Pe barba mea!

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Theodor Pallady jpeg

Evangheliile nu ne-au transmis descrierea fizică a lui Iisus Hristos și totuși tindem să-L imaginăm ca pe un personaj destul de înalt, cu ochi căprui și barbă șatenă: aceasta este reprezentarea Sa aproape canonică, mai ales în arta occidentală, chit că există și variante imberbe, cu tonuri de piele mai clare și ochi albaștri. Călătorind pe toate meridianele și fertilizînd, practic, ansamblul culturilor, textele sacre ale creștinismului – unde singura „precizare” despre figura christică survine cu prilejul transfigurării de pe muntele Tabor – au dezvoltat propria iconografie, adaptînd local chipul Omului desăvîrșit (căci deopotrivă uman și divin). Adevăratul „portret” al Mîntuitorului, la limita sugestiei inefabile, ne este oferit prin învățăturile, pildele, parabolele, minunile și faptele Sale, în logica „sonor” transcendentă a Cuvîntului întrupat. De ce ne gîndim că Fiul Omului va fi avut barbă? E acesta un amănunt insignifiant sau un element simbolic de neocolit? A doua ipoteză pare mai solidă, de îndată ce așezăm chestiunea în perspectiva duratei lungi.

La prima vedere, podoaba facială masculină e doar o problemă de „modă” (capricioasă și fluctuantă, în spațiu și timp). Din pură prejudecată evoluționistă, acceptăm supoziția că barba era generalizată printre bărbații societăților arhaice, de vînători-culegători, mai apropiate de „natură” și  gata să lupte cu frigul din glaciala Europă a mamuților, inclusiv prin intermediul unui „scut” facial hirsut. Această lectură apare, bunăoară, în benzile desenate dedicate „eroului civilizator” Rahan, ale cărui aventuri erau intens prizate printre copiii din generația mea: el e un vlăjgan clorotic, blond-arian, înarmat cu un elegant pumnal de fildeș, care își distribuie geniul tehnic & abilitățile tactice prin teritoriile amenințătoare ale unor troglodiți păroși. Următoarea haltă imaginară ne aduce în minte imaginea standard a bărbatului strict epilat, din Imperiul Roman, unde sofisticarea cosmetică și igiena civilizată își impun normele, contrastînd cu pilozitatea barbarilor de toate soiurile. Deși etimologii indică sorgintea onomatopeică a termenului „barbar”, acesta rimează fonetic cu „barba”... Dar ideea că barba înseamnă natură, pe cînd fața bine rasă conotează cultura e invalidată de simpla constatare că prima reapare în istorie atît ca modă, cît și ca simbolism profund, regal și profetic, deci ca semn al elecțiunii și al privilegiului oracular sau taumaturgic. În basoreliefurile asiro-babiloniene, în portretistica de aparat a Egiptului antic, în statuarul grec, dar și în reprezentarea rafaelită a Școlii din Atena, figurile proeminente (zeități cosmocratice, precum Jupiter Tonans, filozofi, împărați, regi, faraoni, arhierei, apostoli, mari asceți, magi, vizionari etc.) poartă negreșit barbă, ca semn al maturității sapiențiale și al chipului voalat, capabil să dezvăluie adevărurile superioare. Iulius Caesar poartă lauri și nu are barbă, dar cei mai mulți dintre titularii tronului imperial, de la Antoninus Pius & Marcus Aurelius pînă la căderea imperiului, au transmis atributul „bărbos” atît bazileilor și patriarhilor bizantini, cît și papilor medievali și chiar renascentiști.

Dacă epoca napoleoniană reinstituie modelul „cezaric” (nu mai există „secrete”, ci doar Puterea nudă a dictatorului autoîncoronat), restul veacului al XIX-lea democratizează barba, „uzurpată” de sindicaliști, anarhiști și socialiști. Tocmai în acea perioadă (a primului Conciliu de la Vatican) începe clerul catolic să se radă sistematic, pentru o prezență socială mai discretă, dar și pentru a se diferenția, polemic, față de „profeții” atei ai „timpurilor noi”. Dacă Marx, fondatorul Internaționalei comuniste, e un căpcăun flocos, Lenin practică barbișonul burghez, iar Stalin rămîne cu o „simplă” (dar masivă, aproape nietzscheeană) mustață... Dezvrăjirea produsă prin ethos-ul agnostic și raționalist al modernității – cînd „barba” începe să conoteze „falsitatea” sau „păcăleala” – alternează cu noua răspîndire postmodernă a bărbii lumbersexuale, pînă la extrema ei banalizare, tot mai lipsită de sens...

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.