Infidelitatea pe Internet se pune?

13 august 2014
Duplicitate și nuanțe jpeg

În ultima vreme, au tot existat discuţii despre ce înseamnă privacy pe Internet, şi toţi mai mulţi utilizatori vor să-şi şteargă urmele, să dispară de pe Google şi din alte părţi. Însă problema e mult mai complexă, mai ales atunci cînd „intimitatea“ de pe net o afectează pe cea din viaţa reală. Am o prietenă care este (sau mai degrabă era), de 15 ani, „într-o relaţie“ (vorba lu’ Facebook.) Ca orice relaţie, cu plusurile şi cu minusurile ei. Cei doi s-au gîndit la căsătorie, în primii cinci ani, după care au abandonat ideea, nevăzîndu-i rostul, şi au trăit, pur şi simplu, împreună, împărţind cam tot ce aveau – casă, maşină, timp, dragoste şi alte sentimente adiacente. Din afară, păreau un cuplu destul de boem, dar care nu se destramă uşor şi care îşi găsise un echilibru intern, mai ales că existau preocupări comune şi, mai presus de toate, o prietenie destul de trainică. Nu aveau copii, rataseră o ocazie, nu se mai ivise alta.

Într-o zi, prietena mea a făcut o descoperire (cam cum o fac mai toate femeile, verificînd întîmplător sau nu history-ul de pe Internet al partenerului ei, nu discutăm aici dacă e corect sau nu, dacă e o violare a intimităţii etc.) şi a avut un şoc. Prietenul ei era dependent de site-urile de matrimoniale şi de dating unde apărea, desigur, single (ba chiar „singur cuc“, cum se autodeclara pe un site) şi „interesat de femei“. Ea şi-a amintit că, în urmă cu cîţiva ani, destul de mulţi, zărise, de data aceasta chiar neintenţionat, cîteva mesaje pe e-mail-ul lui de confirmare a unui cont pe sentimente.ro sau „oferte noi pentru tine“ de la marriedbutlonley (în traducere liberă, „căsătorit, dar singur“). A crezut că sînt spam-uri, capcane ale net-ului, cu scopul de a momi noi utilizatori, sau şi-a închipuit că prietenul ei îşi făcuse, la un moment dat, un cont ca să „vadă cum e“. În fond, ce-i rău în asta? O mică trădare, mai ales dacă e virtuală, nu se pune, nu? Aşa că a trecut repede peste acel episod. Mai ales că avea încredere în iubitul ei, în viaţa reală nu părea absolut deloc interesat de (alte) femei, nici măcar nu întorcea capul pe stradă, aşa cum fac mulţi. Însă în viaţa virtuală era de-a dreptul obsedat. Prietena mea a început să scotocească pe net şi a găsit alte conturi, zeci. „Nu există nici un site pe care să nu aibă un cont. E peste tot! Ca o cocotă masculină! Practic, m-a anulat din viaţa lui“, mi-a spus ea la telefon, plîngînd. Şi nu era un inofensiv voyeur, din aceia care ştiu să se ascundă, dînd date puţine despre ei, totul era „public“ şi pe faţă, data naşterii, zodia, preocupările şi… fotografii. „Erau poze cu el făcute de mine, în spatele blocului nostru! Iar cel mai vechi cont era din 2007, atunci cînd relaţia noastră mergea foarte bine… hai să zicem că, în ultimii doi ani, a mai scîrţîit, dar chiar şi aşa e absurd!“

Prietena mea a mărturisit că s-ar fi simţit mai puţin trădată dacă l-ar fi prins cu alte femei. Dar aşa, trădarea era mult mai profundă, zdruncina din temelii însăşi prietenia lor, bazată pe respect şi încredere. Era, în fond, vorba despre o viaţă dublă. „Nu ştiu dacă s-a întîlnit cu vreuna dintre ele în viaţa reală, nici nu mai contează şi nici n-am să fac investigaţii în sensul ăsta… în fond, nu sînt detectiv!“ Însă, fără să fii detectiv, Internet-ul lasă „urme“ vizibile pentru toţi. Prietena mea a început să pună cap la cap şi nişte indicii din viaţa reală. Cum şi-a dorit el să aibă un birou în cel mai izolat loc din casă. Cum închidea imediat paginile de Internet, cînd ea intra în cameră, şi se prefăcea că lucrează. Cum auzea constant, din bucătărie, ţăcănitul tastaturii (specific de chat, propoziţii scurte, pauze, răspunsuri). „Poate că unele dintre femeile alea chiar erau singure şi căutau un bărbat, o relaţie… iar el le vrăjea, în timp ce eu, partenera lui de viaţă, din ultimii 15 ani, îi făceam cartofi prăjiţi!“ Era o minciună de ambele părţi.

Cu toţii sîntem de acord că Internet-ul ne-a schimbat vieţile, uneori într-un mod fundamental. Dar mulţi găsesc pe net o supapă, o cale de deversare a unor frustrări acumulate în timp. Înainte de Internet, totul era simplu, firesc – te întîlneai, te iubeai, înşelai (sau nu), te despărţeai. Acum totul devine complicat şi ne poate afecta la un mod parşiv moralitatea, onestitatea. „Un tip onest, liber şi liberal“, se descria bărbatul în cauză pe unul dintre conturile sale. Oare? Cînd prietena mea i-a spus că a aflat, mai întîi el s-a enervat că „i-a umblat“ prin history, apoi a ridicat din umeri: „Nu te-am înşelat niciodată. În ziua de azi, e ceva normal.“

Prietena mea are 36 de ani. Şi înainte avea probleme legate de anxietate, însă acum spune că ar avea nevoie de un psiholog, ca să treacă peste această traumă „virtuală“. Nu mai e foarte tînără, dar sînt convinsă că „îşi va reface viaţa“. Probabil nu pe Internet. Iar voi, cele care căutaţi o relaţie serioasă pe net şi chat-uiţi cu bărbaţi single aparent fermecători, gîndiţi-vă că în bucătăriile din viaţa reală este posibil să existe soţii sau iubite care fac cartofi prăjiţi. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești