Voia Celui Preaînalt

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Mă fascinează dintotdeauna dialectica monoteismului. Poate că expresia „cele trei monoteisme avraamice” – nelipsită de o sugestie creștin-trinitară – este în fond cam neinspirată întrucît, ar spune teologii scrupuloși, duce gîndul la triteism. Evreii și arabii sînt semiți și iată că nu se înțeleg, ba chiar se urăsc și consideră că nu mai au loc pe lume unii de alții. Creștinii – de toate neamurile (convertite la remarcabil de coerenta hristologie paulină) – au fost multă vreme, nu peste tot și nici sistematic, exponenții unui antisemitism de care azi, în lumea postmodernă și democratică, ne rușinăm pe bună dreptate. Atunci cînd se lasă luați prizonieri de grupurile lor fundamentaliste, ultimii veniți – musulmanii (tot mai rar arabi și tot mai des asiatici sau africani) – par încremeniți în jihad, pe care nu-l mai interpretează și trăiesc în termenii bătăliei lăuntrice pentru ameliorarea spirituală, ci în cheie revanșard anti-occidentală. Multă lume crede în coexistența fertilă a celor trei tradiții ieșite din „coapsa” primului Patriarh (el însuși un străin venit din Chaldeea), așa cum va fi fost ea posibilă în califatul iberic de Cordoba sau chiar înaintea aceluia, la Bagdad și Damasc, numai că memoria idealizată a veacurilor de mult apuse nu vindecă rănile prezentului, atît de vizibile la Ierusalim, unde fiecare comunitate venerează locuri sfinte. 

După ce politica și ideologiile au infectat în fel și chip toate aceste ramuri ale revelației primordiale, candidele inițiative de dialog interreligios și-au pierdut deopotrivă eficiența și prestigiul, vădind limitele păcătos omenești ale liderilor orbiți de patima întîietății, dar și obtuzitatea visceral agresivă a maselor fanatizate. În toate taberele au fost și vor mai fi făcători de pace, numai că vocea lor e ușor sufocată de vanitatea, inerția, ignoranța și fantasmele majorităților descreierate. Detectăm lesne sursa acestor lamentabile confruntări în numele adevărului: monoteismul e prin definiție exclusiv. Cînd trei tradiții și-l revendică, e inevitabil ca ultima, în ordine cronologică, să instrumentalizeze tema „apogeului”. Evreii n-au recunoscut în Hristos pe Mesia, creștinii au oscilat între iudaizarea credinței lor și antisemitismul teologic (bazat pe acuzația „deicidului”), iar musulmanii văd în Mahomed pecetea profețiilor, suma revelației, culmea unui proces istoric pe care supremul mijlocitor ridicat dintre beduini îl ilustrează fără rest. Ca religii organizate – cu dogme, ritualuri, drept canonic și hermeneutică a textelor sacre –, iudaismul, creștinismul și islamul nu s-au privit niciodată ca fețe ale unui adevăr transcendent, capabil să le înglobeze diferențele, ci s-au contemplat cu gelozie, admirație mută sau frică: evreii rămîn poporul ales, socotind că Yahve le aparține definitiv, creștinii văd în Noul Testament desăvîrșirea și dezmărginirea celui Vechi, pe cînd musulmanii nu scapă de rivalitatea originară dintre fiii lui Noe și se declară oripilați de ideea că Dumnezeu are un Fiu întrupat ca om... 

Atacul Hamas asupra Israelului a reaprins un război care își cască din nou hăul de victime civile, ticăloșii transmise pe TikTok și propagande încrucișate, sub privirea cam neputincioasă a ONU, UE și chiar a SUA. Și cu folosul obscur al unor actori geopolitici toxici, precum Iranul ayatollahilor sau Rusia lui Putin. Sîntem alături de Israel, unica democrație din Orientul Mijlociu și avanpostul Occidentului hi-tech la porțile unei Asii turbulent-totalitare, dar avem și stîngiști pro-palestinieni sau antisemiți drapați în cavaleri ai salvării celui slab, așa că vom reintra în spirala polemicilor fără cap și coadă. Cele trei monoteisme, reunite în micuța cetate a regelui David și pe ruinele mărețului templu solomonic, vor continua să scrie istoria nemiloasei lor coliziuni. Zidul Plîngerii, biserica Sfîntului Mormînt și moscheea Al-Aqsa ocupă la Ierusalim kilometrul zero al unei dărnicii divine cu care oamenii n-au știut niciodată ce să facă, pentru a împlini voia Celui Preaînalt.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic