moi, un noir (Eu, un negru)

Franta - 1958

regie si imagine Jean Rouch

sunet André Lubin

montaj Catherine Dourgnan, Marie-Josèphe Yoyotte

cu Oumarou Ganda, Gambi, Petit Touré

Se pot spune multe despre masiva influenta pe care cineastul francez Jean Rouch a avut-o asupra cinematografiei mondiale, cum ar fi felul în care opera sa cinematografica a modelat stilistica Noului Val Francez, în special pe cea a lui Jean-Luc Godard, sau despre cum tipul de cinema practicat de el a dat nastere unui alt curent cinematografic în Statele Unite ale Americii - direct cinema. Însa opera sa cinematografica este cu adevarat remarcabila pentru ca a depasit granitele culturii si a intrat în sfera politicului prin oportunitatea pe care Rouch a oferit-o Africii si africanilor, poate pentru prima data în istorie, de a se auto-reprezenta, prin intermediul filmelor sale.

A nu se întelege ca Jean Rouch credea în puterea magica a cinemaului de a reprezenta realitatea "asa cum este ea". Din contra, credea într-o camera ce provoaca si modifica realitatea, o camera ce-i obliga pe cei ce se lasa înregistrati sa reactioneze la prezenta ei, cu alte cuvinte, o camera care determina nasterea unui spectacol pus în scena, un spectacol ce contine semnele conceptelor si ideilor pe care cei ce se lasa filmati le au atît despre ei însisi, cît si despre lumea în care ei fiinteaza.

Spectacolul din filmele lui Jean Rouch a luat diferite forme. În "Les Maîtres fous" (1955), un film ce prezinta ceremonia anuala dedicata cultului divinitatilor Hauka, spectacolul este pus în scena de un grup de emigranti care, în cadrul unui ritual de posedare - marcat de diverse crize ce par de natura epileptica, precum si de prinderea, omorîrea, gatirea si mîncarea unui cîine -, parodiaza formalismul caraghios al stapînilor colonizatori albi. Camera lui Rouch nu adopta însa pozitia superioara a albului care observa si înregistreaza ritualuri primitive si barbare, ci pare sa fie constienta ca întreg evenimentul la care asista este conditionat de prezenta sa printre participanti. Mai mult, aceasta placerea de a urmari un spectacol pus la cale pentru privitor se transmite si în comentariul de pe coloana sonora, pus la dispozitie de Jean Rouch, care pare a comenta un meci de fotbal, marcînd prin inflexiuni în voce momentele în care spectatorul trebuie sa fie atent la o anumita actiune sau o anumita zona din cadru. În "Jaguar" (filmat în 1954-1955 si proiectat pentru prima data în 1967), un film în care granita dintre fictiune si documentar este puternic estompata, spectacolul merge în aceeasi zona de parodie a metehnelor si a caracterului "civilizat" al albilor, însa se concentreaza mai mult pe raporturile de putere care exista între stapînii albi si sclavii lor africani. Damouré, unul dintre personajele principale ale filmului, ajuns într-o pozitie de putere, îsi cumpara o pereche de ochelari de soare - obiect ce functioneaza semiotic, fiind un semn pentru stapînii colonizatori - si începe sa abuzeze verbal si fizic subalternii africani, imitînd, dar si parodiind prin imitare, atitudinea pe care albii o au fata de angajatii lor africani. Mîndru ca a obtinut un statut social în sistemul economic creat si importat de albi în statele africane, Damouré se plimba pe bulervard asemenea unui "jaguar", meditînd asupra nou dobînditei pozitii. "Ma plimb pe strazi, am devenit un Jaguar. Cum adica un Jaguar? Pai... Jaguarul e un dandy cu freza bine pusa la punct care fumeaza si care se plimba. Toti ochii sunt pe el. El priveste toate fetele frumoase. Îsi fumeaza mai departe tigara, fara griji. Voilà! Asta e Jaguarul. Un gentleman, un adevarat zazouman."

În "Moi, un noir" (1958), Rouch trece de la spectacolul ca parodie a albilor colonizatori, la spectacolul ca forma de auto-reflexie. Pentru prima data, întregul comentariu de pe coloana sonora a filmului - înregistrat dupa încheierea filmarilor, avînd deci un caracter reflexiv - este compus si narat de un african. "Moi, un noir" se vrea, dupa cum spune si titlul ("Eu, un negru"), un film în care interventia cineastului este minima, în care personajul principal are ocazia sa se prezinte pe sine spectatorilor fara ca regizorul sa functioneze ca filtru, sa reflecteze asupra mediului în care traieste, sa priveasca si sa mediteze asupra relatiilor dintre africani.

Rouch se concentreaza asupra unui grup de emigranti din Niger, veniti în Abidjan, capitala Coastei de Fildes, pentru a cîstiga bani. Influenta culturii occidentale poate fi simtita prin intermediul poreclelor pe care patru dintre muncitori le adopta - Edward G. Robinson, Eddie Constantine (în rolul agentului federal american, Lemmy Caution), Tarzan si Dorothy Lamour - toate inspirate de actori sau personaje prezente în filmele americane si frantuzesti pe care cel mai probabil le-au vazut. Aceasta nu este însa o dovada a colonizarii culturale de care ar suferi cei patru africani, asa cum nici adoptarea unor astfel de alter ego-uri de catre tineri francezi sau americani nu ar fi o dovada de colonizare culturala. În loc sa se separe de si sa învinovateasca albii în mod direct, Oumarou Ganda - adica Edward G. Robinson, adica Sugar Ray Robinson, un alt alter ego adoptat de cel ce nareaza comentariul de pe coloana sonora - insista asupra aspectelor pe care tinerii de vîrsta lui le au în comun, indiferent daca sunt albi sau negri; aceleasi dorinte de a avea o casa, de a avea bani pentru a se distra în cluburi, aceeasi nevoie de a merge cu prietenii la plaja si de a se bucura de un sfîrsit de saptamîna frumos, aceeasi nevoie de a-si întemeia o familie si, nu în ultimul rînd, aceeasi nevoie de escapism, de a evada în cultura pop, în povestile filmate ale occidentalilor sau în miturile povestite ale africanilor. Cu toate acestea, este mereu tratat ca cetatean de rangul al doilea atît de catre albi, cît si de catre africanii bogati.

"Moi, un noir" este unul dintre cele mai influente cultural, mai inovatoare stilistic si mai pline de candoare filme ale anilor '50. Este filmul care a pus bazele cinemaului african si care l-a format pe unul dintre primii sai regizori - Oumarou Ganda. Este filmul care a dat Africii propria sa voce, care era pîna atunci redusa la tacere de hegemonia culturala a Europei si de imaginea deformata a unei Africi prezentate doar din perspectiva unor cineasti europeni. Însa, mai mult decît orice, este un loc în care ideile despre Africa si despre ce înseamna sa fii african s-au putut manifesta liber.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Trucul WhatsApp pentru a afla locația unui contact fără ca acesta să știe
WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi.
image
Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia EXCLUSIV
Ucraina se află într-o situație dificilă în fața unui inamic care are, aparent, resurse nelimitate. Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare.
image
Bijuteria istorică de pe Dunăre. Cea mai veche navă cu zbaturi din lume încă mai funcţionează VIDEO
Vasul de pasageri „Tudor Vladimirescu” a avut ca oaspeţi de seamă pe Regele Ferdinand, Regina Maria, generalul Averescu, iar în 1959, pe liderii comunişti Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.