Nenumăratele talente ale Gabrielei Firea

Publicat în Dilema Veche nr. 450 din 27 septembrie - 3 octombrie 2012
România plagiatoare şi rădăcinile ei jpeg

Gabriela Firea intră în politică. E genul de veste care ar provoca dezolare în rîndurile fanilor prezentatoarei, dacă s-ar şti exact care sînt aceştia. Dar, pînă la urmă, au dreptate aceşti fani, în ipoteza că există, să fie dezolaţi? Mai degrabă nu, fiindcă în cazul doamnei Firea politica e încununarea unui traseu de viaţă aventuros-polivalent-renascentist: faptul că stimata doamnă se pricepe la absolut orice va fi consfinţit prin omologarea în activitatea care, în România, transformă incompetenţii şi veleitarii în pricepuţi la toate.

Ceea ce, în cazul doamnei Firea, pare o convertire de la statutul de superstar (şomer) la cel de politician (potenţial) nu e, în realitate, ceea ce pare, fiindcă altfel n-am fi zis că pare, ci că este. Gabriela Firea a mai cochetat cu astfel de lucruri pe la sfîrşitul anilor ’90, prin Guvernul Isărescu. Era, e drept, consilier de comunicare/purtător de cuvînt. Dar dacă pare că avem de-a face cu prea multe aproximaţii pentru o vocaţie presantă, e bine să ştiţi că bine-cunoscuta prezentatoare nu a fost numai prezentatoare, jurnalist şi altele asemănătoare. O bază de date a proprietarilor de media şi jurnaliştilor din România, Mediaindex.ro, ne spune că Gabriela Firea are o firmă de imobiliare, pe nume Tudor Imob Media SRL, ceea ce sună bine pentru o soţie de primar de Voluntari, un loc unde afacerile cu terenuri şi case n-au cum să nu meargă, cît de cît, chiar şi pe criză. În trecut, aceeaşi bază de date o dădea pe aceeaşi vedetă întreprinzătoare patron la o firmă care producea ceva de felul ciorapilor, plus în diferite asocieri cu familia Voiculescu, pentru care prezentase nu numai emisiuni şi jurnale la Antena 1 şi Antena 3, ci făcuse şi publicaţii geniale, astăzi dispărute, gen Săptămîna financiară, Financiarul sau Felicia.

Să ai emisiune pe Antena 3, jurnale pe Antena 1, plus vreo trei ziare şi reviste de condus – ca să nu mai vorbim de imobiliare şi ciorapi, fiindcă, în definitiv, Gabriela Firea s-ar putea să fie doar investitor în aceste afaceri – e o sarcină care l-ar fi cocoşat chiar şi pe priceputul la toate Nicolae Ceauşescu. Sau pe un alt prezentator care, pe lîngă emisiuni la radio şi TV, avea şi firmă de producţie, şi trupă de rock, şi un cotidian de condus: Robert Turcescu. E drept, mai toate vedetele româneşti au accese de multilateral-dezvoltare. Lucian Mîndruţă s-a plimbat cu iahtul pînă a ajuns să vrea brizanţi inclusiv pe platou, în acea piscină gonflabilă unde şi-a oblăduit o vreme emisiunea şi mai apoi pneumonia. Grigore Cartianu s-a făcut scriitor şi, în ciuda impresionantei producţii la hectar şi a tirajelor vîndute, numai copacii pe care îi toacă degeaba îl iau în serios. Vizitată de demonul abstracţionismului, Andreea Esca se apucase să picteze prin anii ’90 un fel de feţe de masă, pe care Adrian Sîrbu i le-a şi expus la Teatrul Naţional. În cele din urmă a renunţat şi bine a făcut.

În general, băieţii-vedetă dau tuturor sfaturi de sex, iar femeile-vedetă, sfaturi de frumuseţe. Dar, cum spuneam, la capitolul comiţii şi comitete, pe Gabriela Firea n-o bate nici măcar Turcescu. Fiindcă la lista începută mai sus se adaugă şi alte demnităţi. Proaspăta socialistă este, de exemplu, şi poetă, cu vreo două-trei volume la activ. Şi prozatoare, cu unul. Şi dacă n-am uitat ceva, moţul de pe personalitatea prezentatoarei-realizatoarei-poetei-directoarei de revistă de business-de femei-business-woman îl reprezintă ceva numit Trandafiri de la Moldova. Dacă ar fi vorba de o florărie, ar fi un nume bun, dar în cazul doamnei Firea este vorba de un CD pe care aceasta s-a dat în stambă acum vreo doi-trei-patru ani, împreună cu Simona Gherghe, în cazul căreia, de altfel, asemenea apariţii se potrivesc cu personajul de la Acces direct, care n-are nici un fel de veleităţi legate de afaceri şi publicaţii de afaceri.

Cu senzaţia supărătoare că ne-a scăpat cu siguranţă ceva din viaţa şi activitatea Gabrielei Firea, mai ales că nici măcar Google nu reuşeşte să păstreze nenumăratele talente ale acesteia (unde naiba o fi firma aia de ciorapi sau ceva asemănător?), vom încerca să fim curtenitori cu femeia, chiar şi atunci cînd în ea se ascunde o scară de bloc de personaje, de la investitor în imobiliare la cîntăreaţă de muzică populară. Şi să-i dăm chiar ei cuvîntul: „Pitbull-ul din mine / Ar vrea să nu se termine niciodată / Dezlegarea de-a sfîşia / Braţele unei existenţe / Prea fragile / Pentru a lupta cu tristeţea / Annei Karenina“. Ei bine, da, versuri de Gabriela Firea. Le-am pescuit de pe site-ul unei reviste extatice şi prietenoase cu persoanele publice de felul Gabrielei Firea, revistă care, desigur, se consideră şi ea un nec plus ultra al bunului-gust şi stilului. Să te vezi pitbull e o chestie destul de curajoasă în sine. Să şi comunici această chestie celor din jur, fie şi într-o poezie, e de-a dreptul titanic, beethovenian şi pro(me)teic. Faţă de viaţa şi uraganul realizărilor proaspetei doamne politician, pînă şi un plagiat precum cel de care e suspectat Victor Ponta reprezintă o modalitate căznită, laborioasă, onestă chiar, de a-ţi umple propriul CV, fiindcă, pînă la urmă, şi atunci cînd copiezi scrii.

Şi totuşi: de ce-ai face din propria existenţă o listă de rufe de demnităţi, poziţii profesionale, meserii şi alte cascadorii care n-au decît un numitor comun, vizibilitatea? Probabil, trebuie ca undeva, la început, să fi avut foarte puţine certitudini cu privire la propria persoană. Cu certitudinile e, totuşi, la fel cum e cu banii: nu vin niciodată în cantitate optimă. După ce sînt prea puţine, se fac brusc prea multe. Iar dacă puţinătatea îl chinuieşte pe posesor, multitudinea e o belea pentru cei din jur.  

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Nord Stream FOTO Shutterstock
Putin este cel care a sabotat conductele Nord Stream, crede un fost oficial american
Robert Wilkie, fost secretar în administrația Trump, a declarat pentru Newsmax că nu are „nicio îndoială” în privința faptului că Vladimir Putin este responsabil de sabotarea conductelor Nord Stream.
bani
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj, majorat. Klaus Iohannis a promulgat Legea
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, acesta urmând să fie egal cu valoarea indicatorului social de referinţă.
auchan png
Zeci de magazine Auchan din toată ţara, amendate de ANPC. Care au fost cele mai frecvente abateri
Comisarii pentru protecţia consumatorilor au amendat 50 de magazine Auchan din toată ţara cu suma de 750.000 de lei, în urma unor controale efectuate în cursul ultimei luni.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.