Păresimi şi Cîşlegi

Publicat în Dilema Veche nr. 531 din 17-23 aprilie 2014
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Ţăranul român mănîncă destul de prost, după cum v-am mai povestit prin paginile acestei reviste. Trebuie menţionat însă că acest regim al precarităţii se asociază multelor posturi de peste an, cînd românii, creştini ortodocşi, urmează o dietă sărăcăcioasă şi severă. În Postul mare al Paştilor, regăsit în documente sub numele de Păresimi, nu se consumă nici peşte, nici undelemn şi nu se bea vin. Dincolo de posturile din jurul marilor sărbători, se află şi zilele de miercuri şi vineri ale fiecărei săptămîni, uneori şi lunea, cînd creştinul este îndemnat la post. „Nici undelemn în gură nu punea“, îşi aminteşte Ion Ghica atunci cînd îl desenează pe marele boier Teodor Văcărescu Furtună. Vă ofer portretul complet pentru a observa integrarea trupească a unui comportament specific: „Era om cu frica lui Dumnezeu, nu-i lipsea nici duminică, nici sărbătoare să nu meargă să asculte sfînta liturghie; se închina dimineaţa şi seara dinaintea icoanelor cîte un ceas, făcînd la metanii; postea vinerea şi miercurea, iar în ajunul Bobotezii, la Vinerea mare, la Tăierea capului sfîntului Ioan, la ziua Crucii, nu punea nici untdelemn în gură, şi nu strica nici unul din cele patru posturi de peste an.“ În timp ce autorul Genealogiei Cantacuzinilor, banul Mihai Cantacuzino, reţine portretul marelui vornic de Tîrgovişte, Iordache Creţulescu, alt bărbat supus rînduielilor pravoslavnicei credinţe. 

Acest post strict prevede eliminarea oricăror grăsimi animale şi uneori şi vegetale, renunţarea la ouă sau produse din lapte. Frupturile, cum apar în documente, sînt interzise creştinului aflat în Păresimi. Ceea ce îi rămîne pînă la urmă este destul de puţin şi destul de sărăcăcios: ceva urzici, atît cît se poate, fasolea de peste iarnă, curechi muraţi, mulţi curechi, ceva linte, şi multă, multă mămăligă; dar de sus în jos şi de jos în sus, perioada de post alimentar este o regulă de la care foarte puţini se abat. „Ci socotiţi-vă că toţi creştinii au datoria să-şi păzească posturile curate şi nici la boală să nu le spurce“, sună o circulară a mitropolitului Grigore din decembrie 1765, prin care arată rigoare ortodoxă peste care nu se poate trece.  

Perioadele de post, perioadele de abstinenţă prelungită nasc fără îndoială rumoare şi suspiciune mai ales în zonele locuite de etnii diverse, aşadar cu obiceiuri şi ritmuri de viaţă diferite. Chemat în miez de noapte de către Costandin cîrciumarul, să acorde împărtăşanie tatălui acestuia, aflat pe patul de moarte, diaconul Dragnea din satul Poienari îl apostrofează în public pe unul dintre clienţii cîrciumii: „Fătul mieu, de ce mănînci carne şi brînză, că iaste postul Crăciunului?“ Ianoş, căci acesta este numele clientului păcătos, deja ameţit de băutura vinului, sare la bătaie şi-l răneşte cu un cuţit. Rana provocată are nevoie de îngrijirea unui doftor timp de trei luni de zile.  

De altminteri, aceste zile lungi de post par a fi foarte istovitoare. Nu este vorba numai de o abstinenţă alimentară, ci şi de una sexuală, de una comportamentală. În predicile sale de la începutul secolului al XVIII-lea, mitropolitul Antim Ivireanul critică „chipul posomorît“ şi acreala creştinului postitor, care se îndreaptă cu „silă“ către nesaţioasele legume. Iată predica atît de concludentă: „Mă ruşinez a spune de posomorîrea celor mîncăcioşi, în ce chip se tînguiesc în zilele céle de post: cască adése, să culcă puţin şi iară să scoală: dorm în silă şi silesc să treacă zilele să nu le priceapă... cu nepoftă se duc la masă; răpşesc asupra verzelor, înjură legumele zicînd «în zadar s-au adus în lume».“ Or, predica mitropolitului se adresează norodului, mulţimii, aşa cum şi pitacele lui Nicolae vodă Mavrogheni (1786-1790) sînt tot pentru cei mulţi, prin care li se cere să se „grijească“ în aşteptarea marii sărbători a Învierii, cînd ar trebui să se ispovidească şi să se împărtăşească.  

Exemplele individuale sînt cutremurătoare. Ele sînt destul de numeroase şi acoperă diferite aspecte ale trăirilor de pe vremea abstinenţei prelungite. Bineînţeles că înţelegerea postului pare alta decît cea oficială, cea din canoane şi prescripţii, este una simplă, care trebuie să aducă izbăvirea. Mai ales pentru femei, păstrarea postului pare să aibă o însemnătate deosebită: „Însă zice că precum el vinerea şi miercurea mănîncă carne, să urmez şi eu asemenea. Că ce este Dumnezeu şi legea creştinească?“ – se plînge Smaranda din Ploieşti, la 26 februarie 1814, de soţul ei Niţul, care se opune cu vehemenţă oricărei reguli de pe vremea postului.  Pentru femei se construieşte apoi o serie de „posturi“ speciale, urmate mai ales în perioada de sarcină şi de lăuzie. De data asta, interdicţiile se leagă de cusururile anumitor alimente care ar influenţa sarcina, zămislirea pruncului, viaţa de după.  

Dar, mai mult ca orice, femeile norodului se supun, aşteptînd frupturile din vremea Cîşlegilor.  

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.