Samantha și rolurile consacrate

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Samantha și rolurile consacrate jpeg

Am reînceput, recent, să mă tot uit la serialul Bewitched (Sol Saks, 1964-1972). Pe limba celor care au copilărit în anii ’70, Ce vrăji a mai făcut nevasta mea. În care, pentru cei nefamiliarizați cu subiectul, eroina, Samantha Stephens (Elizabeth Montgomery), e casnică, gospodină, dar și vrăjitoare.

Soțul ei, Darrin Stephens (Dick York), e un muritor de rînd care lucrează în publicitate. Convenția dintre ei doi e ca Samantha să nu-și exercite puterile magice în viața de toate zilele, să trăiască și ea ca orice pămînteancă. Să nu iasă cu nimic din comun, să nu șocheze, să nu facă lucrurile pe calea ușoară și, mai ales, să nu fie mai presus decît bărbatul ei.

Darrin, în ciuda înfățișării lui îngroșat comice și deloc spiritualizate, reprezintă, totuși, măcar prin profesia pe care o are, avangardistă pentru vremea de atunci (anii ’60), parta creativă a omenirii. Cea a creativității la intersecția cu business-ul, a creativității care îți poate aduce și o pîine, el fiind, conform vremurilor, unicul susținător al familiei sale, Samantha -stînd acasă și avînd grijă de gospodărie.

Nu mă pot opri să nu fac o timidă și poate nebinevenită paralelă cu Mad Men, serial, desigur, de o cu totul altă factură și din cu totul altă perioadă, dar tot despre lumea advertising-ului și, măcar pînă la un punct, despre căsnicie și condiția femeii. Dacă Darrin e prototipul bărbatului perioadei respective în cheie comică, caricaturală, Don Draper e, evident, mult mai mult de atît: e reprezentantul unei epoci a masculinității la putere, cu pretenții absolute, care-și pierde, în timp, din prerogative și, odată cu ele, și rostul.

În cazul caraghiosului Darrin, lucrurile sînt mai simple: poate că și-ar dori și el să fie vreun Don Draper (aici, dacă aș putea, aș pune o smiling face în paranteză), dar deoarece cu siguranță nu este, face față mai ușor și mai fără profunzimi posturii lui, pînă la urmă, ingrate – cea de domn și stăpîn al casei, bărbat autoritar de voie, de nevoie și cu totul responsabil de soarta familiei lui. Face față pentru că e convins că asta e postura corectă – pe fondul, însă, al unui suflet bun și tolerant (desigur, cu anumite limite). Dar și pentru că Samantha, fiind o vrăjitoare, îi poate da senzația, de la înălțimea ei, că totul e sub control, că rolurile sînt bine împărțite și că nimic nu-i amenință nici masculinitatea, nici echilibrul conjugal.

Faptul că Samantha e o vrăjitoare poate fi luat, la o primă mînă, pur și simplu, ad litteram. E un serial comic, e popular culture, totul e o glumă prelungită, aptă să ne facă să rîdem pe cuprinsul a nu știu cîte sezoane. Dar, desigur, poate fi interpretat (și cu siguranță a fost, în nenumărate variante) și în cheie feministă: Samantha (a se citi orice femeie) poate supraviețui cu zîmbetul pe buze vieții de housewife doar avînd și puteri magice. Așa, dacă ceva e mai greu, o depășește sau o intrigă, îi displace sau nu îi face față, are un as în mînecă pe care-l poate scoate, cu grație, oricînd. Totul e să nu facă abuz de supraputerile astea, să nu se dea mare cu ele, să nu le folosească în exces și în mod ostentativ, ci să păstreze aparențele de femeie delicată și drăgălașă.

Altfel, ar risca să ajungă ca Betty Draper, ca Laura din Orele sau April din Revolutionary Road. Dar personajul Samanthei nu a fost creat cu aceste profunzimi. Profunzimea lui, dacă vrem să-i găsim vreuna, constă fix în accesul la un transcendent ludic, în cheie comică. Lumea cealaltă, cea a miracolelor și vrăjilor, e și ea una Disney, în care nu există rău absolut, nici un rău nu e ireversibil și nimeni nu moare. Rezultatele sînt cam aceleași cu cele de pe lumea asta, doar modalitățile de a ajunge la ele sînt diferite.

Personajul Endorei, mama Samanthei, depășește limitele feminismului celei dintîi. Ea aparținînd mai evident lumii celeilalte, își permite să ducă lucrurile mai departe și să le spună pe nume. De pildă, mereu o ceartă pe Samantha că se chinuie atîta să îndeplinească treburile casei în versiunea muritoare, cînd ar fi mult mai simplu să le facă în stil vrăjitoresc, cu mult mai puțin efort.

Samantha reușește să păstreze proporția dintre cele două lumi cu zîmbetul pe buze. Singura dată cînd își pierde cumpătul și exagerează pe calea magiei este cînd cineva, de obicei Darrin, o jignește. Atunci feminitatea ei vrăjitorească scapă de sub control și se apropie mai curînd de cea justițiară și războinică a Femeii Fantastice.

Dar nu e ceva de durată. Samantha știe să și ierte, rapid, să reintre în postura ei echilibrată dintre lumi. Viața ei de housewife, așa cum și-o gestionează, simplă, dar cu un potențial care mereu plutește pe undeva prin aer, nu va fi nicicînd precum cea a vecinei ei, Gladys Kravitz – care are nevoie să-și bage nasul în treburile altora pentru a fi mulțumită.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.