Două chipuri ale lui Johann Sebastian Bach

29 noiembrie 2016
Două chipuri ale lui Johann Sebastian Bach jpeg

— Create de violoniștii Alexandru Tomescu și Nemanja Radulovic –

Cît de multe mai are de spus astăzi muzica lui Johann Sebastian Bach? Foarte multe, ar replica unii. Cine este Johann Sebastian Bach, ar întreba alții. Pentru două răspunsuri atît de diferite, doi artiști ei înșiși foarte diferiți au pregătit două albume care par foarte diferite: Bach to basics cu violonistul Alexandru Tomescu și Bach cu violonistul sîrb Nemanja Radulovic. Puncte în comun ale celor doi: măcar faptul că ambii au cîștigat Concursul Enescu de la București: unul în 1999, celălalt, în 2001.

Alexandru Tomescu – Bach to basics

În 2013, Alexandru Tomescu și-a intitulat tradiționalul turneu Stradivarius din luna mai, Bach to basics: a interpretat atunci integrala lucrărilor pentru vioară solo de Bach, 3 sonate și 3 partite, în catedrale din România. A fost un tur de forță, și pentru violonist, chiar și pentru public: să poți cînta în concert această integrală care durează peste două ore, fără pauză, este o performanță. Este și public o performanță să stea în picioare peste două ore (mulți au făcut-o) pentru a asculta Bach fără să se plictisească, iar Alexandru îmi spunea că nu a văzut pe nimeni plecînd atunci de la recitalurile sale...

În 2014, Alexandru Tomescu a înregistrat într-o catedrală din Schwetzingen, oraș din Germania, această integrală. Îmi mărturisea că pentru el a fost o premieră modul cum a realizat această înregistrare: a cîntat de şapte ori în patru zile integrala, și în a cincea zi, cînd ar fi trebuit să refacă ce nu a ieșit bine, și-a dat seama că oricare notă extrasă din context ar fi stricat ansamblul, deci, nu a mai refăcut nimic, în acord cu inginerul de sunet, laureat cu premii Grammy, Jacob Haendel, cu care a lucrat.

Într-adevăr, acest sentiment că cele şase sonate și partite bachiene creează un tot, o mare lucrare muzicală, este foarte evident pe noul disc al lui Alexandru Tomescu, apărut în mai 2016. Și este unul dintre principalele atu-uri ale albumului Bach to basics, dincolo de viziunea sa foarte echilibrată asupra muzicii bachiene, pe care violonistul o vede ca o incursiune în lumea spiritualului, ca o retragere din mundan către o lume superioară. Sîntem în fața unei foarte mari reușite a lui Alexandru Tomescu, una încă mai mare decît integrala capriciilor de Paganini. Pentru că, așa cum observă și el, dacă Paganini este greu tehnic de dragul spectacolului, Bach este foarte dificil, inclusiv tehnic, prin implicațiile cuprinse în muzica sa, prin adîncimile discursului polifonic. Alexandru Tomescu demonstrează prin Bach to basics un alt tip de maturitate artistică: este concepția unui om care cîntă Bach de mai bine de 30 ani, care gîndește și cîntă Bach în fiecare zi.

Sigur, există multe moduri în care poate fi interpretat Bach, pentru că însuși Bach, prin indicațiile parcimonioase din partituri, lasă mult spațiu de  creativitate pentru interpreții săi. Alexandru Tomescu merge pe linia deschisă de George Enescu, punîndu-se pe sine într-un plan doi, pentru ca astfel strălucirea muzicii bachiene să fie mai evidentă, și face în mod intenționat acest lucru. Audiția integralei lucrărilor pentru vioară solo de Bach devine astfel o experiență spirituală intensă care pune frînă, pentru două ore, iureșului în care trăim cu toții în contemporaneitate. Și cred că acesta este un dar pe care, la un moment dat, am putea să ni-l facem cu toții...

Albumul Bach to basics poate fi ascultat la Radio România Muzical în 30 noiembrie (ora 16.50) și 1 decembrie (ora 17.05), însoțit chiar de comentariile lui Alexandru Tomescu, sau oricînd, pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016

radulovic jpg jpeg

Bach cu Nemanja Radulovic

Dacă te uiți, prin comparație, la portretele lui Alexandru Tomescu și Nemanja Radulovic, ai crede că nu au nimic în comun: Radulovic, mai tînăr cu aproape zece ani, cu părul buclat și lung, cu blugii săi rupți și apariția nonconformistă, are altă personalitate decît Tomescu.

Totuși, în 1999, Tomescu cîștiga Concursul Enescu de la București, iar la următoarea ediție a concursului, în 2001, premiul I era cucerit de Nemanja Radulovic, un muzician de doar 16 ani, pe atunci. Nemanja Radulovic a părăsit Serbia natală pe cînd avea 14 ani, pentru studii la Paris, a înființat două ansambluri orchestrale, Les trilles du diable și Double sens, a publicat mai multe discuri alături de acestea, a cîntat pe scene europene prestigioase;  în 2015 i-a apărut primul disc la prestigioasa casă Deutsche Grammophon, Journey East, cu care a cucerit și un premiu Echo Klassik.

Într-o piață foarte competitivă, Radulovic a trebuie să-și construiască o imagine și Deutsche Grammophon a intuit foarte bine că personalitatea lui Nemanja Radulovic poate convinge publicul tînăr să cumpere CD-uri de muzică clasică. Probabil că aceasta este ideea din spatele materialelor video care însoțesc albumul Bach, avînd ca temă Alice în Ţara Minunilor; un pic cam...gotice, după gustul meu, însă înțeleg foarte bine necesitatea de a atrage tinerii de astăzi. Ceea ce mi se pare regretabil este că trebuie folosite asemenea artificii pentru cei tineri, că Valoarea și Tradiția nu mai au preț prea mare pentru această generație, că acest ambalaj contează poate mai mult decît conținutul, însă, așa cum au fost crescuți acești tineri de noi, cei care nu mai sîntem atît de tineri astăzi, așa îi avem...

Chiar dacă ambalajul de marketing al discului Bach semnat de Nemanja Radulovic este foarte slipicios, conținutul în sine este valoros și bine fundamentat muzical. Radulovic nu-și propune de la început un Bach foarte spiritual, ci un Bach muzical, un Bach uman – de aceea și alege lucrări prelucrate de prietenul său din copilărie, dirijorul Alexander Sedlar, prelucrări tot în stil baroc pentru vioară și orchestră realizate pentru Ciaccona din Partita a II-a pentru vioară solo, Toccata și fuga în re minor pentru orgă și Aria din Suita a III-a pentru orchestră. Alături de două veritabile hit-uri din repertoriul bachian: Concertul pentru două viori și orchestră și Concertul în la minor pentru vioară și orchestră.

Rădăcini, fidelitate, familie – sînt reperele care l-au ghidat pe Radulovic cînd a conceput acest disc. Rădăcinile sale bachiene – și el, ca și Tomescu sau oricare alt mare violonist, a cîntat sau s-a gîndit în fiecare zi la o lucrare de Bach, încă de cînd era copil. Fidelitate față de prieteni: ansamblul Double sens cu care cîntă este alcătuit din prietenii săi sîrbi și mai noii săi prieteni francezi, fidelitate față de prietenul său Alexandre Sedlar care a realizat aranjamente și pe discul Vivaldi înregistrat anterior de Radulovic, față de colega sa de la clasa de vioară de la Belgrad, Tijana Milosevic, alături de care a interpretat Concertul pentru două viori și orchestră. Familie – pe disc nu există doar lucrările marelui Johann Sebastian Bach, ci și o lucrare în stilul fiului lui Bach, Johann Christian: de fapt, un Concert pentru violă și orchestră de Henri Casadesus, prilej de a descoperi că Radulovic violistul este la fel de bun ca Radulovic violonistul.

Un Bach proaspăt, mai tradiționalist, de fapt, decît arată chipul nonconformistului Radulovic, pe acest disc lansat în 14 octombrie 2016, care poate fi ascultat la Radio România Muzical duminică, 4 decembrie, de la ora 13,05 sau oricînd pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

Cristina Comandaşu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.