Michael Douglas şi utopiile vîrstei a treia

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
La drum – propriul road movie jpeg

Am văzut de curînd And So it Goes (Rob Reiner, 2014), o comedie romantică în care, în sfîrşit, îl putem vedea pe Michael Douglas. Nu se joacă în România încă, dar va veni şi la noi, cu siguranţă.

Michael Douglas a fost actorul „tinereţilor mele“, dacă e să găsesc un termen banal pentru anii ‘90, în care el era starul filmelor mele preferate de atunci. Începînd cu mai vechiul Romancing the Stone (Robert Zemeckis, 1984), în care juca alături de o altă actriţă dragă mie, pe care nu am mai văzut-o de mult într-un film, şi anume Kathleen Turner, continuînd, tot alături de ea, cu savurosul The War of the Roses (Danny de Vito, 1989), ajungînd la legendarul Basic Instinct (Paul Verhoeven, 1992) şi culminînd cu preferatele mele antiutopii privind societatea de consum – Falling Down (Joel Schumacher, 1993) şi The Game (David Fincher, 1997), precum şi cu inteligentul Traffic (Steven Soderbergh, 2000, cîştigător al Oscarului pentru cel mai bun film, în 2001).

De atunci încoace, l-am mai văzut, cred, doar în Last Vegas (Jon Turteltaub, 2013), unde nu m-a convins. And So it Goes e un film „uşurel“, dar plăcut. Iar Michael Douglas de aici mi-a adus aminte de cel din vremurile lui bune. Poate şi pentru că joacă alături de Diane Keaton, pe care nu poţi să n-o placi, indiferent de manierismele ei.

Filmul urmează, desigur, o reţetă. Dar, în ce mă priveşte, reţeta potrivită pentru vremea... vîrstei a treia. Şi anume, cea a unei combinaţii între împlinirea profesională, cumva mai soft la anii bătrîneţii, cea personală (o relaţie mai serioasă, nu neapărat pasională) şi, evident, cea familială, dar şi una mai largă, comunitară.

Tocmai accentul pe comunitate e ceea ce mi-a plăcut. Am mai întîlnit soluţia asta pentru vîrsta a treia şi în alte filme pe aceeaşi temă, precum The Best Exotic Marigold Hotel (John Maden, 2012) sau Et si on vivait tous ensemble? (Stephane Robelin, 2011). Acolo, partea familială era cumva lăsată deoparte, în favoarea recuperării unor laturi neîmplinite din trecut şi a redescoperirii identităţii personale ori profesionale. Aici, personajul Oren Little, interpretat de Michael Douglas, îşi recuperează şi familia pierdută: fiul pe care abia acum îl descoperă, de fapt, şi despre care avea, pe nedrept, o părere greşită, şi nepoata, pe care tot acum o cunoaşte.

La care se adaugă idila lui cu Diane Keaton, nu la fel de pasională ca cea dintre Meryl Streep şi Alec Baldwin, din savurosul It’s complicated (Nancy Meyers, 2009), dat fiind că este vorba de o altă vîrstă: una în care partenerii de viaţă (vieţii precedente...) sînt morţi şi îngropaţi, la propriu, şi supravieţuitorii lor sînt obligaţi să se descurce fără ei. Leah (Diane Keaton) este eroina pozitivă care reuşeşte să îl „reformeze“ pe micul, aparent, la suflet, Oren Little.

Tot ea îşi construieşte o carieră de cîntăreaţă la bătrîneţe, făcîndu-şi auzită vocea frumoasă printre plînsete (care ne aduc aminte de plînsetele ei din Something’s Gotta Give – Nancy Meyers, 2003) rememoratoare ale trecutului.

Leah reuşeşte să devină cîntăreaţă, iar Oren – să fie un agent imobiliar lipsit de prejudecăţi, măcar pe ultima sută de metri a activităţii sale. Personajul lui e conturat drept plin de toate limitele şi prejudecăţile posibile: rasiste, etnice, legate de vîrstă, de copii...

Doar că nu e vorba de un personaj cu adevărat „rău“ (în sensul strict maniheist din basme), ci doar dezamăgit şi acrit de diverse întîmplări: un răutăcios circumstanţial, capabil, însă, de a fi transformat şi reformat. Ceea ce se şi întîmplă în cuprinsul filmului. Într-un mod simplist, dar optimist, lăsîndu-ne, în final, cu un binevenit gust dulceag.

Imaginea casei, Little Shangri-La, un loc fermecător fără să fie prea alambicat ori luxos, în care locuiesc personajele filmului, şi bătrîni, şi copii, şi oameni de culoare, pînă la urmă în armonie, este un clişeu benefic, pe care, eu una, mi-l doresc, dacă nu pentru umanitate, măcar pentru o comunitate mică din care sper că voi face şi eu parte, măcar la bătrîneţe.  

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.