Traseele insultei

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
Traseele insultei jpeg

În timp ce limbajul violent folosit de presă a devenit un motiv de îngrijorare, politicienii sînt violenţi verbal fără prea multe urmări, cu excepţia aceleia că aceeaşi presă le preia cu o acribie vinovată violenţele, în chip de ştiri-scandal. Şi, eventual, le dă mai departe în editoriale, transformîndu-le mai mult sau mai puţin creativ, cu un gen de furie în acelaşi timp slugarnică şi revoluţionară. Cei mai importanţi trei oameni politici ai momentului au lipite trei etichete negative şi vom vedea că fiecare dintre ei a ajuns în această situaţie cu concursul celorlalţi doi şi al forţelor politice care îi susţin.

Departamentele de strategie ale partidelor trasează aşa-numitele direcţii de comunicare, pe care le trimit, prin circulare, pe e-mail, la parlamentari şi „vectorii de imagine“, adică politicienii desemnaţi sau aprobaţi pentru apariţii în talk-show-uri. Strategiile includ şi direcţii de atac, iar în România, adesea, direcţiile de atac se reduc la calificative sau epitete insultătoare. Aşa ajunge politica, trecînd prin strategie şi tactică, o înjurătură.

Dar, cum spuneam, înjurătura nu se pierde în ceaţă, fără ecou. Presa atinsă de criză, presa venală, presa stipendiată de politicieni – analişti, editorialişti – preia în continuare formulele, din convingere, din slugărnicie sau fiindcă i s-a dat dispoziţie s-o facă. Aşa ajunge televizorul un dreptunghi plin de fiere, creează aceleaşi anxietăţi ca ochiul lui Big Brother.

Cei trei politicieni sînt uşor de intuit, ca şi etichetele lor, deşi au mai fost şi altele. Dacă te-apuci să cauţi ceea ce au spus alţi oameni politici despre ei, ajungi mai aproape de sursa ocării. În ordinea funcţiilor în stat:

● Băsescu şi alcoolul. Bineînţeles, e un cal de bătaie al USL, dar referirile politicienilor sînt mai puţine decît ne-am putea aştepta. Printre cei care au făcut asocierea se numără Crin Antonescu („nu te poţi duce ca un beţiv la cîrciumă să-ţi dai cu părerea…“ – iunie 2011), Victor Ponta („este nemulţumit de pasiunea mea pentru sportul auto, pentru că nu am voie să beau alcool“ – martie 2011; „căuta după sticlă pe jos“ – iunie 2011) şi Marian Vanghelie („de dimineaţa pînă seara consumă alcool“ – septembrie 2009). Probabil că „beţiv“ e cea mai directă dintre cele trei insulte, de unde şi posibila reţinere a adversarilor preşedintelui în a-l numi aşa. Presupusa legătură a preşedintelui cu paharul face carieră, în schimb, pe site-uri umoristice, pe YouTube şi reţele, cu poante mai reuşite sau mai de felul comentariilor cu care Mirel Palada, proaspătul purtător de cuvînt al Guvernului, şi-a pierdut parţial respectul cunoscuţilor. Altfel spus, tema e una „împinsă“ de politicieni, dar are şi o viaţă independentă, memetică.

● Ponta şi minciuna. Cînd se pune pe gîndit, tabăra prezidenţială gîndeşte, nu glumă. Şi gîndeşte la unison. N-a trebuit să scotocesc deloc ca să găsesc o mulţime de asocieri pe care preşedintele, activul PDL şi sateliţii acestora le fac între premier şi minciună. Printre colportorii revelaţiei se numără Ioan Oltean („mincinos fără pereche“ – august 2011), Traian Băsescu („Ponta şi Antonescu mint românii“ – iulie 2012; „mare mincinos“, „plagiator mic şi mincinos“, „mincinos plagiator“ – noiembrie 2013), Cezar Preda („mincinosul şi hoţul“ – octombrie 2012), Gheorghe Ialomiţianu („mincinos şi incompetent“ – octombrie 2012), Adriean Videanu („mincinos patologic“ – noiembrie 2012), Vasile Blaga („mincinos patologic“ – iulie 2013), Elena Udrea („singura lui strategie de comunicare este minciuna sfruntată“ – august 2013), pînă la oameni de eşalon secund, ca Valeriu Turcan sau o notabilă a PDL Bistriţa-Năsăud, pe nume Monica Săsărman.

Revelaţia că premierul e mincinos au avut-o şi un mare număr de scriitori de opinie, din ziare şi de pe site-uri sau bloguri critice la adresa USL. Poate fiindcă e vorba de un simplu adjectiv, „mincinosul“ e însă cel mai puţin productiv pe site-uri de umor sau în contexte amuzante.

● Antonescu şi somnul. Este, poate, asocierea care a decolat cel mai bine, memetic vorbind, fiindcă mi-a luat destul de mult să găsesc „declaraţii politice“ pe această temă. În unele cazuri, vorbele nici nu sînt vorbe, ci fapte – şi se leagă mai ales de organizaţia de juniori. S-au ocupat de aşa ceva tineretul PDL (protest cu un filtru de cafea şi ceasuri deşteptătoare la Parlament – februarie 2012), Elena Băsescu („Somn uşor!“ şi fotografie trucată pe Twitter – iulie 2012), Traian Băsescu („bolnav de somn“ – noiembrie 2012), Elena Udrea (defilare cu tineretul PDL, cu perne inscripţionate „Întîiul somnoros al ţării“ – decembrie 2012), Daniel Buda („veşnic adormit“ – iulie 2013), Mircea Geoană („cel mai bun prieten al somnului“ – decembrie 2013). Asocierea cu somnul e cea mai tandră (sic!) insultă şi are un dezavantaj-avantaj: nu e adjectiv, adică ceva ce poţi lipi uşor, cu răutate idioată, de adversar. „Adormit“ şi „somnoros“ sînt aproape alinturi şi nu se prea pretează la luptă, aşa că tema implică un verb la diateza activă („doarme“) şi permite formule retorice mai puternice. Glumele din afara cloacei politice sînt multe: „a adormit în timp ce dormea“, „vrea să doarmă la Cotroceni“, „a adormit în timpul unui discurs ţinut chiar de el“ etc.

Desigur, Traian Băsescu mai e şi „dictator“, Victor Ponta – „plagiator“, iar Crin Antonescu – „chiulangiu“. În doctoratul lui Ponta există pasaje masive care provin din altă parte, iar Antonescu apare rar în Parlament, dar, cu excepţia acestor lucruri, contextele în care politicienii folosesc astfel de cuvinte, pentru care nu am avut loc aici, nu sînt, în general, nici foarte convingătoare, nici în mod limpede factuale. Un vorbitor onorabil ar construi un întreg şi solid eşafodaj pentru a putea ajunge la o concluzie de o asemenea duritate. De regulă, nu este cazul.

Se poate spune cu certitudine că acest gen de calificative emană, totdeauna, de la un centru ascuns de putere, spin doctors şi strategi malefici, care urmăresc distrugerea calomnioasă a duşmanilor? Nu. Însă cînd o astfel de formulă devine recurentă, poţi avea suspiciunea unei strategii de denigrare. Iar cînd ajungi s-o citeşti în titluri şi editoriale fulminante, cel mai frumos lucru pe care-l poţi spune despre autorii lor e, ca Flaubert: „Idei luate de-a gata.“

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.