Securistul, deus ex machina

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

Dintre toate teoriile conspiraţiei care circulă aici şi acum, cea mai răspîndită e şi cea mai neglijată: a securistului. Neluată în seamă, poate, fiindcă e lipsită de orice fel de exotism şi nearticulată, se poate rezuma simplu: România e la cheremul (moştenitorilor) securiştilor, care îşi pasează de la unii la alţii privilegiile economice ale capitalismului clientelar în care trăim. Umilă, lipsită de fast, dar omniprezentă, această teorie, credinţă sau convingere ne schimbă traseul existenţial, dar şi istoria.

Securistul apare în viaţa noastră – sau, mai precis ar fi: se manifestă, fiindcă nu îl vedem – ori de cîte ori lucrurile iau o întorsătură proastă, neaşteptată. Securistul e de vină pentru lipsa de acces la resurse gen fondurile europene, pentru distorsiunea de realitate pe care o prezintă presa, pentru demascarea vreunui cunoscut faţă de care aveam afecţiune. Pentru îmbogăţirea pe cît de necinstită, pe atît de rapidă a unora – care, nu-i aşa, se produce în detrimentul nostru –, pentru o concediere subită, pentru schimbările surprinzătoare din politică.

Uneori – nu-i spunem pe nume, ci îl gîndim ca pe un reprezentant al privilegiaţilor dinainte de 1989 –, un copil de privilegiat, un alt personaj ocult, fără chip şi nume, neconectat administrativ cu serviciile. Dar, în orice caz, avînd legătură cu ele, că nu se putea altfel, pe vremuri. Una peste alta, numit sau nu, e responsabil cu situaţiile complicate şi răsturnările lor spectaculoase.

Mie, unuia, mi se pare că securistul e un deus ex machina. Explică ceea ce nu poate fi explicat, la fel ca personajul de tragedie antică, care era adus la nivelul scenei – de sus sau de jos – cu un dispozitiv gen macara, platformă – cu alte cuvinte, machina. Greu de ştiut care e machina securistului, însă capacitatea acestuia de a schimba radical destine şi situaţii nu e pusă, îndeobşte, la îndoială. Şi se manifestă doar cînd lucrurile ar fi luat un cu totul alt curs.

Problema e alta: dacă deus ex machina e adesea răspunzător cu happy end-ul (cuminte, Wikipedia ne dă exemplul ofiţerului care-l salvează pe Ralph în Împăratul muştelor), echivalentul lui cu epoleţi se ocupă de contrariu. Deci, e mai puţin deus – în accepţie creştină –, cît opusul unei divinităţi benevolente. O divinitate de semn contrar care, conform mitului modern, nu numai că e capabilă să schimbe situaţii, dar o şi face spectaculos.

Din acest punct de vedere, teoria conspiraţiei securiste are iz teologic. Conţine nu numai deznodămîntul stupefiant şi negativ, ci şi o stare originară, dacă nu paradisiacă, cel puţin mulţumitor umană, în care lucrurile erau la locul lor, etica funcţiona în parametri, premisele fericirii duceau chiar la fericire, atîta cîtă se poate pe Pămînt. Dacă, în plus, genul acesta de credinţă ar avea şi adepţi-practicanţi, care ar aştepta şi ar cere ceva de la acest gen de divinitate camuflată-n profan, am putea vorbi de un cult. Nu e cazul, fiindcă natura securistului e tocmai aceea de a fi eluziv, lipsit de atribute. Divinitatea se revelează în diferite ipostaze, în scrieri şi istorii sacre. Or, securistul nu e înfăşurat într-un sul de învăţături dogmatice. Cel puţin deocamdată. Lipseşte, probabil, doar vreun nebun care să sistematizeze într-o scriere convingător de senzaţională toată povestea. Altarele şi tot restul ar veni imediat după.

Dar, pînă atunci, rămînem cu efectele. Scos din joben ca explicaţie pentru toate cele enumerate la începutul textului şi pentru o mie altele, securistul ne imprimă un fel de fatalism imprecis, şovăitor, distrat. Lipsa lui de atribute induce ideea că lucrurile se vor sfîrşi surprinzător de prost, dar nu neapărat cu sens. Fatalismul propriu-zis conţine şi proiecţia în general negativă, dar mai ales precisă a deznodămîntului, fiindcă acesta din urmă e subsumat unei necesităţi teologice. Securistul îşi bagă coada-n lucruri şi le suceşte, nu se ştie exact cum. Prost, e drept, dar dincolo de acest „prost“ nu poţi vedea prea departe. Eficienţa lui malefică se manifestă doar în ceea ce am putea numi „rezultate de etapă“. Din acest punct de vedere, el aduce cu ipostazele populare ale Diavolului – Scaraoţchi-Aghiuţă-Sarsailă –, un gen de drac tangibil măcar la modul retoric, prin diminutiv şi familiaritate.

Problema e că etapele sînt multe. Încurcîndu-ne viaţa cu acest gen de rateuri punctuale, securistul ne scurtează şi perspectiva. Dacă machina îl aduce pe deus pe scenă, tot timpul, nu prea te poţi preocupa de sensuri, de final. Ori de cîte ori securistul zbîrnîie afară din cutia explicaţiilor, ca un clovn cu arcuri, eşti perturbat şi împiedicat de a vedea mai departe. Dar cînd se declanşează arcurile? Cînd nu ai alte explicaţii. Iar asta se întîmplă mereu, repetitiv.

Pentru români, ascensiunea socială, averea, succesul profesional, însăşi funcţionarea României sînt, în secolul XXI, enigme. Iar cînd nu găseşti legăturile cauzale corecte, eşti tentat să dai în superstiţie – vorba marxistului. Deus ex machina a fost, poate, la origini, o sublimare estetică, mai curînd pozitivă, a superstiţiei de regulă negative. Vag şi nearticulat dogmatic cum e, securistul e şi el o piază rea, o cobe.

Există, în România, suficiente exemple documentate de foşti apartenenţi ai Securităţii care au făcut avere, au un status privilegiat, vizibil, la fel cum există şi asocieri între astfel de personaje. Însă, probabil, dacă am putea face cu totul abstracţie de el, de securist, am duce-o mai bine. Din nou, teoria conspiraţiei se adevereşte numai cînd creează conspiraţii. Dincolo de istorie şi documente, securistul nu poate fi omniprezent şi atotputernic decît dacă îl credem aşa.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Foto: L. Muntean

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.