Mogulii, mogulaşii şi trepăduşii media

Publicat în Dilema Veche nr. 467 din 24-30 ianuarie 2013
România plagiatoare şi rădăcinile ei jpeg

Un raport OSCE publicat acum cîteva zile face o constatare care sună familiar, aceea că tot mai multe instituţii media româneşti „preferă să devină un instrument la dispoziţia partidelor politice.“ E ceva nou în toată povestea? Da, iar noutăţile nu sînt vesele deloc.

Raportul OSCE nominalizează patru posturi TV care se află la dispoziţia politicului: Antena 3, România TV, B1 TV, OTV, dar dă note bune TVR şi Digi 24. Faptul că lucrurilor li se spune pe nume într-un document de acest gen e în sine un simptom că lucrurile au luat-o razna.

OSCE dedică mai la vale un paragraf grupului Intact/Antena şi fondatorului său implicat în politică, Dan Voiculescu. De altfel, Antena 3 arată puţin altfel decît celelalte trei posturi incriminate, fie şi numai pentru că „inamicul public“ care îl controlează poate fi numit şi arătat cu degetul. E notoriu că fondatorul Intact este nu doar un mare proprietar media, ci şi implicat în politică, prin Partidul Conservator, membru al alianţei majoritare. Lucru care i-a făcut pe editorialiştii anti-USL să meargă pînă la a încerca să acrediteze ideea unei „guvernări Voiculescu“, ca şi faptul că alegerile ar fi fost cîştigate de Antena 3.

Eu, unul, sînt oarecum sătul de comentatorii care se culcă şi se scoală cu drobul de sare, fiindcă un anume gen de profeţii politice apocaliptice sînt mai puţin treaba presei serioase, decît scenarii aruncate în piaţă de consultanţii politici, pe seama duşmanului. Rămîne să vedem, prin urmare, cît de voiculesciană va fi „guvernarea Voiculescu“, şi dacă mogulul va spolia ţara mai rău decît au făcut-o baronii PDL.

Oricum ar sta lucrurile în această chestiune, aura luciferică a lui Dan Voiculescu e o veste proastă dintr-un alt punct de vedere. E vorba de celelalte televiziuni şi canale media cu o culoare politică, apărute în ultimii ani. Să facem trei-patru paşi înapoi, pînă prin 2008-2009: la acea vreme, presa era nu doar rentabilă (adesea), ci în mîinile a cinci mari grupuri media: Ringier, PRO/CME, Intact, Adevărul, Realitatea-Caţavencu. Dacă Ringier şi Adrian Sârbu s-au ţinut depate de politic, ultimele două grupuri sînt mai degrabă istorie, sau nu prea mai au legătură cu felul cum le-a vrut Sorin Ovidiu Vîntu şi Dinu Patriciu. Primul e la puşcărie, al doilea are probleme de sănătate şi mai multe companii în insolvenţă, başca faptul că pare a-şi fi pierdut interesul pentru piaţa românească, nu numai în materie de media. Mai puţin Dan Voiculescu – mogulii intră, pînă la proba contrarie, în istorie. Ce e rău în asta?

Aşa cum spuneam, în acele vremuri, problema mogulilor nu era că sînt moguli, ci că – sau în ce măsură – nu sînt moguli. Un om-instituţie, de o bogăţie ieşită din comun, care are forţa de a se opune politicului, e o comoară pentru o democraţie. Dar atunci cînd acesta intră în complicitate cu politicul, e şantajabil cu dosare penale şi aşa mai departe, lucrurile se încurcă şi mogulul nu mai e chiar atît de mogul.

Dar cu complicităţile lui cu politicul, Voiculescu e – dacă Vîntu sau Patriciu nu vor reînvia – singurul supravieţuitor al unei epoci deja revolute. Piaţa media de azi, numai la trei-patru ani de la acele vremuri, e ocupată de tot felul de televiziuni-diminutiv şi site-uri aşa-zis neafiliate, ţinute în mînă de personaje de rang secund, de la Cozmin Guşă, la Sebastian Ghiţă sau Dan Diaconescu. În alte zone, apar diferiţi consultanţi politici aflaţi la remorca unor partide sau, în lipsa lor, tot felul de zvonuri despre tot felul de personaje cu un statut neclar.

Raportul OSCE nu vorbeşte ca editorialistul român atunci cînd aminteşte de „instrument la dispoziţia partidelor politice.“ OSCE nu simte enorm şi nici nu vede monstruos, ci dă o descriere tranşantă, precisă şi responsabilă a modului în care o mare parte a presei din România a ajuns pur şi simplu la remorca, la cheremul, la comanda politicului. Iar televiziunile sînt doar partea mai vizibilă. Online-ul e plin de site-uri mici şi vocale, cu păreri tranşante şi simptome de afiliere, în ciuda ţipetelor belicoase de independenţă pe care le scot. Azi, pare că aşa ceva nu contează, dar atunci cînd presa scrisă se va duce de rîpă cu totul, va trage după ea şi o bună parte din maşinăriile de tocat ştiri gen Realitatea.net, Adevărul.ro şi aşa mai departe, care domină topurile de trafic azi, iar toate aceste platforme de opinie, bloguri colective şi aşa mai departe vor deveni una din puţinele opţiuni pentru un cititor căruia, ani de zile, i-a păsat de suferinţele presei exact cît i-a păsat presei de el – adică deloc.

Pe online, e drept, opţiunile politice tranşante pot fi dezinteresate şi pot contribui la o dinamică ideologică absentă din coruptul şi ipocritul sistem partinic. Dar pe lîngă aceste zone oneste, există mai ales o listă lungă de dot.zombies ideologici, gata să se activeze la momentul oportun.

Acum trei-patru ani, însuşirea de mogul era – dacă nu o meserie –, măcar un fel de omologare socială. Acum, imberbul Sebastian Ghiţă, cu firmele lui, e chiar un personaj opulent, comparativ cu oameni fără o treabă clară-n viaţă, de felul ba-managerului, ba-politicianului, ba-consultantului Guşă. Ghiţă, cel puţin, poate spera la un statut de mogulaş, tradus printr-o relaţie de genul do ut des cu politicul, în care să-şi păstreze un anume spaţiu de manevră. Dar mai jos de astfel de oameni apar trepăduşii politici, care au început să mişune prin cadavrul mediei româneşti cu o vioiciune larvară. Îi vom vedea de acum tot mai des.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

pod peste Dunare 6
Un al treilea pod peste Dunăre va fi construit în urma unui acord dintre România și Bulgaria
România și Bulgaria au convenit să construiască un al treilea pod peste Dunăre, scriu agențiile de presă din cele două țări precizând că va fi semnat un acord în acest sens.
Maia Sandu
Moldova spune că Gazprom nu a confirmat încă volumele de gaze solicitate pentru octombrie
Una dintre principalele condiții în care Gazprom a convenit în octombrie 2021 să prelungească contractul de furnizare de gaze a Moldovei pentru următorii cinci ani a fost rambursarea datoriei pentru combustibil și plățile la timp.
Catalin Drula presedinte interimar USR declaratii parlament FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
USR, sponsorizat în 2016 de firmele „prietenului lui Iohannis”
Cătălin Drulă acuză faptul că licitația Poliției Române, câștigată de un apropiat al președintelui Iohannis, ar fi cu dedicație. Însă firmele aceluiași om de afaceri sponsorizau USR în anii trecuți.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.