Intoxicări, minciuni, prostii

Publicat în Dilema Veche nr. 615 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2015
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

Teoriile conspirației care au circulat după incendiul de la Colectiv și deruta informațională care a urmat atentatelor de la Paris au făcut publicul larg să-și pună problema intoxicărilor, minciunilor și prostiilor de care ne împiedicăm la fiecare două linkuri postate pe Facebook. Cum ne vindecăm de derută?

Ca să facem asta, voi porni de la o știre „obișnuită“, fără Colectiv și atentate, fiindcă acolo găsim nuanțele. Pe 21 noiembrie, Adevărul publica un interviu cu fostul consilier prezidențial Ioan Talpeș, cu titlul: „Cioloș mi-a spus că Tăriceanu l-a pus să îi dea terenuri lui Voiculescu“. E vorba de o hotărîre de guvern de pe vremea executivului Tăriceanu, din care actualul premier a făcut parte, referitoare la moșia Kalinderu, care aparţine Academiei Române, ca urmare a unei donații, și ar fi fost deturnată. Așa spune Talpeș.

Care e sensul întregii povești? Cioloș apare ca un om al compromisului, amestecat într-o afacere dubioasă, care îl leagă de cel mai detestat personaj din era mogulilor. E clar de ce toată povestea a fost preluată de site-uri mici și vocale, ca Nașul TV sau Comisarul.ro. Dar, pînă la urmă, e adevărată?

Ce spune Talpeș ar trebui, desigur, verificat, în primul rînd, fiindcă nu e la prima mînă. În al doilea rînd, sursa e un personaj cu propensiuni politice, deci posibil interesat/implicat. Cum am putea face asta? Vorbind cu Tăriceanu, Cioloș sau Voiculescu? Pare că da, dar aici intervine una din chichițele meseriei de jurnalist. Presupunînd că informația e validă, actorii principali ar avea tot interesul să o ascundă. Personajele incriminate vor înclina întotdeauna să nege, mai ales dacă acuzațiile vin „pe surse“ sau de la terți. În astfel de situații, e cazul să „te blindezi“, cum se spune în jargonul meseriei, cu dovezi mai convingătoare. Iar prima care îți vine în minte e hotărîrea de guvern.

Fiindcă nu am o redacție la dispoziție, am făcut ceea ce ați putea încerca și dumneavoastră: am căutat-o într-o doară pe Google și, bineînțeles, nu am găsit-o. Ceea ce s-a întors la mine, însă, e și în coada articolului din Adevărul: o poveste conform căreia un personaj de la o fundație a Academiei Române a încheiat o „convenție de cooperare tehnico-științifică“ cu celebra Grivco, compania lui Dan Voiculescu, în urma căreia Academia ar fi rămas fără terenuri. Regăsim doi dintre actori – Voiculescu și Academia –, dar Dacian Cioloș este scos din cauză, fiindcă respectiva convenție nu are legătură cu Guvernul.

De ce pomenește Adevărul de întreaga poveste? Ca să fundamenteze cumva cealaltă poveste, în care intervine și premierul. Dar ce interes ar putea avea Adevărul să pună în circulație totul? Face jocuri anti-Cioloș? Împotriva Guvernului Cioloș a votat și PMP, partidul lui Traian Băsescu. Or, acum cîțiva ani, pe cînd acesta era președinte, un consilier prezidențial al lui Băsescu era plătit cu 28.000 de euro pentru patru (!) articole publicate de Adevărul. În plus, Ioan Talpeș apare în WikiLeaks ca spion al lui Traian Băsescu în PSD. Deja, resorturile intime ale întregii afaceri sînt clare: o coaliție transpartinică împotriva Guvernului Cioloș, susținută de media și, evident, de servicii. E de notorietate faptul că Ioan Talpeș, fost director la SIE, a fost coleg de clasă cu tatăl actualului șef al SRI, George Maior, iar fiul aceluiași Talpeș este finul șefului SRI. Asta, ca să nu mai vorbim de colaborarea dintre Băsescu și servicii, parafată în 2005, cînd cu ostaticii.

Sau nu? De fapt, tot paragraful de mai sus e o înșiruire de informații din surse dubioase și conjecturi. V-am dus cu preșul ușurel, așa cum se face în presă. Ioan Talpeș a fost într-adevăr director al SIE, dar poveștile cu colegi de clasă și fini de botez vin de pe un site obscur. Partea cu spionajul lui Talpeș în PSD pentru Băsescu e doar o presupunere, formulată ca atare, într-o telegramă diplomatică publicată de WikiLeaks. Iar PMP a votat împotriva Guvernului Cioloș mai degrabă din motive tactice, punctuale, fiindcă Traian Băsescu afirmase că Cioloș e o soluție bună anterior.

Așa că uitați paragraful referitor la conspirația anti-Cioloș. Interviul lui Ioan Talpeș din Adevărul are (cel puțin) o explicație mai simplă: politicienii aruncă petarde în spațiul public în primul rînd pentru a-și crește notorietatea, iar media le preia pentru a fi citită. Explicația cea mai simplă e cea valabilă, spune principiul epistemologic numit Briciul lui Ockham. Nu totdeauna, dar, aici, „ceea ce e“ este în mare măsură „ceea ce se vede“.

Rămîne o singură întrebare: de ce nu caută nimeni hotărîrea de guvern – și, mai ales, de ce nu a căutat-o Adevărul? Nu i exclus ca în cele cîteva zile scurse între interviul lui Talpeș și apariția acestui text în Dilema veche, cineva să o fi făcut deja. Dar, dacă asta nu s-a întîmplat, judecînd tot à la Ockham, motivul e că publicul reacționează la lucruri ca afirmația lui Talpeș, fie ea adevărată sau nu. Săpăturile după hotărîri de guvern nu prea atrag.

Dacă v-am obosit deja cu toate aceste explicații baroce despre o declarație pe care, probabil, nici n-ați văzut-o sau ați uitat-o, îmi cer iertare, dar țineți minte că e genul de exercițiu rațional elaborat pe care trebuie să îl faci dacă vrei să ajungi aproape de esența lucrurilor. Și, atenție, nici măcar nu putem spune dacă toată povestea s-a întîmplat. Într-o epocă în care dumneavoastră nu mai dați bani pe media nici la propriu, nici la figurat – și aveți dreptate să n-o faceți, în general –, e cazul să știți că vă asumați o parte din funcția ei tradițională de verificare, clarificare și contextualizare a adevărului.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.