Pe terasă, cu Epictet

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
Theodor Pallady jpeg

Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă, mai pe larg, textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism (definit prin politeismul valorilor & cultul panteist al zeiței Gaia). Occidentalul mediu al veacului 21 e adesea un creștin cultural amnezic, dezvrăjit față de Iluminism și Modernitate, critic discret al capitalismului, fascinat în continuare de exotism și cu preocupări ecologiste, rutinat în conformismul „revoltei“ (care îi dovedește moral „angajarea“), dar nu mai puțin înclinat să ceară statului preluarea oricăror responsabilități din viața reală. Pe acest fundal deopotrivă anxios, răsfățat și suspicios, textele „practice“ ale stoicilor se mulează ca o mănușă de catifea. Dacă, în antichitate, ele consolau o mînă de privilegiați – care plăteau cursuri și aveau răgazul de a căuta înțelepciunea în viață –, astăzi ele au căpătat o notă democratică, destinată publicului larg.

De vreme ce un împărat (Marcus Aurelius) și un sclav eliberat (Epictet) se numără – la extremitățile spectrului social – printre corifeii stoicismului, poate că noua popularitate a doctrinei nu trebuie nici măcar să ne mire. Ba chiar se cuvine să ne bucure, pentru că, prin neo-stoicismul de masă, revine în societățile noastre convingerea că n-are rost să-ți bați capul cu filosofia dacă asta nu-ți face viața mai bună și nu-ți tămăduiește cu adevărat frica de moarte. Din cîte văd, cei mai de soi intelectuali creștini de la noi sînt atît apologeții postmoderni ai unei Evanghelii depolitizate (sau post-imperiale), cît și adepții discreți ai melancoliei stoice. Ambele surse – pînă la un punct complementare – vădesc un oportun realism, cultivă dreapta măsură și moderația, deci îl ajută pe cel ce le frecventează să evite isteriile ideologice polarizante, fanatismul certitudinilor nedisputate și autoîndreptățirea obtuză.

La București, un patron italian – rămas mereu dietro le quinte – a deschis, într-un cartier patriarhal, Seneca Anticafe (librărie & ceainărie cu loc de studiu) și a fondat editura Seneca Lucius Annaeus, unde apar, pe hîrtie reciclabilă, atît antologii din clasici, cît și exegeze stoice moderne. Oferta se bucură de un binemeritat succes, dăruindu-le clienților oaza urbană mult rîvnită și oricine a pătruns în spațiul despre care scriu a detectat acolo un „aer de familie“ bazat pe o delicioasă afinitate intelectuală. Sînt sigur că membrii acestei fraternități informale au notat apariția recentă a masivului volum Epictet, Opera omnia (Polirom, 2022, 626 p.) care strînge pentru prima dată laolaltă, în format bilingv, Conversațiile, Manualul, Fragmente și Gnomologion-ul transmise posterității mai cu seamă prin fidela acribie a lui Arrianus, dar și prin citatele găsite la alții (Aulus Gellius, Stobaeus, Arnobius etc.). Întreprinderea este integral asumată – traducere, studiu introductiv, repere cronologice, note și indici – de către filologul Cristian Bejan, care a dăruit culturii române și tălmăciri din Augustin, Marcus Aurelius, Toma de Aquino și Anselm de Canterbury, cuplînd astfel pasiunea umanioarelor cu aceea față de scolastica latină.

Scrierile lui Epictet au mai fost redate în românește, inclusiv prin strădania excelentei Ioana Costa, însă avem acum la îndemînă corpus-ul complet, cu textul grecesc alături, ceea ce va face din isprava lui Cristian Bejan, pentru o bună perioadă, ediția de referință. A răsfoi agale acest ansamblu sapiențial (eventual într-un balansoar așezat pe terasa unei case de munte) mi se pare irezistibil și pesemne că nu sînt sigurul subiect al unei asemenea reverii. Într-adevăr: găsim în textele lui Epictet lapidare consilii practice, o ironie pedagogică de mare finețe, tabloul implicit al moravurilor romane din vremea împăratului Hadrianus (amorul lui Yourcenar!) și un rezervor atemporal de bun-simț, din care tragem folos la tot pasul. Vă las – pour la bonne bouche – în compania unui pasaj din Gnomologion, 35: „Pe interlocutorul tău examinează-l pe trei planuri: sau ca fiind mai bun, sau ca fiind inferior, sau ca fiind egal; dacă îl descoperi mai bun, trebuie să-l asculți și să-i dai dreptate; dacă îl descoperi inferior ție, trebuie să-l convingi; dacă îl descoperi egal ție, trebuie să stai de vorbă cu el. Și niciodată nu va exista motiv de ceartă“.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Craniul ursului preistoric se poate observa vizitând Peștera Ialomiței, recent restaurată. FOTO CS
Peștera Ialomiței din Bucegi, primul caz atestat de conviețuire dintre un pustnic și un urs
Peștera Ialomiței sau Peștera Pustnicului este cel mai vizitat obiectiv turistic din Munții Bucegi și, cel mai probabil, la acest lucru au contribuit și legendele care s-au țesut în jurul acesteia.
Vladimir Putin la Vladivostok FOTO EPA EFE jpg
„Cadou pentru Putin”: Cehii au strâns bani ca să cumpere un tanc pentru armata ucraineană
Cehii s-au mobilizat cu donaţii publice într-o campanie numită „Dárek pro Putina” (Cadou pentru Putin), reușind să strângă 1,3 milioane de euro pentru a cumpăra un tanc T-72 „Avenger” pentru armata ucraineană.
poddddd jpg
Inspecție la podul suspendat de la Brăila. Grindeanu: „Insist să filmați graficul asumat de constructor”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a făcut luni, 3 octombrie, o inspecție pe șantierul podului peste Dunăre. Constructorul i-a prezentat graficul lucrărilor și s-a angajat că obiectivul va fi gata în decembrie 2022.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia