Sexul şi picioarele lui Putin

Publicat în Dilema Veche nr. 452 din 11-17 octombrie 2012
România plagiatoare şi rădăcinile ei jpeg

Vladimir Putin a primit cadou, din partea opoziţiei, Viagra şi o pereche de papuci, cu ocazia împlinirii a 60 de ani. Dacă n-ar fi restul, ar părea că politicianul se află în prag de pensie. Dar care rest? Sexul şi picioarele sînt cele două atribute definitiorii ale cultului putinian.

Duminică, 7 octombrie, celebrarea celor 60 de ani a demarat cu fast. The Globe and Mail relatează că susţinătorii preşedintelui au decorat un vîrf de munte de peste 4000 de metri din Osetia de Nord cu un portret al acestuia, în timp ce Tînăra Gardă, mişcarea de tineret care îl susţine pe Putin, a desfăşurat un banner omagial, pe un pod, undeva în sudul Rusiei, pentru a simboliza modul cum sărbătoritul a unit Asia cu Europa.

Tot cu ocazia aniversării, un artist pe nume Aleksei Serghienko a deschis o expoziţie cu titlul „Omul cu cel mai bun suflet din lume“, iar într-o piaţă centrală din Moscova, acelaşi tineret susţinător a organizat un concurs sportiv – „Să facem totul pentru Putin“.

E Rusia o Coree de Nord? Pînă aici, da, mai ales că Putin şi-a făcut un obicei de a se oculta din propria aniversare, pe care, spun canalele media, o sărbătoreşte prin muncă – deci distant şi patern, într-o ţară în care productivitatea pe cap de locuitor nu e tocmai astronomică.

E drept, gesturile de iubire capătă un iz un pic nazist atunci cînd vine vorba de manifestările sportive (ce la locul lui e cuvîntul „manifestări“ în toată această montură, în loc de mai noul şi englezitul „evenimente“!...), date fiind asocierile încă-tînărului-bătrîn cu judo-ul, ca suplu şi treaz deţinător al unei centuri negre, într-o ţară care nu prea valorizează nici silueta (cel puţin la bărbaţi), nici trezia. Dar acestea sînt, la urma urmei, elemente clasice de cult al personalităţii. Lucrurile capătă o turnură apocaliptică cînd vine vorba de iubirea pe care fiicele Rusiei i-o dedică lui Putin. Tot The Globe and Mail spune că pe site-ul Tinerei Gărzi a apărut o imagine cu Putin în chip de mare cuceritor, înconjurat de tinere cu picioare lungi. Un institut sociologic moscovit, Centrul Levada, a realizat un sondaj conform căruia 20% dintre femeile ruse ar accepta imediat cererea în căsătorie a lui Putin. Alte 14% au susţinut că ar avea nevoie de timp de gîndire dacă li s-ar face o astfel de propunere, în timp ce restul de 66% nu au astfel de intenţii. 20% e puţin în sine, dar foarte mult raportat la excentrica propunere. Legat de care, apropo, sondajul funcţionează ca un push poll, adică induce o anumită sugestie în rîndurile populaţiei.

Dacă asta nu e destul, în 2011 Putin a primit cadou de ziua lui un calendar erotic-omagial realizat de 12 studente la jurnalism, iar luna aprilie a acestui calendar, pe nume Alisa Karceva, i-a făcut cadou în 2012 o pisică. Aparent, cuvîntul care defineşte animalul de companie are în context aceleaşi conotaţii cu anglo-americanul pussy, fiindcă Red Hot Russia preia comentarii de pe site-ul studentei, care se joacă cu respectiva ambiguitate.

Poate că exhibiţiile aspirantei la jurnalism ar fi fost pardonabile dacă o colegă de-a ei, Anna Politkovskaia, nu ar fi fost asasinată cu şase ani în urmă, fix de ziua aceluiaşi Vladimir Putin – lucru care a fost considerat tot un cadou făcut acestuia. Însă, în orice caz, din tot acest sos nu puteau lipsi imaginile iconice cu Putin călărind la bustul gol, realizate în august 2009 şi repuse în circulaţie. Iar soţia preşedintelui, Ludmila, lipseşte din peisajul public à la Nina Iliescu, pentru a întări disponibilitatea simbolică a preşedintelui.

Toate cele de mai sus evidenţiază clar o diferenţă între cultul lui Putin şi versiunile clasice ale aceleiaşi manii celebratorii. Tătucul pe stil vechi – fie el Stalin, Mao sau Ceauşescu – e în primul rînd, tautologic, tătuc, şi nu amant. De regulă, accesul la putere la o vîrstă matură şi oricare i-ar fi zbenguielile din viaţa privată (la un Mao au fost destule) – n-au fost exhibate în public. În regimurile totalitare, sexualitatea e tabu sau cel mult un mijloc pentru atingerea scopului de propăşire comună prin procreare. Or, Putin are, dincolo de omagiile din acest an, şi o sectă pe nume Biserica Învierii Rusiei, compusă din măicuţe care îl cred reîncarnarea Sfîntului Paul.

Însă regimurile totalitare au însemnat adesea sincretism cu religiile acceptate. Înapoi la componenta erotică, prin privarea de sexualitate înseamnă că dictatorul clasic e privat şi de corp, pe care, astfel, îl interzice la rîndul lui supuşilor. Devine hieratic, ca fotografiile de la Studioul Harcourt ale lui Barthes sau bustul fără picioare al Andreei Esca, care ne citeşte ştirile. Raportat la acest gen de dogmă, sexul şi picioarele lui Putin generează ceva ce aduce a erezie orgiastică, eliberatoare. Acest gen de erezie are toate şansele de a atrage adepţi într-o turmă care şi-a reprimat multă vreme instinctele. Dar, în acelaşi timp, conţine germenii propriei morţi rapide, ca toate cultele cu o componentă paroxistică, de la cathari la rock-and-roll.  

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Ceremonia depunerii jurământului de investitură a ministrului Educației Ligia Deca la Palatul Cotroceni FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Ministerul Educației, în topul instabilității politice
Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, ajunge la al 28-lea șef cu puteri depline în 32 de ani, fiind una din instituțiile pe unde au trecut cel mai mare număr de miniștri, după Transporturi și Sănătate.
vaccin antigripal jpeg
În ce condiții ne vom putea vaccina la farmacie
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de organizare a unui program-pilot prin care vaccinarea împotriva gripei sezoniere va putea fi efectuată nu doar în cabinetul medicului de familie, ci și în farmacii.
Becuri
Programul Rabla pentru becuri ar putea fi lansat cel târziu la sfârşitul lunii octombrie
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că programul Rabla pentru becuri ar putea fi lansat cel mai târziu la sfârşitul lunii octombrie.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.