Evenimentele media ale lui 2014 şi pronosticurile pe 2015

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Mişcările semnificative de pe piaţa media românească au fost, în anul care a trecut, legate în cea mai mare parte de politic. O piaţă de publicitate care stagnează la volume mici (sub 300 de milioane de euro, în total) şi alegerile prezidenţiale au fost principalii factori care au influenţat evoluţiile.

● Tranzacţia Burda-Sanoma. Peştele mic l-a înghiţit pe cel mare, în achiziţia de către Burda a Sanoma România, anunţată de altfel din 2013, fiindcă raportul dintre cele două companii de publishing e invers, la nivel global. Anunţată încă din 2013, tranzacţia a fost oficializată în martie 2014, prin rebrandingul în Burda Media Bucureşti, şi înseamnă transformarea pieţei de reviste din România într-un duopol. Principalul concurent al Burda-Sanoma e Ringier, care a înglobat în 2011 Edipresse.

Pronostic: Cum revistele care vindeau altădată 50-100.000 de exemplare, gen Avantaje, Cosmopolitan sau Unica, se distribuie azi în 12-13.000 de copii fiecare, dispariţia unora dintre branduri, măcar din print, e previzibilă.

● Restartul PRO TV. Demisia din 2013 a lui Adrian Sârbu de la CME a fost urmată de plecarea celor mai mulţi dintre managerii de top ai companiei şi a mai multor vedete. Cea mai mare vîlvă a făcut-o plecarea Monei Segall, producătoarea show-urilor mari, gen Vocea României şi Master Chef, cu destinaţia Antena 1, în aprilie. În prima parte a lui 2014, pe piaţă au început să apară zvonuri despre dificultăţile PRO TV, inclusiv despre o neverosimilă vînzare a acestuia către Gazprom. Pe 16 septembrie 2014, a fost însă clar că PRO TV are destule resurse pentru a rămîne liderul pieţei. Vocea României, produsă de Melanie Triebel, adusă de CME pentru a umple locul lăsat gol de Mona Segall, a fost peste sezoanele anterioare. Al doilea show cu miză de pe PRO TV, Master Chef, a cîştigat şi el, ediţie de ediţie, în faţa Bucătăriei Iadului de pe Antena 1, realizată de Segall şi foştii juraţi de pe PRO TV.

Pronostic: PRO TV îşi menţine poziţia de lider autoritar, cu un alt management şi cu costuri mai mici. Business-ul CME în România va trece din nou pe profit.

● Necazurile Antena Group. Succesul PRO TV se poate citi şi ca insucces al Antena Group, care a recrutat o serie întreagă de vedete PRO TV (Brenciu, Bănică Jr., Serviciul Român de Comedie). După ce fondatorul Dan Voiculescu a fost închis, pe 8 august 2014, pentru procesul ICA, Antena 1 a pierdut pe linie în bătăliile Master Chef – Bucătăria Iadului şi Vocea României – X Factor.

Pronostic: renunţarea la cel puţin o parte din achiziţiile costisitoare de la PRO TV este previzibilă. Antena Group este pregătit pentru ceea ce ar fi trebuit să aibă loc de multă vreme – vînzarea (parţială) către un business global.

● Ofensiva Burci. După ce a răscumpărat Prima TV de la ProSiebenSat.1/SBS, Cristian Burci a relansat postul, pe 15 martie, cu o grilă axată pe comedy. Show-urile nu au funcţionat, iar Utopia, reality-ul de ultimă generaţie anunţat pentru toamnă, nu a intrat încă în emisie. Chiar dacă a ratat relansarea Prima TV, Cristian Burci este în momentul de faţă al doilea cel mai important owner de media român, după familia Voiculescu, fiindcă deţine şi Adevărul Holding (Adevărul, Click! şi, printre altele, revista în care apar aceste rînduri). Zvonurile despre o structură care ar îngloba şi Realitatea TV sînt întregite de achiziţia MyNele TV.

Pronostic: Greu de spus dacă Burci va deveni un proprietar cu adevărat important. Dacă ziarele arată mai bine decît alte titluri de print, la Prima TV, situaţia e problematică. Singurul lucru care se poate spune cu certitudine e că Burci are intenţia de a investi – şi capacitatea de a găsi banii.

● Fiascoul Antena 3 – RTV. Prin iulie 2013, cînd scriam aici că influenţa politică a Antenei 3 e supraevaluată, stîrneam nedumeriri. Alegerile din 16 noiembrie au confirmat însă că eficienţa propagandei care se desfăşoară pe televiziunile politice partizane din România este limitată. Acum doi-trei ani, pe cablu se găseau peste zece astfel de posturi, incluzînd şi ciudăţenii gen Naşul TV sau defunctul Giga TV. Epoca lor, care a început simbolic în toamna lui 2009, odată cu filmul în care ex-preşedintele Băsescu ar fi lovit un copil de pe Realitatea TV, a apus. 

Pronostic: Ca vecină a Antena Group, Antena 3 e într-o situaţie problematică. Referitor la RTV, elanul de investitor al proprietarului Sebastian Ghiţă s-ar putea diminua odată cu plecarea acestuia din PSD-ul perdant al alegerilor. Jocurile murdare şi discursul partizan se vor găsi în următoarele sezoane electorale mult mai mult pe Internet. La minisite-urile inflamate se vor adăuga tentative de a folosi reţelele sociale pentru persuasiune, dar cît timp iniţiatorii unor astfel de demersuri vor gîndi în termeni de propagandă-intoxicare clasică, tentativele nu vor reuşi.

● Crahul Mediafax. Vizionarul media Adrian Sârbu pare scos din joc de insolvenţa Mediafax Group, singura proprietate media pe care o mai deţine, după plecarea de la CME, cu atît mai mult cu cît DNA a reţinut mai mulţi manageri din apropierea lui, în cercetarea despre spălare de bani pe care DNA o desfăşoară la un mare număr de firme-satelit. 

Pronostic: Greu de crezut că Adrian Sârbu însuşi va rămîne pe dinafara investigaţiilor DNA. În epoca lui, PRO TV a fost trendsetter-ul pieţei. Fără Sârbu, urmează o eră în care Televiziunea va fi dominată de formate internaţionale şi orientarea către profit.

Ar mai fi, poate, de menţionat faptul că TVR are o situaţie mai proastă decît acum un an, ca şi apariţia Digi24 în măsurătorile de audienţă – e drept, cu rezultate modeste în momentul de faţă, dar ca semnal că jucătorii din zona telecom/ mobile s-ar putea implica mai mult în zona de broadcast/conţinut. În rest, presa scrisă, care a ajuns la 20% din veniturile din publicitate de acum cîţiva ani, nu poate genera surprize şi nici optimism, iar Internetul este, şi va rămîne, în viitorul apropiat, un segment sărac, pe care se înghesuie nenumăraţi aspiranţi.

Singura evoluţie cu adevărat pozitivă din piaţa media este, în 2014, confirmarea pe care a obţinut-o PRO TV. În 2015, despre inovaţii vom putea vorbi cel mult în privinţa unor iniţiative sclipitoare ale unor independenţi, gen Casa Jurnalistului. Pe alocuri, însă, ar putea fi vorba de revenirea pe profit.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.