Despre competenţa media

Publicat în Dilema Veche nr. 575 din 19-25 februarie 2015
Despre competenţa media jpeg

Presa românească – şi nu numai – e plină de prostii. Cred că motivul pentru care am primit această rubrică de la Dilema veche acum cîţiva ani e că ştiu să descîlcesc prostiile cu pricina. Azi ne ocupăm de religia în şcoli.

Recent, prin societate s-a reaprins dezbaterea despre predarea religiei în şcoli. E o poveste veche deja, dar cumva discuţia a reapărut prin cafenelele şi studiourile video prin care m-am plimbat săptămîna asta, cu diferite trebi lucrative. Prin cafenele şi studiouri trebuie să fii ori pro, ori contra. Pro sau contra ce? Predării religiei în şcoli. Copiii noştri merită să primească ceva informaţii, har şi mană despre Dumnezeu în şcoală, susţine o tabără. Cealaltă spune că profesorii de religie sînt un fel de bufniţe cobitoare, care înspăimîntă puberii şi îi deturnează din drumul către propria umanitate prin ameninţările retrograde despre viaţă, contracepţie şi lume pe care le proferează.

Dar unde intervine presa? Să dăm un Google, cum se spune. Primul rezultat, Gandul.info: “Anunţul ministrului Educaţiei despre predarea religiei în şcoli“. Ministrul Educaţiei e un domn pe nume Sorin Cåmpeanu, care ne spune că ora de religie nu va mai fi obligatorie în noul an şcolar, iar părinţii trebuie să opteze – să semneze – ca să-şi înscrie copiii la cursul respectiv. Despre povestea asta s-a discutat în legătură cu Facebook – ideea e că platforma trebuie să te oblige să-ţi dai consimţămîntul, explicit, printr-o bifă, un clic sau ceva asemănător. Sună bine, nimeni nu e oropsit, asta e tot. Dacă eşti părinte şi nu eşti cretin, o să ai grijă la anul să optezi pentru copilul tău, dacă să participe sau nu la ora de religie. Te duci la şcoală şi rezolvi pentru un an întreg.

Subiectul ar părea închis. Dar Google ne mai dă un site numit Familiaortodoxa.ro. De acolo aflăm că „Liana Stanciu va conduce asociaţia părinţilor români care doresc ora de religie în şcoli“. Cum doresc ei, părinţii români care doresc… ora de religie? Se pare că religia e în pericol de a fi eliminată din şcoli? Mai citiţi o dată paragraful de mai sus, cam asta a înţeles asociaţia părinţilor români care doresc… din declaraţiile ministrului Sorin Cåmpeanu – repet, la modul didactic. Şi dacă vă întrebaţi de unde are Sorin Cåmpeanu ideea asta, e de la Curtea Constituţională. Asociaţia puncte puncte a înţeles din ce-a spus ministrul Cåmpeanu că ora de religie va fi eliminată din şcoli. Altfel nu şi-ar putea dori ora de religie în şcoli, nu?

Dacă doriţi motivele, poftiţi un citat: „O oră de religie pe săptămînă este aproape invizibilă faţă de media zilnică de trei ore în faţa televizorului sau a calculatorului/tabletei confirmată de statistici, dar ea se poate constitui într-un reper profetic în sufletul acestora. Din punctul nostru de vedere scopul orei de religie este de a-i familiariza pe elevi cu elementele fundamentale ale propriei credinţe religioase, de a le oferi o introducere în studiul celorlalte mari religii ale lumii, precum şi de a-i ajuta să înţeleagă dimensiunea istorică, culturală şi morală a fenomenului religios“.

De acord cu tot, dar care e ameninţarea? Pentru ce milităm? „Asociaţia va prelua şi administrarea site-ului Oradereligie.ro unde toate informaţiile legate de acest subiect vor fi actualizate“, se mai arată pe site-ul Familiaortodoxa.ro, de unde pescuim toate aceste sperieturi. Pornite, o spun iar, de la faptul că părinţii trebuie să indice explicit faptul că ai lor copii trebuie să participe la ora de religie. Nu mă duc pe Oradereligie.ro, fiindcă vreau să vă arăt şi ce spun ceilalţi. Prin vocea unui editorialist de succes, Evenimentul zilei geme: „Lipsa unor reacţii publice ferme şi insistente ale altor culte religioase arată că nevoia obligativităţii orei de religie ţine de interese exclusive ale BOR, care are o poziţie dominantă şi în această zonă a societăţii. Mulţi dintre cei care au contestat necesitatea orelor de religie în şcoli au invocat tocmai această poziţie dominantă a BOR în societate şi, mai ales, interferenţele anormale cu alte zone unde Biserica nu ar avea ce să caute. Cel mai flagrant exemplu este implicarea Bisericii în campania electorală“. V-am dat tot paragraful numai ca să încerc să vă explic ce-a vrut să spună autorul: toată chestia vine de la Biserica Ortodoxă (BOR), care e rea fiindcă s-a băgat în campanie. Şi în general e rea. Sau cum se poate rezuma aşa ceva?

Una peste alta, cam pe joi, cînd o să publice Dilema veche articolul ăsta, presupun că va exista şi o replică în forţă a antiortodocşilor, anticlericalilor, laicilor, cum vreţi să le spuneţi. Ştirea, totuşi, se reduce la mai nimic – părinţii care vor să îşi trimită copiii la religie trebuie să opteze/semneze/bifeze pentru asta. Peste mode şi timp, în Olimp, cînd voi da share acestui articol pe Facebook, vor apărea nenumărate păreri. Totuşi, eu vă conjur să vă uitaţi la şirul informaţiilor şi declaraţiilor. Nu la păreri.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Foto: wikimedia commons

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.