Cît de prost se-mbracă Busu

Publicat în Dilema Veche nr. 553 din 18-24 septembrie 2014
Cît de prost se mbracă Busu jpeg

Luni seară, pe cînd mă căzneam să scriu articolul pentru Dilema veche, despre Mahala Rai Banda, Taraful din Clejani şi Shantel, pe care i-am văzut la Balkanik Festival şi mi-au plăcut foarte mult, o pată verde, de dimensiuni mari, a început să licărească ameninţător pe ecranul televizorului. Aşteptam Master Chef, să văd ce va fi în formula nouă, de după plecarea Monei Segall şi a celor trei bucătari sadici, dar pata verde era altcineva: Busu de la Meteo.

Iar? Sigur, cald sau frig e-n fiecare zi, dar, din nou, iarăşi Busu, iarăşi cu haine de-alea? PRO TV-ul îşi schimbă grila din mers, încearcă să reducă costurile şi să rămînă lider de piaţă – dar vestimentaţia dementă a lui Busu e pe cît de schimbătoare, pe atît de perenă. Ar fi bine, poate, să-i spună cineva că se-mbracă aiurea, m-am gîndit. „Busu a furat halatul femeii de serviciu de la PRO TV, fiindcă nu mai avea buget pentru haine noi“, am scris pe Facebook.

Amicii s-au amuzat, au început şi ei să comenteze. O prietenă, stilist, care a lucrat în PRO TV, a ţinut să precizeze că nu are nici în clin, nici în mînecă cu hainele-papagal ale lui Busu. Nu de alta, dar Busu de la Meteo se-mbracă prost. Atît de prost, încît, dacă mi-ar suna la uşă, aş crede că e clovnul de la grădiniţa de nevăzători.

Atît de prost, încît dacă aş face cunoştinţă cu el, aş închide ochii cînd aş da noroc.

Atît de prost, încît Facebook m-ar bloca pentru cuvintele pe care ar trebui să le folosesc dacă i-aş descrie hainele mai precis.

Atunci cînd autorităţile au încercat să înlocuiască zeghea cu sacourile lui Busu, deţinuţii au intrat în greva foamei.

Joel Coen: „Principala noastră sursă de inspiraţie, pentru vestimentaţia lui Lebowski, a fost Busu.“

SRI-ul a trimis agenţi îmbrăcaţi în Busu ca să se infiltreze în rîndurile unei biserici sataniste.

Ca să-i filmeze sacourile lui Busu, PRO TV a cumpărat nişte filtre speciale, întrucît culorile lui Busu sînt în afara spectrului vizibil, nu pot fi percepute decît de lilieci şi radiotelescoape spaţiale.

Busu poate face nudism liniştit, n-o să-l recunoască nimeni fără haine.

Oftalmologii avertizează: privitul îndelung la Busu poate cauza dezlipiri de retină.

Cercetătorii fac lumină în Cazul Rockwell: exoscheletul de marţian se dovedeşte un sacou uitat de Busu la faţa locului.

PRO TV i-a interzis lui Busu să vină la serviciu în hainele cu care prezintă meteo, deoarece copiii se sperie de el pe stradă şi plîng.

O seamă de amici de pe Facebook s-au prins şi ei în joc:

● Laura Davidescu, jurnalist: Busu se îmbracă prost. Atît de prost, încît din busuioc a devenit pesto.

● Sorana Badea, arhitect: Atît de prost, încît îl face pe Rod Stewart să pară om serios. Atît de prost, încît chinezii au refuzat să facă falsuri după sacourile lui.

● Florian Manciu, developer: Atît de prost, încît Lady Gaga s-a hotărît să îi trimită gratuit rochia ei de carne crudă.

● Lucia Roşca, creator: Atît de prost, încît Mazăre a început să plîngă fiindcă-i anost.

● Laur Trex, pseudonim: Atît de prost, încît Adrian Sîrbu îi mărea salariul în fiecare zi, dar degeaba. Atît de prost, încît mulţi români au ajuns să creadă că au gust.

E bine să ştiţi că nici eu – şi sînt convins că nici prietenii care au participat la răutăţi – nu avem nimic personal nici cu Busu, nici cu PRO TV. Mi s-a părut doar că e cazul să îi/le spună cineva, dacă a trecut atîta vreme şi lucrurile – adică Busu – continuă să se prezinte în halul ăla. În rest, la Balkanik Festival a fost foarte frumos. Eu, personal, m-am bucurat foarte tare că acest gen de muzică începe să fie omologat social, ceea ce e un recurs la propriile rădăcini, o dezbărare de snobismul care ne caracterizează şi de tentativele noastre inevitabil limitate de a importa ca atare trenduri muzicale occidentale. Sper, numai, ca Busu să nu se-apuce să prezinte Meteo în iţari, ca urmare a acestui articol.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.