„Cetele de naivi” ale lui Nichifor Crainic

27 noiembrie 2017
„Cetele de naivi” ale lui Nichifor Crainic jpeg

Citind una dintre cărţile de memorii ale lui Nichifor Crainic (Pribeag prin ţara mea. Sub mască, ed. Floare Albă de Colţ, Bucureşti, 2015) am dat de un pasaj destul de straniu. Prin 1944-1947, profesorul de teologie era fugar prin Transilvania, ascunzîndu-se de autorităţile care îl condamnaseră la zece ani de închisoare în procesul „ziariştilor fascişti”. După ce a schimbat mai multe gazde în zona de munte, Crainic povesteşte că a luat decizia de a se muta la cîmpie.

„Muntele era o atracţie pentru mulţi şi prin urmare o supraveghere intensificată. Se zvonea vag de aşa-zise organizaţii de rezistenţă, iresponsabili pe care aveam să-i văd mai tîrziu strînşi laolaltă, tîrînd după ei în prăpastie cîte o ceată de naivi. Cîmpul deschis nu inspira conspiraţii şi prin urmare nu atrăgea supraveghere vigilentă” (p. 120). Nu ştiu dacă părerea de rău că a trebuit să părăsească muntele din cauza lor, sau compătimirea pentru cei „ademeniţi” la mişcare l-au făcut pe Nichifor Crainic să scrie în aceşti termeni. Dar citatul mi-a amintit de controversatele declaraţii recente ale parlamentarului PSD Şerban Nicolae, care spusese că partizanii din munţi ar fi acţionat „împotriva intereselor ţării”. Din acest episod se poate reţine însă cît de veche şi perenă este tema devalorizării rezistenţei din munţi. O oarecare modă a celebrării eroismului participanţilor la ea a estompat-o o vreme, dar în sine, tema are de fapt multă sevă şi o solidă continuitate, încă din perioada comunistă.

Dar în cartea de memorii a lui Nichifor Crainic pot fi găsite şi alte paragrafe surprinzătoare. De exemplu, unul în care profesorul de teologie aşază pe acelaşi plan două concepţii antagonice. Ba chiar vorbeşte de „reconcilierea” lor. Iată citatul: „Acceptarea reformelor fundamentale în favoarea lumii sărace va duce în cele din urmă la reconcilierea celor două puteri contrare teoretic, dar înrudite practic, comunismul şi creştinismul” (p. 70). Altfel spus, „puterea” care i-a dat posibilitatea să devină profesor şi lider de opinie, cea care i-a adus notorietate şi i-a asigurat un trai interbelic mai mult decît decent, e pusă pe picior de egalitate cu „puterea” care l-a ţinut în închisoare 15 ani.

De ce a făcut Nichifor Crainic astfel de contorsiuni şi şpagatele logice şi ideologice? Primele lui memorii au fost scrise chiar în perioada de care vorbim, ’44-’47, dar au acoperit perioada de dinainte de Război. După ce a făcut puşcărie, adică după 1962, el a reluat memorialistica, inclusiv cu volumul menţionat la început. Pot presupune că în speranţa unei reintegrări culturale, care i-ar fi putut fi promisă, au rezultat aceste pagini de reverenţe comunistice din noua serie de memorii. Ba chiar a revăzut în această lumină „reconciliantă” şi paginile care aveau să se materialieze în volumul care acoperă perioada interbelică, Zile albe – Zile negre. Semnele unei predispoziţii la resemnare / împăcare cu regimul comunist au apărut încă din anii de temniţă, dacă e să dăm crezare altor deţinuţi din aceeaşi perioadă.

„La închisoarea Aiud, cu ani în urmă, profetul ortodoxismului suferea atît de tare de foame, încît făcea lucruri de nefăcut. Talentul cu care scrisese Nostalgia Paradisului îl folosea acum la delațiuni împotriva camarazilor de celulă. Gardienii știau asta și se distrau pe seama decăderii omului. Veneau la el cu cîte o gamelă de arpacaș și îl întrebau dacă există Dumnezeu. Nu există, răspundea Crainic, întinzînd mîna după suplimentul rîvnit. Povestea aceasta cutremurătoare am auzit-o de la mai mulți veterani ai Aiudului, martori ai întîmplării. De la ei știu și justificarea flămîndului: pe cînd deținuții de rînd nu aveau de pierdut decît viața, el, poetul, eseistul și filosoful Nichifor Crainic, era amenințat să își piardă opera”. Aşa scrie Florin Constantin Pavlovici în propria lui carte de memorii, Tortura pe înţelesul tuturor. Alte versiuni, cum ar fi cea a lui Vasile Ionescu, înlocuiesc gamela cu arpacaş cu chiştoacele de ţigări. Vasile Ionescu a fost director al Radiodifuziunii în perioada în care Nichifor Crainic a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al radioului, iar animozităţile dintre ei durau de atunci. Vasile Ionescu povesteşte că în septembrie 1940, legionarii aflaţi pe val i-ar fi cerut demisia, cu pistolul pe masă, chiar în cabinetul preşedintelui CA. La care Nichifor Crainic, „în loc să-mi ia apărarea într-o astfel de împrejurare tragică, «a turnat gaz pe foc» adresîndu-se astfel agresorilor: «De două săptămîni îi cer demisia şi nu vrea să o dea».” (Vasile Ionescu, Istoria trece, cuvîntul rămîne. Mărturiile ultimului director al Societăţii Române de Radiodifuziune din perioada precomunistă, ed. Casa Radio, 2008, p. 81)

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.