Daniel DAVID
O pregătire psiho-culturală a integrării ne-ar fi prins bine
Daniel DAVIDEste povestea unei ţări cu un profil colectivist şi o putere concentrată, care încearcă să se integreze într-un spaţiu construit pe valori complet diferite.
» Citește totDespre vinovăția la români. O scurtă analiză psihologică
Daniel DAVIDNu evenimentul ne influențează, ci modul în care îl interpretăm.
» Citește totCe ne spune psihologia despre șabloane, clișee, poncifuri
Daniel DAVIDMintea umană nu este construită pentru a căuta adevărul, ci pentru a realiza inițial stabilitate/predictibilitate, obținute adesea prin sensuri/semnificații.
» Citește totDespre psihologia românilor: cine sîntem, cum ne credem? – interviu cu Daniel DAVID
Daniel DAVIDRomânia nu are probleme psihologice mai mari decît SUA sau alte țări ale spațiului vestic. Are însă o insatisfacție existențială exprimată prin dominanța emoțiilor negative și a unui nivel mai scăzut de fericire în raport cu țările vestice.
» Citește totCum sînt şi cum se cred românii
Daniel DAVIDRomânii se proiectează ca fiind calzi (ospitalieri/prietenoşi/cooperanţi) şi inteligenţi. Recunosc o oarecare indisciplină în propriul comportament, dar o compensează proiectîndu-se cu o personalitate pozitivă.
» Citește totDespre plictiseală la români - O analiză psihologică
Daniel DAVIDÎn psihologie, „plictiseala“ este un termen care se referă la o emoţie definită prin modificări subiectiv-afective, cognitive, comportamentale şi psiho-biologice; plictiseala nu face parte din emoţiile de bază (fericire, frică/surpriză, tristeţe, furie/dezgust), ci este o emoţie complexă.
» Citește tot