Inventarul televiziunilor fantomă

Publicat în Dilema Veche nr. 485 din 30 mai-5 iunie 2013
România plagiatoare şi rădăcinile ei jpeg

Zilele trecute, emisia unui post pe nume Money TV s-a oprit pentru că postul nu plătise curentul. Fiindcă emisia propriu-zisă se face dintr-un alt corp al Casei Presei decît cel debranşat, Money şi-a cîrpit grila cu reluări, care se pot da de pe casetă sau din calculator. Acum cîteva săptămîni, Realitatea TV a rămas fără machiaj, drept pentru care invitaţii au început să vină cu cosmeticele proprii de-acasă. Mai nou, pe licenţa televiziunii fondate acum 12 ani de Silviu Prigoană se bat Cozmin Guşă şi o firmă despre care se presupune că i-ar aparţine lui Elan Schwartzenberg. Există o morală sau măcar un fir roşu al acestor poveşti?

Că veni vorba de Money TV, pe telecomandă n-o găsiţi propriu-zis. Dar dacă o căutaţi bine, o descoperiţi sub sigla Giga TV, investiţia audiovizuală a lui Gheorghe „Pinalti“ Ştefan, baronul local al PDL-ului. Money TV e de fapt redacţia plecată de la Money Channel, televiziunea fondată acum cîţiva ani de Sorin Ovidiu Vîntu, care este pe telecomandă, dar difuza pînă nu demult doar reluări de la Realitatea TV. De curînd, a fost preluată de Mohammad Murad, proprietarul hotelurilor Phoenicia, şi a fost relansată cu o grilă ineptă şi lipsită de şanse.

Telecomanda e plină, de altfel, de posturi asemănătoare. TV „România de Mîine“, aiureala unde şi-a cîntat cîntecul de lebădă răposatul George Marinescu, s-a relansat pe la începutul lui 2012 sub numele de TV H 2.0 şi sub oblăduirea consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. După ce acesta a renunţat la ambiţii, postul a fost redenumit TV H, fără 2.0, ca să difuzeze cam aceleaşi spanacuri. Rămas fără OTV, Dan Diaconescu mai are ceva numit DDTV, unde dă desene animate atît de vechi, încît au ieşit de sub incidenţa legilor privind drepturile de autor, deci nu costă nimic. Fostul protejat al lui Diaconescu, Luis Lazarus, a căpătat licenţă pentru ceva numit Zeus TV, care la un moment dat emitea dintr-un studio neîncălzit, în care cîţiva amărîţi îmbrăcaţi în paltoane încercau să glumească. După ce a pierdut mai multe rînduri de alegeri şi a întors cu susu-n jos Republica Moldova cu un exit poll în care nici măcar ordinea primilor doi clasaţi nu era corectă, Vasile Dîncu s-a făcut manager de media, la alte două posturi-fantomă, clujene, dar cu ambiţii naţionale, pe nume Transilvania Life şi Transilvania Look.

La ce folosesc toate televiziunile de mai sus? Din punctul de vedere al publicului, la nimic. Chiar şi defunctele TVR Cultural sau TVR Info erau posturi cu o poziţionare mai clară şi un sumar mai atractiv. De ce se zbat atunci patronii lor pentru licenţe şi de ce cheltuiesc bani, atîţia cît cheltuiesc, pentru emisie? Răspunsul se leagă de faptul că toate aceste cîrtiţe audiovizuale au apărut anii trecuţi, între diferite tururi de alegeri. Din 2009, piaţa media a început să scîrţîie serios, din motive de criză. Cheltuielile de publicitate s-au redus de pe la 500 de milioane de euro, la ceva mai puţin de 300. Dar, desigur, asta nu i-a speriat nicidecum pe Sebastian Ghiţă, Cozmin Guşă sau Vasile Dîncu. Ei şi alţii ca ei au început să lanseze şi să şefuiască moroi audiovizuali de felul celor de mai sus. Între timp, a devenit destul de clar că aşa-numitele canale de ştiri nu se ocupă cu ştiri, ci cu datul cu părerea, o îndeletnicire simplă şi foarte ieftină, avînd în plus avantajul că îţi permite să faci o televiziune pro sau contra oricărui partid politic sau preşedinte. Fiindcă Realitatea TV se scindase în televiziunea cu acelaşi nume şi România TV, B1 TV şi Antena 3 au devenit păstrătoarele a două gnoze ideologice de semn contrar, pro şi contra PDL/a preşedintelui Băsescu. Ulterior, România TV s-a poziţionat mai aproape de PSD, pe fondul relaţiei bune dintre patronul ei, Sebastian Ghiţă, şi premierul Ponta. Ghiţă s-a făcut, de altfel, deputat al social-democraţilor, în timp ce Antena 3 se situează mai aproape de jumătatea liberală a coaliţiei de guvernare.

Un fapt e frapant: aşa, înregimentate politic cum sînt, Antena 3, B1 şi România TV sînt tristele poveşti de succes, lucru care spune ceva despre rostul unui astfel de post. Realitatea TV, Money TV sau toate televiziunile-cîrtiţă enumerate mai sus au incertitudini în acelaşi timp ideologice şi financiare. Sărăcia de la unele posturi se pupă cu lipsa unei opţiuni politice clare, oricît de prost sună asta. La un moment dat, televizunile autointitulate de ştiri erau vreo zece, dar, între timp, alegerile au cam trecut, iar banii s-au terminat. Care bani – reiese destul de limpede din cele de mai sus.

Aşa ajungem acolo de unde am pornit, cu Money Channel rupt în două şi împărţit pe două licenţe, dar combinat cu Giga TV şi, pînă nu de mult, cu Realitatea. Deşi 2014 va fi un an agitat, cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare, e greu de crezut că toate giuvaierele audiovizuale de mai sus îşi vor găsi finanţatori. Spectrul politic e în linii mari împărţit la trei, dacă nu luăm în calcul PPDD, partidul lansat ca televiziune, dar rămas între timp fără OTV. Problemele cu curentul şi machiajul nu sînt nici ultimele, nici cele mai rele. E plauzibil că multe din ciudăţeniile amintite vor dispărea pur şi simplu – şi, din nou, cu tristeţe trebuie spus, nu e vorba de cele evident înregimentate.

Un singur lucru rămîne pe loc: oamenii care lucrează la astfel de televiziuni. Ca şi fraţii lor de la cotidiene falimentare, care nu plătesc salariile cu trimestrele, ei nu au unde pleca. Altădată exponenţi ai unei meserii de la care se cerea un soi de verticalitate mai puţin necesară în alte zone profesionale, jurnaliştii români îşi pot dori, cel mult, să o mai întindă cîteva luni de zile, la o instituţie care plăteşte cît de cît. După, e greu de imaginat ce va urma.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile SURSE
Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.
Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
Locuitorii unui oraș rus s-au trezit cu tancuri cu steag ucrainean pe străzi. Ce se întâmpla, de fapt VIDEO
Când locuitorii din Tver, un oraș situat la 160 de kilometri nord de Moscova, s-au trezit în această dimineață au văzut coloane de vehicule militare cu steagul ucrainean arborat care traversau orașul, relatează The Telegraph.
Aeroportul din Herson FOTO Profimedia
Puterea noii artilerii ucrainene, evidențiată de măcelul de pe aeroportul din Herson
Puterea noii artilerii cu rază lungă de acțiune a Ucrainei este pusă în evidență de măcelul de pe aeroportul din Herson — unde invadatorii ruși au construit un sediu important.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.