Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Anul acesta, Academia Franceză a decernat Marele Premiu pentru filosofie doamnei Anca Vasiliu, directoare de cercetare la CNRS, membră a Centrului „Léon Robin” al Sorbonei. Vestea i-a bucurat mult pe cei care i-au urmărit, de-a lungul anilor, lucrările și s-au format în domeniul filosofiei antice și medievale citindu-le și beneficiind, ca doctoranzi sau colegi la început de drum, de călăuzirea sa. Ceea ce se impune atenției noastre este faptul că Marele Premiu a fost acordat pentru întreaga operă, căci despre o veritabilă operă filosofică este vorba în toate cărțile sale apărute la edituri prestigioase. Cu ani în urmă, Anca Vasiliu primise și alte premii, printre care unul oferit tot de Academie, însă acum întregul său demers academic este așezat într-o lumină dintre cele mai onorante, întrucît seria de laureați include mari nume ale filosofiei franceze contemporane: de la Ricœur și Lévinas la Jean-Luc Marion, Barbara Cassin și Rémi Brague. Iată de ce – doar la o privire exterioară – decernarea Marelui Premiu depășește fireasca satisfacție auctorială și solicită o receptare pe măsură.

Cercetările de istorie a artei postbizantine, care au reprezentat preocuparea sa din țară, îndreptate spre o hermeneutică bazată pe sursele intelectuale ale actului artistic, se află într-o subtilă corespondență cu marea temă a lucrărilor filosofice ale Ancăi Vasiliu: condiția ontologică a imaginii și relația dintre limbaj și reprezentare. După o splendidă interpretare a picturii din secolul al XVI-lea a bisericilor din Moldova, La traversée de l’image (Desclée, 1994), dezvoltată apoi în Les architectures de l’image (1998), Anca Vasiliu inaugurează seria cărților sale de filosofie antică și medievală cu o cercetare, care avea să devină o referință inconturnabilă, asupra conceptului de diafan, unde studierea surselor și ramificațiilor istorice ale unei idei aristotelice este însoțită de o reflecție în cheie fenomenologică (Vrin, 1997; Polirom, 2010). În tot ce va scrie, de la Dire et voir. La parole „visible” du „Sophiste” (Vrin, 2008) pînă la Montrer l’âme. Lecture du „Phèdre” de Platon (Sorbonne Université Presses, 2021), va continua adîncirea unei lecturi originale a gîndirii platoniciene și a tradiției pe care a inspirat-o, centrată pe raportul dintre „artele limbajului” și imagine, care nu se referă doar la ceea ce se oferă privirii, ci și la concept și la plasticitatea intelecției.

Anca Vasiliu propune o nouă interpretare a vizibilului ca „loc al reciprocității dintre prezența și semnificația ființei”, în care inteligibilul și sensibilul, despărțite de multe ori schematic cînd este vorba de Platon, se însoțesc paradoxal la nivelul imaginii. Demersul său nu este unul preeminent istoric, ci în primul rînd filosofic, aplicînd textelor vechi o grilă elocventă pentru modernitate, fără a le altera specificul și oferindu-le o strălucire și o intensitate pe care nu le-am fi sesizat la prima vedere. O ilustrare exemplară este oferită de rafinata analiză a descrierilor, adică a modului în care limbajul creează sau redă ceea ce se vede sau poate fi văzut, de la Homer și Nonnos de Panopolis la Grigorie de Nyssa și Pavel Silențiarul (Divines techniques, 2016). Recitindu-i pe Apuleius, pe Plutarh sau pe Filon din Alexandria, Anca Vasiliu descoperă modul în care reflecția asupra imaginii contribuie la definirea relației dintre identitate și alteritate și la formarea conștiinței de sine. Totodată, în continuitate cu cercetările asupra artei bizantine și a surselor antice, opera sa cuprinde și o investigare novatoare a structurii filosofice a gîndirii iconice creștine (Eikôn, 2010; Doxologia, 2017). 

Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale, și cultura în care s-a format inițial. Mărturie stau revista de studii antice și medievale Chôra, pe care a ridicat-o la nivelul unui periodic internațional, editarea în franceză a textelor părintelui Scrima și coordonarea, împreună cu Alexander Baumgarten, a traducerii Vocabularului european al filosofiilor (Polirom, 2020). Așteptînd să-i citim viitoarele cărți, să o însoțim cu bucuria de a vedea un destin intelectual împlinit!

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.