Gîndirea explozivă

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Theodor Pallady jpeg

Biografia semnată de Sue Prideaux – Sînt dinamită! Viața lui Nietzsche (Polirom, 2020, trad. Bogdan-Alexandru Stănescu) – se citește cap-coadă, pe nerăsuflate, pentru că autoarea are talent literar, izbutind (cu o rară ironie solidară) să combine portretul ideatic al filozofului cu psihologia sa, perfect proiectată asupra fundalului epocal. Sînt bine delimitate stadiile existențiale definitorii – copilăria în gineceul marcat de dispariția tatălui-pastor, captivitatea pedagogică într-un internat riguros, tipic pentru al II-lea Reich, scurta carieră filologică la catedra Universității din Basel, magneticul ménage à trois, la Tribschen, cu soții Richard și Cosima Wagner, lunga etapă girovagă, de itineranță meditativ-terapeutică, pe traseele dintre Sils Maria, Roma, Nisa, Genova și Torino, iubirile sale platonic refulate (mai ales cu faimoasa femme fatale Lou Salomé) și tristul deceniu final, determinat de colapsul mental din 1889. Pe acest parcurs „epic” se nasc și scrierile filozofului, care se reflectă pe sine, diferit, în fiecare nou capitol dintr-o existență dedicată alternanței ascetism/mondenitate, căutării propriei identități (mai ales prin emanciparea față de tirania spirituală exercitată de Schopenhauer și Wagner), polemicii cu filistinismul formal „creștin” al Germaniei bismarckiene precum și nevoii de recunoaștere, dincolo de protecția intruzivă a familiei. În plin scientism darwinist, obsedat de eugenie și ereditate, Nietzsche (care își inventează o ascendență polonă, prin patronimul apocrif Nietsky) trăiește terorizat că va muri prematur, de acea „moleșeală a creierului”, fatală în cazul părintelui său. Natura lui anxioasă, agravată de miopie, migrene îndelungate și fotofobie, dar și prima lui formație, în orizontul elenismului, îl fac să idealizeze Grecia arhaică, ucisă de dialectica socratică și de platonismul pentru vulg din spatele creștinismului emergent: în spatele aforismelor sale se confruntă mereu elementul dionisiac și Răstignitul, beția și mila, delirul solar și reprimarea trupului, extazul și redempțiunea. Capabil de umor, mizantrop animat de nevoia sincerității confesive, autorul Considerațiilor inactuale s-a bucurat, salutar, de fidelitatea unor prieteni care-l îndrăgeau sincer, dincolo de admirația față de geniul său îngrijorător. Erwin Rhode, Paul Rée, Jacob Burckhardt, Franz Overbeck, Malvida von Maysenburg și devotatul Peter Gast – singurul care-i mai putea descifra și transcrie „pe curat” notițele manuscrise din ultimii ani creativi – sînt asemenea „fani” necondiționați, fără de care viața filozofului, oricum complicată lăuntric și social, s-ar fi dovedit dramatic mai dificilă decît a fost.

Modestele ediții antume ale operelor nietzscheene au rămas nevîndute, iar gloria – anticipată prin conferințele pe care Georg Brandes i le consacră, la Copenhaga – vine prea tîrziu, fără ca filozoful, convins că profetizează epoca depășirii Omului, să se mai poată bucura de ea. Sue Prideaux descrie detaliat felul respingător în care sora lui Nietzsche (repatriată după eșecul utopiei coloniale rasiste promovate de ridicolul ei soț antisemit, taman în Paraguay) a confiscat arhiva, organizînd – în vreme ce filozoful agoniza la etaj – o lucrativă industrie a pelerinajului la vila Silderblick, din Weimar: sinistră butaforie neo-goetheană (în concurență mimetică cu pompoasa scenografie wagneriană de la Bayreuth). Elisabeth Forster-Nietzsche rămîne piaza rea a fratelui său, mai ales pentru că, longevivă și fără scrupule, i-a adus pe Hitler și compania în preajma unor ediții traficate, inspirînd astfel toxica legendă a unui Nietzsche proto-nazist (deși el fusese de fapt un adversar al războiului, pangermanismului și un admirator al culturii... franceze). Șansa lui a constat în puterea intrinsecă a unei gîndiri vizionar-iconoclaste, exponențial multiplicată prin asumarea sa postumă de către elita Europei interbelice (de la Stefan George, Hofmannstahl, Gide, Valéry și Thomas Mann pînă la Joyce, Herbert Read, T.S. Eliot, Hesse, Jung sau Gabriele d’Annunzio). Citiți această carte: veți afla esențialul despre „dinamita” instalată la temelia secolului 20, care a început odată cu moartea lui Nietzsche.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.