Apogeul Google. Sau dincolo de el?

Publicat în Dilema Veche nr. 584 din 23-29 aprilie 2015
Apogeul Google  Sau dincolo de el? jpeg

Acum vreo 15-16-17 ani, admiram pentru prima oară simplitatea paginii de căutare Google, prin opoziţie cu Lycos şi Metacrawler, cele două motoare de căutare pe care le folosisem pînă la apariţia invenţiei lui Larry Page şi Sergey Brin. Internetul e în multe privinţe misterios, dar mai ales în privinţa modului cum se schimbă sub ochii noştri, suficient de încet încît să nu ne dăm seama punctual de asta, dar suficient de repede încît, în anumite momente, să ne trezim luaţi prin surprindere. Cam în acest mod, Google a ajuns probabil la apogeul dominaţiei online. Dar, în acelaşi timp, unele lucruri încep să scîrţîie. 

Internetul de azi, aproape numai Facebook,

-uri şi aplicaţii de mobil pentru nou-veniţii puberi sau, dimpotrivă, sexagenari, era cu totul altfel înainte de apariţia Google. Motoarele de căutare erau construite pe principii mult mai simple, precum frecvenţa cuvîntului căutat în pagini – care dădea puţine indicaţii despre relevanţa sau calitatea acestora. Totul era mult mai colorat, dar în acelaşi timp mai disfuncţional şi din topor: diferitele bucăţi din care erau făcute paginile nu se prea potriveau între ele, la fel cum nici paginile unui site nu semănau întotdeauna unele cu altele, site-urile nu se potriveau cu browser-ele, programele cu care le vizitai, iar diferitele maţe care ieşeau din calculator şi componentele periferice alcătuiau şi ele o lume granulară, greu de potrivit. 

Deşi azi pare rudimentar, primul logo Google a fost o revoluţie, aşezat pe pagina albă aşa cum este şi astăzi, într-un gest minimalist. S-a întîmplat prin 1998, iar interfaţa simplă se potrivea perfect cu sloganul care a făcut carieră:

adică

Page şi Brin aveau să-l explice peste cîţiva ani în sensul obiectivităţii şi imparţialităţii rezultatelor de căutare, în care nimeni nu putea plăti pentru a fi prezent. 

În cîţiva ani, Google devenea sinonimul coolness-ului online. Gmail-ul era lansat în beta în 2004, oferind nu numai o interfaţă care făcea de ruşine competiţia, ci şi un spaţiu de stocare incredibil pentru vremea respectivă, 1 GB. În primii ani, serviciul a fost disponibil numai pe bază de invitaţii; deşi în beta, funcţiona fără cusur şi, posibil, principiul invitaţiilor a funcţionat mai degrabă ca marketing, creînd o barieră care transforma Gmail-ul într-un serviciu gratis, însă rîvnit.

Dar acest articolaş nu-şi doreşte să fie o istorie a Google, aşa că sărim, repede, cîţiva ani, peste multe alte inovaţii şi peste creşterea abruptă – financiară, dar şi pe scara

-ului – a Apple. Sîntem în 2008, la lansarea Android, iar atunci cînd apare primul telefon cu acest sistem de operare, revoluţionarul iPhone este deja de un an şi mai bine pe piaţă, aşa încît comentatorii avizaţi, dar şi utilizatorii, nu au fost foarte impresionaţi, din primul pas, de interfaţa mai stîngace şi telefoanele foarte diferite, calitativ şi estetic, pe care Android a început să ruleze. 

Departe de minimalismul iniţial, Google era la acel moment una dintre cele mai puternice companii de tehnologie din lume, alimentată mai ales de veniturile din AdSense, sistemul de reclamă contextuală lansat în 2003. 

Android a devenit ulterior cel mai răspîndit sistem de operare pentru mobile din lume, deşi veniturile pe utilizator pe care le aduce sînt mult mai mici decît cele ale elitistului iOS, al telefoanelor şi tabletelor Apple. Momentul e însă cel în care schimbarea de paradigmă a Google a devenit clară: dintr-un inovator utopic, se transformase într-o maşinărie de făcut bani, lucru consfinţit în 2014, cînd devenea cea mai mare companie de tehnologie din lume, cu o valoare de 158 de miliarde de dolari. 

Ceea ce ne aduce în prezent, un prezent în care Mashable, unul din cele mai vizibile site-uri despre tehnologie, titrează: „Google are un an prost“. Seth Fiegerman, autorul articolului, povesteşte despre diferitele rateuri din ultimii ani, de la Google Plus, reţeaua care a încercat, dar nu a reuşit să concureze Facebook, la Google Glass, ochelarii-minune retraşi de pe piaţă pentru ameliorări. Fiegerman mai aminteşte de disputa cu Uniunea Europeană din motive de concurenţă neloială, scăderea procentuală a veniturilor din reclamă pe dispozitive mobile (un domeniu de mare viitor) şi altele.

Undeva, pe parcurs, celebrul

fusese abandonat. În 2013, într-un interviu oferit postului National Public Radio, Eric Schmidt, CEO-ul companiei, recunoştea că sloganul fondatorilor Page şi Brin i s-a părut stupid la început, fiindcă

nu era clar identificat.

Desigur, Google a devenit şi rămîne un gigant al tehnologiei, care continuă să inoveze. Dar, ironic, majoritatea banilor vin, contrar principiului

exact din vînzarea şi cumpărarea unor link-uri şi cuvinte, chiar dacă asta se numeşte reclamă. 

Cum să devii un Nimeni

Cea mai bună parte din noi jpeg
Încurcături
M-am alipit și eu grupului în care povestea, mai un zîmbet, mai o aluzie, devenise un „poate”.
Zizi și neantul jpeg
Moși, daruri, tradiții
Moș Nicolae e primul din seria Moșilor de iarnă de la noi.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
The most beautiful time of the year... pe bune?!
„Băi, trebuie să mergem să luăm ceva provizii, că vin termitele astea și nu mai găsim nimic! Măcar pîine să avem”.
E cool să postești jpeg
8 secunde
Cît de mult ne afectează toate aceste zgîndăreli emoționale și acele false informații care, sub masca unei cunoașteri, ascund doar un munte de rumeguș?
p 20 Muzeul Taranului Roman WC jpg
Caietul de desene al Ioanei Bătrânu
Studiile adunate în album fac prezente, de altfel, teme dominante ale Muzeului configurat de Horia Bernea şi de echipa lui.
Theodor Pallady jpeg
Miracolul mirării
Pe firmamentul filozofiei europene din veacul 20 au strălucit cel puțin trei gînditoare evreice, ardente și tributare unui inerent „feminism” axiologic
974 21 2 jpg
Școala de arhitectură, ca o citadelă...
Se spune despre arhitectură că reușește să surprindă cu cea mai mare acuratețe spiritul unei epoci
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cu alte cuvinte, dacă Grinch există, există cu siguranță și Moș Crăciun.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.

Adevarul.ro

image
Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
image
A renunțat la „visul american” și s-a întors în România. Povestea pensiunii dintr-un cătun izolat în splendoare
După 26 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, Virgil Marchiș s-a întors definitiv acasă, în Maramureș, unde și-a făcut o pensiune împreună cu femeia iubită. Spune că nu s-ar mai duce în America decât în vizită și doar alături de partenera lui.
image
Actori din Wednesday, despre filmările în România: „Nimic nu m-a pregătit pentru asta”
Câțiva dintre actorii străini din serialul „Wednesday” (Addams), producția filmată în România, care a avut cea mai bună lansare de pe Netflix, au vorbit despre experiența lor din țara noastră, într-un interviu pentru HotNews.ro

HIstoria.ro

image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.
image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.