Pe barba mea!

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Theodor Pallady jpeg

Evangheliile nu ne-au transmis descrierea fizică a lui Iisus Hristos și totuși tindem să-L imaginăm ca pe un personaj destul de înalt, cu ochi căprui și barbă șatenă: aceasta este reprezentarea Sa aproape canonică, mai ales în arta occidentală, chit că există și variante imberbe, cu tonuri de piele mai clare și ochi albaștri. Călătorind pe toate meridianele și fertilizînd, practic, ansamblul culturilor, textele sacre ale creștinismului – unde singura „precizare” despre figura christică survine cu prilejul transfigurării de pe muntele Tabor – au dezvoltat propria iconografie, adaptînd local chipul Omului desăvîrșit (căci deopotrivă uman și divin). Adevăratul „portret” al Mîntuitorului, la limita sugestiei inefabile, ne este oferit prin învățăturile, pildele, parabolele, minunile și faptele Sale, în logica „sonor” transcendentă a Cuvîntului întrupat. De ce ne gîndim că Fiul Omului va fi avut barbă? E acesta un amănunt insignifiant sau un element simbolic de neocolit? A doua ipoteză pare mai solidă, de îndată ce așezăm chestiunea în perspectiva duratei lungi.

La prima vedere, podoaba facială masculină e doar o problemă de „modă” (capricioasă și fluctuantă, în spațiu și timp). Din pură prejudecată evoluționistă, acceptăm supoziția că barba era generalizată printre bărbații societăților arhaice, de vînători-culegători, mai apropiate de „natură” și  gata să lupte cu frigul din glaciala Europă a mamuților, inclusiv prin intermediul unui „scut” facial hirsut. Această lectură apare, bunăoară, în benzile desenate dedicate „eroului civilizator” Rahan, ale cărui aventuri erau intens prizate printre copiii din generația mea: el e un vlăjgan clorotic, blond-arian, înarmat cu un elegant pumnal de fildeș, care își distribuie geniul tehnic & abilitățile tactice prin teritoriile amenințătoare ale unor troglodiți păroși. Următoarea haltă imaginară ne aduce în minte imaginea standard a bărbatului strict epilat, din Imperiul Roman, unde sofisticarea cosmetică și igiena civilizată își impun normele, contrastînd cu pilozitatea barbarilor de toate soiurile. Deși etimologii indică sorgintea onomatopeică a termenului „barbar”, acesta rimează fonetic cu „barba”... Dar ideea că barba înseamnă natură, pe cînd fața bine rasă conotează cultura e invalidată de simpla constatare că prima reapare în istorie atît ca modă, cît și ca simbolism profund, regal și profetic, deci ca semn al elecțiunii și al privilegiului oracular sau taumaturgic. În basoreliefurile asiro-babiloniene, în portretistica de aparat a Egiptului antic, în statuarul grec, dar și în reprezentarea rafaelită a Școlii din Atena, figurile proeminente (zeități cosmocratice, precum Jupiter Tonans, filozofi, împărați, regi, faraoni, arhierei, apostoli, mari asceți, magi, vizionari etc.) poartă negreșit barbă, ca semn al maturității sapiențiale și al chipului voalat, capabil să dezvăluie adevărurile superioare. Iulius Caesar poartă lauri și nu are barbă, dar cei mai mulți dintre titularii tronului imperial, de la Antoninus Pius & Marcus Aurelius pînă la căderea imperiului, au transmis atributul „bărbos” atît bazileilor și patriarhilor bizantini, cît și papilor medievali și chiar renascentiști.

Dacă epoca napoleoniană reinstituie modelul „cezaric” (nu mai există „secrete”, ci doar Puterea nudă a dictatorului autoîncoronat), restul veacului al XIX-lea democratizează barba, „uzurpată” de sindicaliști, anarhiști și socialiști. Tocmai în acea perioadă (a primului Conciliu de la Vatican) începe clerul catolic să se radă sistematic, pentru o prezență socială mai discretă, dar și pentru a se diferenția, polemic, față de „profeții” atei ai „timpurilor noi”. Dacă Marx, fondatorul Internaționalei comuniste, e un căpcăun flocos, Lenin practică barbișonul burghez, iar Stalin rămîne cu o „simplă” (dar masivă, aproape nietzscheeană) mustață... Dezvrăjirea produsă prin ethos-ul agnostic și raționalist al modernității – cînd „barba” începe să conoteze „falsitatea” sau „păcăleala” – alternează cu noua răspîndire postmodernă a bărbii lumbersexuale, pînă la extrema ei banalizare, tot mai lipsită de sens...

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.