Avanpremieră editorială: Gastarbeiter

11 august 2017
Avanpremieră editorială: Gastarbeiter jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din Gastarbeiter, de Mihai Buzea, în curs de apariţie la editura Polirom, colecţia „Ego. Proza”.

Într-un moment prost pentru jurnalismul românesc, ziaristul Mihai Buzea primeşte o ofertă tentantă de la prietenul Moş: să plece la muncă în Londra, ca arborist, pe bani buni. Nu stă prea mult pe gînduri şi la începutul lui 2014 îşi începe cariera de gastarbeiter. Ceea ce iniţial era ofertant ca teme de articole pentru revista la care lucra s-a transformat încet în subiectul romanului-reportaj Gastarbeiter. Începător cu două mîini stîngi, prost echipat, mai mult un încurcă-lume, Mihai avea un mare avantaj: era singurul din echipă care ştia engleză, ba mai mult, s-a dovedit că, din vorbe, reuşea să-şi scoată oamenii din probleme. Treptat, a ajuns să cîştige respectul colegilor de muncă, al şefilor, fie ei englezi sau români, şi chiar al unor funcţionari londonezi. Pînă acolo însă, drumul e plin de peripeţii, de intrigi la muncă şi la cazare, de deplasări prin locuri rar călcate de alţi români în Londra, cu ocoluri prin Franţa, Hawaii, Sankt-Petersburg şi Buhuşi.

Gastarbeiter este o carte emoţionantă, scrisă cu mult umor, despre lumea nevăzută a celor plecaţi la muncă peste hotare.

*****

Bog ne aşteptase pe noi, cu oamenii ăia, autorităţile, ce‑or fi fost, terminase de vorbit, stăteau şi ei acolo să vadă că înţelegem ce‑avem de făcut şi că ne‑apucăm de treabă. Ne‑a pus în temă: canalul Kennet‑Avon era alimentat de ambele rîuri, şi de Kennet, şi de Avon, şi‑acum rîurile astea se umflaseră de la ruperea de nori de peste noapte şi le crescuse debitul în asemenea hal, încît canalul nu mai era „canal“, adică apă stătătoare, devenise şi el un rîu şi încă unul turbat bine. În amonte scosese din rădăcini copacii de pe ţărm, iar aici, aproape de locul unde eram noi, doborîse nişte copaci foarte mari, care căzuseră de‑a latul canalului şi îi prinseseră în coroane pe toţi cei aduşi de ape. Se formase un fel de baraj care se mărea cu fiecare minut, pe măsură ce din sus veneau alte şi alte răgălii. Trebuia să îmbucătăţim copacii căzuţi, să tragem bucăţile la mal şi să scoatem cu cîrligele tot ce li se prinsese în crăci.

Ne‑am dus să vedem locul faptei, pe măsură ce Bog vorbea; era lîngă pod, puţin mai încolo, în susul apei. Dacă „barajul“ ceda, toată vegetaţia aia, lemn şi cetină, ar fi lovit podul şi l‑ar fi scos din circuit şi dacă nu‑l fisura cîtuşi de puţin: cum să mai treacă maşinile?

Veniseră şi ceilalţi între timp, o întreagă motorcadă de vanuri, arăta bine, pe forţă, oamenii legii au dat mîna cu Bog şi‑au plecat mulţumiţi, le‑a plăcut desfăşurarea. Mie nu‑mi plăcea deloc, că ştiam că toţi băuseră sîmbătă seara, în frunte cu mine, nimic de zis, dar nici cu briţii nu mi‑era ruşine, erau răguşiţi, palizi şi nesiguri pe picioare. Bog a făcut cu ei două‑trei glume pe care nu le‑am înţeles, n‑a rîs nimeni. Nu era de rîs. Bog a dat mîna pe rînd cu noi toţi, briţi şi români, apoi s‑a suit în maşină şi‑a plecat. Ramon a preluat comanda:

– Domnu’ Walter, dumneavoastră cu Doubleday şi cu Fleur veniţi cu mine. Voi ăştia, zice către „băieţii ceilalţi“, luaţi bucata dintre domnu’ Walter şi ăştia ai lui Moş. Restul echipelor în josul canalului, fiecare echipă ia cîte‑o bucată, să n‑aud discuţii. A‑nţeles?

– Ce te uiţi aşa, Moldo? rîde Rack, luîndu‑şi sculele. Nu mai ştii să cari bidonul?

Într‑adevăr, mă uitam ca un tîmpit: unde naiba se duceau? Nu vorbise Bog foarte clar, să eliberăm „dopul“ de pe canalul care se făcuse Dunăre? Ce „bucată“ să ia celelalte echipe?

Cît m‑am coit eu degeaba, încercînd să pricep ceva, m‑am trezit singur, lîngă vanul nostru, cu barca de fibră plină cu toate sculele pe care nu le putuseră căra ei, adică Rack, Mario şi frate‑său, căruia o să‑i zic şi eu tot Gloomy, că altfel mă‑ncurc; oricum, „Giani“ nu‑i zicea nimeni, în afară de Mario.

– Eu ce fac?

– Tu tîrîi barca aia! Aoleo…

Am apucat bucata de coardă legată de prova bărcii şi‑am trecut‑o peste umăr, apoi am luat‑o după ei, leorbăind pe asfaltul acoperit de apă. Norocul meu că vanul fusese parcat într‑un loc mai înalt şi că mergeam de fapt la vale, către malul canalului; spre stupefacţia mea totală, băieţii se echipau ca şi cum ar fi ştiut ce‑au de făcut:

– Ce‑avem de făcut?

– Moldo, tu‑ţi baţi joc de noi?!

– Cît a băut ăsta aseară, mă?

– Avem de făcut o labă mică, hă, hă, hă!

Cîte capete, atîtea păreri.

– Băi, Rack!

– Ce vrei, mă?

– Unde s‑a dus unchi‑tău?

– Cu echipa, n‑ai văzut? Cu Fleur şi cu britul ăla‑l lui, cum îl cheamă, dracu’!

– Păi, de ce n‑a rămas să ne‑ajute‑aici?

– Şi deblocarea ailaltă cine‑o face? Sfînta Paraschiva, moldovene?!

Abia atunci am înţeles. Nu era un singur blocaj pe canalul celor două rîuri, era o suită de blocaje, un şir de blocaje, un cîrnat de blocaje… apa curgea furioasă pe sub ele, fierbea, iar dacă reuşea să rupă unul din „baraje“ şi să‑l ducă în mare viteză în aval şi să‑l izbească‑n următorul, atunci s‑ar fi creat un efect de domino şi consecinţele ar fi fost cu‑adevărat groase, cu mult mai groase decît oprirea circulaţiei pe‑un nenorocit de pod. D‑aia plasase Ramon cea mai bună echipă la primul blocaj, ca să lucreze repede şi bine, să‑i ocrotească, pe cît posibil, pe cei care erau la lucru mai jos, adică pe „băieţii ceilalţi“, iar ei pe noi şi tot aşa. M‑am întristat puţin cînd m‑am gîndit că în ierarhia personală a lui Ramon, care‑şi cunoştea oamenii, noi, „moşii“, eram mai slabi decît Fleur şi decît „ceilalţi“, dar întristarea mea a fost, cum să spun, mai mică decît foarte mică, mai trecătoare decît trecătoare, că altele erau atunci urgente, nu întristările:

– Adă, mă, corzile de scripet din barcă, n‑auzi! Băgă‑mi‑aş, iar a rămas ăsta aşa!

– Moldovean.

– Aduc, mă, aduc, ce tot zbieraţi aşa!

– Mai repede, helpere, vreau să vă mişcare, chop‑chop! rîde Rack.

Pe asta cu „chop‑chop“ de la mine o ştia, mă apucasem să‑l învăţ vorbe, acum îmi ieşeau vorbele pe nas. Rack m‑a citit imediat:

– Ce, Moldo, ţi‑e frică?

– Mda.

– Păi, tu rămîi pe mal, nu te pune nimeni la nicio treabă! Fii bărbat, ce dracu’!

– Pentru voi.

– Las’ că nu păţim nimic. Tu fii atent la ce spun eu şi faci exact aşa, OK?

– OK.

S‑au apucat de treabă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.