Gazde pe Internet

Publicat în Dilema Veche nr. 558 din 23-29 octombrie 2014
Duplicitate și nuanțe jpeg

În vacanţele de altădată, gazdele – varianta mai convenabilă de cazare pentru cei care nu-şi permiteau o cameră la hotel, mi-au bîntuit copilăria. În primul rînd, ele ca personaje, apoi camerele lor de oaspeţi, în care nici pe departe nu te simţeai ca acasă. La Buşteni, de pildă, am avut parte doar de gazde în vîrstă, sucite, cu tot soiul de metehne şi tabieturi. „Să nu intraţi decît pe portiţa din spate!“ „Să nu pierdeţi cheile!“ „Să nu călcaţi pe flori!“ „Să nu faceţi apă pe jos în baie!“ „Să nu deschideţi fereastra de la bucătărie pentru că e înţepenită!“ „Să nu puneţi alimente în frigider decît pe raftul de sus!“ Totul era „să nu“. În plus, erai nevoit să faci şi conversaţie, ceea ce pentru un copil era grozav de plicticos. Eram convinsă pe atunci că nu se inventaseră încă gazdele tinere. Camerele erau, şi ele, după chipul şi asemănarea gazdelor – vitrine cu bibelouri şi milieuri pe care nu aveai voie să le atingi, paturi tari, ţepene, care parcă oftau atunci cînd te aşezai pe ele, tablouri kitsch pe pereţi, înfăţişînd căprioare care beau apă de izvor etc. Acces limitat la baie (unde mereu se forma o coadă, cu gazda în frunte) şi la bucătărie.  

Ultima dată am stat „în gazdă“ acum cîţiva ani, la Sulina, şi mi-am dat seama din a doua zi că această alegere fusese o greşeală. Gazda ne prezentase camera drept una separată, cu baie proprie. Am descoperit la faţa locului că era, de fapt, camera copilului, unde acesta intra mereu ca să-şi ia cîte ceva – o jucărie, un caiet. Baia era doar pe jumătate „personală“, era singura din casă care avea cadă, iar mamei copilului îi plăcea să se îmbăieze doar în cadă. În plus, am aflat fără să vrem toate ofurile şi necazurile acestei familii – fie că le auzeam conversaţiile din camera noastră, fie că ni se mărturiseau ei direct.

Aşadar, pentru mine, conceptul de „gazdă“ înseamnă, mai mult sau mai puţin, a-ţi petrece vacanţa „la comun“ cu nişte străini. Însă atunci cînd gazda devine host, se pare că lucrurile se schimbă. Un prieten mi-a trimis de curînd pe e-mail un apartament de închiriat din Lisabona. Aşa am descoperit comunitatea airbnb.com şi, de cîteva zile, nu mai fac altceva decît să „răsfoiesc“ site-ul ca pe Facebook, şi să-mi „salvez“ în contul meu posibile vacation places, din întreaga lume. Airbnb.com este un site de gazde din oraşele în care îţi propui să călătoreşti. Preţurile sînt mai mici decît cele de la hotel, uneori, şi dacă ai răbdare să cauţi, chiar incredibil de mici – cu 20 de dolari pe noapte (pentru două persoane) poţi dormi într-o mansardă şic din Barcelona sau, cu 90, poţi avea la dispoziţie o terasă imensă din Paris, de unde se vede Turnul Eiffel. Ceea ce m-a fascinat, în primul rînd, au fost casele, care mi-au şters pentru totdeauna din memorie amintirile cu milieuri şi carpete „Răpirea din serai“. Sînt case moderne, cochete, cu o atenţie sporită acordată detaliilor – în fotografii nu vezi doar patul în care vei dormi, dar şi ansamblul clădirii, balconul unde te aşteapă o măsuţă, cu o vază cu flori şi o ceaşcă de ceai, un colţ de relaxare, o bibliotecă, tablouri de bun gust (de altfel, unele dintre gazde sînt chiar artişti plastici şi specifică asta în prezentarea casei – „Petreceţi cîteva zile la Roma, în cuibuşorul unui artist!“). Aşadar, fiecare cameră sau apartament de închiriat este însoţit de cîte un text de prezentare, de obicei scris la persoana I. Aici găseşti informaţii utile – „la 200 de metri de metrou“, „puteţi fuma doar pe terasă“, „pot să închiriez şi bicicleta cu 5 dolari pe zi“, dar şi cîte ceva despre gazdă. În general, sînt oameni tineri, unii dintre ei chiar studenţi. De multe ori, ei locuiesc în acelaşi apartament şi precizează că „vom împărţi bucătăria şi baia“ sau că „dimineaţa plec la muncă devreme, dar voi lăsa cafeaua pregătită pe masă“. Toţi se declară dispuşi să-i ajute pe turişti să-şi planifice vacanţa în oraşul lor, să le ofere sfaturi cu privire la restaurante ieftine şi bune, sau la locuri interesante de vizitat, care nu sînt trecute pe hărţile turistice. În ceea ce priveşte „interacţiunea cu oaspeţii“, cei mai mulţi spun că le-ar face plăcere să stea de vorbă cu oameni din întreaga lume, însă doar dacă oaspeţii îşi doresc acest lucru. Deci discreţie, nu conversaţie obligatorie.

Din ce-am studiat pînă acum, cele mai scumpe gazde din Europa sînt în Paris (aşa cum era de aşteptat) şi în Londra, chiar şi în Viena, camere de închiriat la preţuri medii găseşti în toată Italia, la Berlin şi la Lisabona, foarte ieftin e în Spania, la Istanbul şi la Bucureşti.

De unele case te îndrăgosteşti, pur şi simplu, nu te mai saturi să priveşti fotografiile, mai ales că, în mesajele lor, oaspeţii ţin să precizeze că „apartamentul arată exact ca în poze“. Ceea ce mi se pare interesant pe airbnb.com este feedback-ul călătorilor. Fiecare loc are cel puţin 20 de recenzii în care turiştii vor să le mulţumească gazdelor pentru ospitalitate şi uneori afli şi frînturi din relaţia lor – gazda din Barcelona i-a împrumutat lui Jane din State o umbrelă, pentru că afară ploua cînd trebuia să plece spre aeroport („sper să mă întorc ca să ţi-o înapoiez“), Katarina a fost bolnavă în primele zile, iar gazda din Nepal (10 dolari pe noapte, un apartament superb) a fost cu ea la spital şi i-a recomandat medicamente, gazda din Istanbul, un tînăr care vrea să devină chef, le-a gătit oaspeţilor săi o cină minunată, pisica Cristinei, gazda din Bucureşti, o studentă la Arhitectură, „e extraordinară, aproape umană“.  

Dincolo de scopul lui extrem de practic, acest site fascinant conţine, de fapt, poveşti despre oameni din întreaga lume. Despre interacţiunea şi vacanţele lor.             

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Povestea românului care spală mașinile regelui Charles. „M-am trezit, într-o zi, cu un telefon de la oamenii lui“
Un tânăr din Tecuci (Galați) plecat să muncească în Marea Britanie și-a deschis propria firmă, iar seriozitatea și munca de calitate l-au adus în postura de a spăla în prezent mașinile Casei Regale, dar și pe cele ale altor celebrități din insulă.
image
Franța se pregătește pentru un război naval „împotriva cuiva care vrea să ne distrugă”
Într-un interviu acordat publicaţiei Politico, contraamiralul Jacques Mallard, comandantul grupului de luptă al portavioanelor franceze, a declarat că forțele navale franceze își schimbă antrenamentul, pregătindu-se de război.
image
Mobilizarea rezerviștilor Armatei Române. „Am tras cu arma, mi-am reamintit, ar trebui introdus serviciul militar obligatoriu!“
Sute de rezerviști din județele Galați și Brăila, cu vârste cuprinse între 37 și 63 de ani, au primit ordine de chemare în unitățile militare. Ei au participat în Poligonul Smârdan (Galați) la un exercițiu de trageri cu muniție reală de război.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.