Anti-Babel. Sensuri ale Cincizecimii

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

La șapte săptămîni după Paștele iudaic se sărbătoreau primirea Legii pe Muntele Sinai și cele dintîi roade ale pămîntului (Ex., 23, 16; Num., 28, 26; Deut., 16, 9-10). Carte de identitate a poporului ales, Legea reprezenta codul relației de reciprocă fidelitate cu Dumnezeu. Într-o corespondență simbolică, după cincizeci de zile de la Înviere, ucenicii lui Hristos devin receptacole ale pogorîrii Duhului Sfînt care îi constituie într-o unică Biserică, trup mistic al lui Hristos, și-i transformă în martori ai Evangheliei. Odată cu această revelație deplină a Duhului lui Dumnezeu se deschide marea istorie a Bisericii întemeiate vizibil, timpul său, kairós, în care se manifestă deja semnele împlinirii eshatologice. Apostolii și ceilalți ucenici care-l urmaseră pe Iisus, trecuți prin încercarea fricii și a descumpănirii de după Răstignire, dar și prin suprafireasca reîntîlnire cu Cel înviat, primeau atunci botezul de foc, anunțat de profetul Ioan, și puteau astfel propovădui ceea ce văzuseră cu propriii ochi și atinseseră cu mîinile lor de tină (I Ioan, 1). Scena apare în Faptele Apostolilor (cap. 2) și are detaliile unui eveniment fondator: de la semnele exterioare ale irumperii lui Dumnezeu în lume pînă la discursul mărturisitor al lui Petru, care oferă prima interpretare creștină a istoriei mîntuirii.

Avem, așadar, un cadru de corespondențe simbolice esențiale: Muntele Sinai și camera („foișorul” în care, potrivit tradiției, se rugau apostolii), legea și harul, împărțirea limbilor și vorbirea în limbi. În credința creștină, Cincizecimea este „împlinirea ultimă a făgăduinței” lui Dumnezeu, pentru că Duhul Sfînt, „Care de la Tatăl purcede și în Fiul se odihnește”, face cu putință cunoașterea deplină a ceea ce Dumnezeu a descoperit despre sine. Duhul este „Mîngîietorul” promis de Iisus, „Consolatorul”, dar și „Apărătorul” celor ce cred, conferind credinței realitatea eficace. El este Cel care mărturisește despre Hristos și creează mediul de adevăr al mărturiei apostolice și al comuniunii de-a lungul timpurilor cu această mărturie: „Pe El (Hristos), fără să-L fi văzut, Îl iubiți; întru El, deși acum nu-L vedeți, voi credeți și vă bucurați” (I Petru, 1, 8).

Efectul „revărsării” Duhului asupra apostolilor a fost „vorbirea în limbi”, harismă specifică începuturilor creștinismului, cu atît mai spectaculoasă cu cît cei care primeau acest dar erau oameni simpli. Recitind capitolul din Fapte, vedem cum primirea Duhului permitea, de fapt, comunicarea între cei care vorbeau limbi diferite: „Iată, nu sînt aceștia care vorbesc toți galileeni? Și cum auzim noi fiecare limba noastră, în care ne-am născut?” (2, 7-8). Noua limbă a credinței își dezvăluie universalitatea prin această transparență creată de Duhul Sfînt. Astfel, evenimentul Cincizecimii restaurează, prin unitatea lăuntrică a sensului, diversitatea punitivă a limbilor din episodul Turnului Babel. Diferența nu este anulată, ci doar opacitatea; limba ca graniță, etnia ca limită sînt dezmărginite prin crearea Bisericii, unde comuniunea ia locul separației. Cei care-i ascultau pe apostoli își recunoșteau limba, dar primeau un conținut de dincolo de situarea lor în lume, intrau în legătură cu o alteritate radicală, fără ca aceasta să le provoace respingere. Au existat, după cum reiese limpede din Fapte, și oameni care, neînțelegînd limbile, îi credeau pe ucenici „plini de must”. Lor li se adresează în mod special cuvîntul lui Petru. Vedem și de aici cum de la începuturi se configurează două atitudini: receptivitatea, însoțită de surprindere, și insensibilitatea batjocoritoare. Prima traversează frontiera în mod lăuntric, pe cînd cea de-a doua se oprește în exterioritatea reciprocă instaurată după Babel. Duhul lucrează însă transformînd negurile în străvezimi și lipsa de curaj și elocință în putere de a mărturisi: „Dacă ia un vameș care crede, spunea Sf. Vasile cel Mare, îl face evanghelist; dacă Se pogoară peste un pescar, face din el un teolog; dacă găsește un prigonitor, care se pocăiește, îl face apostol al neamurilor, predicator al credinței, vas al alegerii. Prin Duhul Sfînt cei slabi ajung puternici, cei săraci se îmbogățesc, oamenii simpli la cuvînt sînt mai înțelepți decît înțelepții”.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent (împreună cu Daniela Dumbravă) volumul André Scrima: expérience spirituelle et langage théologique, Roma, 2019.  

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.
image
Momentul în care Roxana Donisan a fost atacată de rechin a fost filmat de un turist. „A ajuns până la geamandură, acolo a înhăţat-o rechinul“
Părinţii Roxanei Donisan, românca ucisă în Egipt de un rechin, au povestit că fiica lor a găsit oferta de vacanţă în staţiunea Hurghada în ultima clipă şi a ocupat singurul loc rămas liber în avion. Acum aşteaptă să ajungă acasă trupul neînsufleţit al singurului lor copil.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.