Nenumăratele talente ale Gabrielei Firea

Publicat în Dilema Veche nr. 450 din 27 septembrie - 3 octombrie 2012
România plagiatoare şi rădăcinile ei jpeg

Gabriela Firea intră în politică. E genul de veste care ar provoca dezolare în rîndurile fanilor prezentatoarei, dacă s-ar şti exact care sînt aceştia. Dar, pînă la urmă, au dreptate aceşti fani, în ipoteza că există, să fie dezolaţi? Mai degrabă nu, fiindcă în cazul doamnei Firea politica e încununarea unui traseu de viaţă aventuros-polivalent-renascentist: faptul că stimata doamnă se pricepe la absolut orice va fi consfinţit prin omologarea în activitatea care, în România, transformă incompetenţii şi veleitarii în pricepuţi la toate.

Ceea ce, în cazul doamnei Firea, pare o convertire de la statutul de superstar (şomer) la cel de politician (potenţial) nu e, în realitate, ceea ce pare, fiindcă altfel n-am fi zis că pare, ci că este. Gabriela Firea a mai cochetat cu astfel de lucruri pe la sfîrşitul anilor ’90, prin Guvernul Isărescu. Era, e drept, consilier de comunicare/purtător de cuvînt. Dar dacă pare că avem de-a face cu prea multe aproximaţii pentru o vocaţie presantă, e bine să ştiţi că bine-cunoscuta prezentatoare nu a fost numai prezentatoare, jurnalist şi altele asemănătoare. O bază de date a proprietarilor de media şi jurnaliştilor din România, Mediaindex.ro, ne spune că Gabriela Firea are o firmă de imobiliare, pe nume Tudor Imob Media SRL, ceea ce sună bine pentru o soţie de primar de Voluntari, un loc unde afacerile cu terenuri şi case n-au cum să nu meargă, cît de cît, chiar şi pe criză. În trecut, aceeaşi bază de date o dădea pe aceeaşi vedetă întreprinzătoare patron la o firmă care producea ceva de felul ciorapilor, plus în diferite asocieri cu familia Voiculescu, pentru care prezentase nu numai emisiuni şi jurnale la Antena 1 şi Antena 3, ci făcuse şi publicaţii geniale, astăzi dispărute, gen Săptămîna financiară, Financiarul sau Felicia.

Să ai emisiune pe Antena 3, jurnale pe Antena 1, plus vreo trei ziare şi reviste de condus – ca să nu mai vorbim de imobiliare şi ciorapi, fiindcă, în definitiv, Gabriela Firea s-ar putea să fie doar investitor în aceste afaceri – e o sarcină care l-ar fi cocoşat chiar şi pe priceputul la toate Nicolae Ceauşescu. Sau pe un alt prezentator care, pe lîngă emisiuni la radio şi TV, avea şi firmă de producţie, şi trupă de rock, şi un cotidian de condus: Robert Turcescu. E drept, mai toate vedetele româneşti au accese de multilateral-dezvoltare. Lucian Mîndruţă s-a plimbat cu iahtul pînă a ajuns să vrea brizanţi inclusiv pe platou, în acea piscină gonflabilă unde şi-a oblăduit o vreme emisiunea şi mai apoi pneumonia. Grigore Cartianu s-a făcut scriitor şi, în ciuda impresionantei producţii la hectar şi a tirajelor vîndute, numai copacii pe care îi toacă degeaba îl iau în serios. Vizitată de demonul abstracţionismului, Andreea Esca se apucase să picteze prin anii ’90 un fel de feţe de masă, pe care Adrian Sîrbu i le-a şi expus la Teatrul Naţional. În cele din urmă a renunţat şi bine a făcut.

În general, băieţii-vedetă dau tuturor sfaturi de sex, iar femeile-vedetă, sfaturi de frumuseţe. Dar, cum spuneam, la capitolul comiţii şi comitete, pe Gabriela Firea n-o bate nici măcar Turcescu. Fiindcă la lista începută mai sus se adaugă şi alte demnităţi. Proaspăta socialistă este, de exemplu, şi poetă, cu vreo două-trei volume la activ. Şi prozatoare, cu unul. Şi dacă n-am uitat ceva, moţul de pe personalitatea prezentatoarei-realizatoarei-poetei-directoarei de revistă de business-de femei-business-woman îl reprezintă ceva numit Trandafiri de la Moldova. Dacă ar fi vorba de o florărie, ar fi un nume bun, dar în cazul doamnei Firea este vorba de un CD pe care aceasta s-a dat în stambă acum vreo doi-trei-patru ani, împreună cu Simona Gherghe, în cazul căreia, de altfel, asemenea apariţii se potrivesc cu personajul de la Acces direct, care n-are nici un fel de veleităţi legate de afaceri şi publicaţii de afaceri.

Cu senzaţia supărătoare că ne-a scăpat cu siguranţă ceva din viaţa şi activitatea Gabrielei Firea, mai ales că nici măcar Google nu reuşeşte să păstreze nenumăratele talente ale acesteia (unde naiba o fi firma aia de ciorapi sau ceva asemănător?), vom încerca să fim curtenitori cu femeia, chiar şi atunci cînd în ea se ascunde o scară de bloc de personaje, de la investitor în imobiliare la cîntăreaţă de muzică populară. Şi să-i dăm chiar ei cuvîntul: „Pitbull-ul din mine / Ar vrea să nu se termine niciodată / Dezlegarea de-a sfîşia / Braţele unei existenţe / Prea fragile / Pentru a lupta cu tristeţea / Annei Karenina“. Ei bine, da, versuri de Gabriela Firea. Le-am pescuit de pe site-ul unei reviste extatice şi prietenoase cu persoanele publice de felul Gabrielei Firea, revistă care, desigur, se consideră şi ea un nec plus ultra al bunului-gust şi stilului. Să te vezi pitbull e o chestie destul de curajoasă în sine. Să şi comunici această chestie celor din jur, fie şi într-o poezie, e de-a dreptul titanic, beethovenian şi pro(me)teic. Faţă de viaţa şi uraganul realizărilor proaspetei doamne politician, pînă şi un plagiat precum cel de care e suspectat Victor Ponta reprezintă o modalitate căznită, laborioasă, onestă chiar, de a-ţi umple propriul CV, fiindcă, pînă la urmă, şi atunci cînd copiezi scrii.

Şi totuşi: de ce-ai face din propria existenţă o listă de rufe de demnităţi, poziţii profesionale, meserii şi alte cascadorii care n-au decît un numitor comun, vizibilitatea? Probabil, trebuie ca undeva, la început, să fi avut foarte puţine certitudini cu privire la propria persoană. Cu certitudinile e, totuşi, la fel cum e cu banii: nu vin niciodată în cantitate optimă. După ce sînt prea puţine, se fac brusc prea multe. Iar dacă puţinătatea îl chinuieşte pe posesor, multitudinea e o belea pentru cei din jur.  

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.

Parteneri

Cuplu condamnat în Marea Britanie după o partidă de sex în avion Colaj The Sun
Partidă de sex printre nori, de față cu minori și alți pasageri. Condamnarea stranie a unui cuplu obscen
Doi tineri galezi au fost escortați de polițiști dintr-o cursă EasyJet pe când se întorceau spre casă, din Tenerife, după ce mai mulți pasageri s-au plâns că au asistat dezgustați la scene obscene. Cuplul a întreținut acte sexuale mascate de mai multe haine. O instanță i-a condamnat recent.
negociere banca clienti csalb
Cum poți obține un preț mai mic la cumpărarea unei locuințe
Mulți cumpărători nu știu că pot negocia cu proprietarul prețul de achiziție al unei locuințe, însă mai mult de jumătate dintre cei care o fac obțin o reducere de cel puțin 10%.
defibritalor 1 jpg
Defibrilatoare cardiace pe holurile școlilor din Slatina. Director: „Sper să nu le folosim vreodată”
Mai multe licee din Slatina au fost dotate, zilele trecute, cu defibrilatoare cardiace. Dispozitivele au ajuns la Liceul Sportiv, la Colegiul „Radu Greceanu” și la la Colegiul „Ion Minulescu”, al cărui director este însuși coordonatorul lotului olimpic de juniori la Matematică, Marius Perianu.
vila jpg
Taxa pe lux se aplică din 30 septembrie. Cum trebuie completat formularul 216, care va fi trimis la ANAF
„Taxa pe lux" presupune completarea formularului 216 și trimiterea acestuia la ANAF până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini.
Omul de stiinta scotian Alexander Fleming descopera penicilina in toamna lui 1928 FOTO Guliver/ Getty Images
28 septembrie: Ziua în care s-a descoperit penicilina, acum 96 de ani
Data de 28 septembrie a marcat istoria pe toate planurile, fiind o zi importantă în știință, dat fiind faptul că acum 96 de ani, în 1928, biologul scoțian Alexander Fleming a descoperit penicilina. De asemenea, tot astăzi au avut loc multe alte evenimente care și-au lăsat amprenta.
dinamo botosani captura tv1 jpeg
Haos la Dinamo - Botoșani. Arbitrul, la câțiva centimetri de o tragedie după ce huliganii s-au dezlănțuit
”Câinii”, nervoși după ce s-au împiedicat de penultima clasată.
Lloyd Austin FOTO EPA-EFE
SUA nu au fost avertizate în prealabil despre atacul israelian din Beirut, susține Pentagonul
Statele Unite nu au fost avertizate în prealabil despre un atac israelian în Beirut, iar Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său israelian în timpul desfășurării operațiunii, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului vineri.
explozie benzinarie Rusia
Cel puțin nouă persoane au murit într-o explozie la o benzinărie în regiunea Daghestan din Rusia
Explozia unei benzinării în republica rusă Daghestan, în Caucaz, a făcut vineri cel puţin nouă morţi şi 10 răniţi, a anunţat Ministerul Rus pentru Situaţii de Urgenţă.
Netanyahu jpg
„Dacă ne loviţi şi noi vă vom lovi”. Netanyahu și-a întrerupt vizita în SUA și s-a întors mai deveme în Israel
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a întrerupt vizita în Statele Unite, unde a ţinut vineri un discurs la ONU, a anunţat biroul său la scurt timp după o nouă lovitură israeliană care a vizat mişcarea islamistă armată Hezbollah în suburbia de sud a Beirutului.