Întîlnire de gradul III: Papa cu Zuckerberg

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
Întîlnire de gradul III: Papa cu Zuckerberg jpeg

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, s-a întîlnit luni cu Papa Francisc, la Vatican. Faptul pur și simplu bate de la distanță cealaltă în­tîlnire care a stîrnit vii comentarii în comunitatea creștină, dintre același Papă și Patriarhul Kiril, un fel de întîistătător al tuturor Bisericilor Ortodoxe din lumea asta, cu excepția faptului că ortodoxia n-are așa ceva. În lipsa unor ponturi la prima mînă care să ne dea adevărata semnificație a acestei întîlniri de gradul III, ne putem distra cu privire la felul cum a fost reflectată ea, întîlnirea, pornind de la mesajele de PR emise de cei doi moguli ai creștinătății și cyberspațiului.

Nu știu să vă spun care dintre cei doi a comunicat primul, dar la audiența pe care o ating fără-și bată prea tare capul atît Papa, cît și Zuckerberg, asta nu contează decît în parametri ca număr de like-uri sau diseminare a mesajului. Care, repet, nu contează, pentru cei doi, fiindcă se pot compara cel mult cu ei înșiși. Cert e că pe Zuckerberg îl găsești ușor pe propriul cont de Facebook, atunci cînd spune că Priscilla (soția – n.r.) și el au avut onoarea de a se fi întîlnit cu Papa și i-au spus cît de mult îi admiră mesajul de milostenie și tandrețe și felul în care a găsit noi căi de comunicare cu lumea în acest sens. Urmează o amabilitate, iar apoi Zuckerberg menționează ceva numit Aquila, care e o dronă alimentată solar, gîndită de Facebook, cu scopul de a duce Internetul acolo unde nu e, adică în lumea a treia (sărăcie, inegalitate etc.).

Următorul nume pe care îl menționează fondatorul Facebook (și primește 218.000 de like-uri și peste 8800 de share-uri în secunda în care scriem aceste lucruri) e așa-numita Inițiativă Chan-Zuckerberg, unde Chan nu e prenume, ci numele de familie al Priscillei, soția lui Mark, un SRL care funcționează ca un ONG de caritate, înființat cu scopul de a promova egalitatea în sănătate, educație, cercetare științifică și energie. Prima inițiativă a Inițiativei e o investiție de 24 de milioane în Andela, care nu e drona Aquila, ci o companie care împrietenește dezvoltatorii din Africa cu finanțatorii din America.

Trecem peste motivul pentru care Inițiativa Chan-Zuckerberg nu e un ONG, ci un SRL, ca să ajungem și la Papă, fiindcă sînteți curioși de mesajul lui: întîlnirea a fost despre „modul cum pot fi folosite tehnologiile comunicării pentru ușurarea sărăciei, încurajarea unei culturi a interacțiunii și diseminarea unui mesaj de speranță“. Vorbele îi aparțin lui Greg Burke, purtătorul de cuvînt al Vaticanului, citat de multiple surse. Prima constatare e că Papa Francisc, la fel ca orice alt Papă, nu are de vînzare brand-uri și SRL-uri (fie ele și de caritate), ci abstracțiuni, ceea ce e normal la o instituție precum Biserica Catolică, opusă Facebook-ului și tuturor inițiativelor private de la apariția ideii de „privat“ încoace. Apoi, e de luat în seamă faptul aparent banal că Zuckerberg de la Facebook își transmite mesajele personal, pe contul propriu de pe Facebook, în timp ce Papa vorbește prin intermediar, ceea ce revelează diferența dintre două vîrste ale mesajului. Cea veche, a Papei, e aceea în care acționezi prin interpus, lucru care conferă autoritate, iar în cazul Papei sugerează chiar sacralitatea. Un pic de ocultism (nu în sens doctrinar, ci de distanțare) adaugă ceva la dimensiunile a ceea ce se cheamă în teoria comunicării sursa sau emitentul. Pe dos, Zuckerberg folosește persoana întîi și diseminează mesajul în nume propriu, asortat cu căldura emoțională și apropierea care sînt căutate – și găsite – pe rețele sociale, gîndiți-vă la asta puțin și fiți de acord. Însă o face în mod mediat, pe rețele.

Să dăm rapid cel puțin trei interpretări idioate ale întîlnirii, pe care cu siguranță le veți găsi în presa următoarelor zile, ca să vedeți de ce sînt atît de precaut cu exegeza. Prima ar fi că creștinismul s-a pervertit total, atîta timp cît însuși Papa se coboară pînă la întîlnirea cu un negustor de brand-uri ca Zuckerberg. A doua ar fi că, dimpotrivă, pînă și catolicii (numai noi, ortodocșii, nu) au priceput ceva din mersul lucrurilor în veacul al XXI-lea și au deschidere, prin Papa Francisc, către noua noastră viață, care se întîmplă mai ales pe rețele ca Facebook. A treia e că Antichristul nu numai că s-a pogorît pe lume, dar funcționează nu ca entitate solitară, ci prin dubli autori notorii de porcării, cum ar fi Zuckerberg și Papa, care ne amărăsc viața prin simplul fapt că există.

Mai pot trage cîteva concluzii la fel de senzaționale și mutual exclusive, dar n-o să insist, fiindcă sînteți curioși să aflați ce cred eu cu privire la toată tărășenia. Acum cîțiva ani am fost la Catacombele Sf. Calixt, la Roma, și am aflat că un altar de biserică poate fi, de exemplu, o piatră dintr-o văgăună, unde se face o slujbă. Amintirea asta implică un act de comunicare intimă, directă, fără rețele, purtători de cuvînt, odăjdii, conexiune și alte chestii. E remarcabil faptul că ambii participanți la întîlnirea despre care vorbesc sînt în același timp atît de aproape și de departe de acest înțeles. Poate pentru dumneavoastră e puțin, dar eu aleg să mă bucur de faptul că tind spre apropiere. 

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Foto: adevarul.ro

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.