PRO vs Antena în 2015 – dedesubturile

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Dacă 2014 a fost anul în care Antena 1 a atacat, fără succes, poziţia unui PRO TV pus pe redus costuri, în 2015, formatele internaţionale nu neapărat de prima mînă, dar împînzite de vedete, se înmulţesc. Lipsa producţiilor autohtone duce la un fel de globalizare pauperă. 

Emisiunile consacrate –

şi tot restul – rămîn în grilele PRO şi Antena, cu mici modificări. În platoul descompletat de Antenă de la

vor intra, alături de Andi Moisescu şi Andra, Mihaela Rădulescu şi Bebe Cotimanis. Adică vocea de promo a PRO TV şi o fostă divă mai populară pe copertele revistelor decît în ratingurile TV, în locul antipaticului Mihai Petre, plecat la Antena 1, unde nu se ştie dacă va mai reapărea după eşecul

La capitolul emisiuni deja existente, e de remarcat extinderea

pe PRO TV, care va avea, conform informaţiilor apărute în presă, două sezoane – în toamnă, cel obişnuit, iar din primăvara care se apropie, versiunea cu celebrităţi. E o mutare care pare eficace din punctul de vedere al costurilor, fiindcă licenţa pentru ambele programe e probabil mai ieftină decît două licenţe luate separat, iar platoul şi decorul sînt costisitoare, dar aceleaşi. Grila PRO TV pare a sta în 2015 sub semnul lui „Te uiţi şi mănînci“ sau, măcar, „Te uiţi şi salivezi“, fiindcă s-a mai scris şi despre un alt format de

care va fi gestionat de Adi Hădean. Nu este vorba de un concurs, ci de un soi de Poliţia bucătăriilor murdare, oarecum asemănător cu ceea ce publicul românesc poate vedea pe Travel Channel sub numele de

cu Anthony Melchiorri. 

În orice formulă, emisiunile despre gătit nu produc în România ratinguri astronomice, lucru previzibil pentru o ţară în care o locantă ca La Mama e unul dintre cele mai populare restaurante, iar cea mai bună mîncare românească e cea arăbească. De ce se înghesuie televiziunile autohtone să le facă? Fiindcă sînt aspiratoare de publicitate, nu numai în timpul pauzelor de reclamă, ci şi prin plasarea de produs pe care o permit la tot pasul. 

Tot PRO TV a făcut o achiziţie oarecum curioasă,

, un format BBC despre gimnastică, despre care postul românesc spune că va intra din toamnă. E vorba de celebrităţi care evoluează pe o saltea gri de concurs. Pe BBC One,

a rulat în toamnă cu Nadia Comăneci în juriu, ceea ce e bine, dar mai puţin bine e că a fost oprit după şase ediţii, fiindcă avea ratinguri medii de 3,3 milioane de telespectatori, faţă de hiturile care ating 5-6 milioane pe primul post al corporaţiei britanice. Ar putea fi vorba de un dezastru: după prestaţia de la

Nadia Comăneci nu pare că va primi vreodată nota 10 pentru TV, dar formatul aruncat la coş de BBC ar putea funcţiona mult mai bine în România, o ţară care, spre deosebire de Marea Britanie, a dat numeroase campioane de gimnastică şi unde Nadia e un simbol naţional. 

Lista mai mult sau mai puţin oficială de noutăţi de pe PRO TV se încheie cu

emisiunea pentru care Cabral şi Bobonete pleacă în Africa de Sud. Am găsit pe YouTube un episod din 2011 al formatului originar, de pe ITV (Marea Britanie) şi pare a fi vorba de un

lungit, sărăcăcios, dar cu vedete. Chiar şi aşa, ratingurile din Marea Britanie depăşesc 6-7 milioane de telespectatori, cu finalele peste 10 (aproape 15 milioane, la sezonul al treilea, din 2004). De

se leagă proteste ale unor asociaţii de protecţia animalelor, referitoare la gîndaci îngurgitaţi de vii, şi un proces cu CBS, care a reclamat fără succes asemănarea cu

a versiunii americane. 

De cealaltă parte, Antena 1 mai propune un format obscur –

, creat de o casă israeliană de producţie, care poartă numele fondatorului, Armoza, împreună cu o companie TV chineză. Conform materialelor de prezentare de pe site-ul Armoza, e vorba de un fel de

care se desfăşoară într-un platou meschin, dar cu concurenţi-vedetă. Premisa de succes ar fi, în România, componenta de circ care a propulsat

la peste 20 de puncte de rating. Al doilea format propus de Antena 1 este unul cu circulaţie mai largă:

, lansat de americanii de la Fox şi descris justificat de presă ca un fel de

hitul de la începutul anilor 2000 al PRO TV. Fidelitatea unor bărbaţi şi femei care alcătuiesc cupluri e pusă la încercare de persoane atractive de sex opus, iar în versiunea românească asta se va întîmpla în Thailanda. 

Dacă ne gîndim la

şi

, televiziunile româneşti s-au supărat pe propriile progenituri, vedetele, pe care au început să le supună la chinuri, în formatele numite. O formulă comodă, pe termen scurt, dacă ne gîndim şi la lipsa formatelor originale, autohtone, care ar fi reprezentat riscuri, dar şi posibile surprize pozitive. Piaţa de conţinut TV din România este în 2015 într-un fel de expectativă, pornind de la micile creşteri ale cheltuielilor de publicitate prognozate: nu face vreo mutare decisivă, dar încearcă să-şi păstreze şansele intacte pentru o astfel de eventualitate.  

Cum să devii un Nimeni

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: