A fi modern cu moderație

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Rémi Brague este unul dintre cei mai importanți filosofi francezi contemporani. Specializat inițial în filosofie antică, s-a impus în lumea academică prin lucrările sale de medievist, cu deosebire în istoria filosofiei arabe, dar și iudaice, precum și printr-un demers comparativ despre sensul filosofiei în culturile marcate de iudaism, creștinism și islam. Competența sa nu a funcționat ca o limită inhibantă pentru gînditor. Dimpotrivă, și-a pus specializarea în slujba unui demers intelectual mai curajos și mai larg, scriind mai întîi o carte care i-a adus o anumită faimă, Europa, calea romană (1992), și orientîndu-se treptat spre o interpretare a sensului culturii și al civilizației europene, de la sursele acesteia pînă la ceea ce el numește „eșecul proiectului modern”. Membru al Academiei de Științe Morale și Politice, distins cu Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze, dar și cu Premiul Fundației „Joseph Ratzinger – Benedict al XVI-lea“, Brague a devenit un filosof a cărui notorietate nu înseamnă niciodată cedarea de la rigoarea și probitatea specialistului. Este deja cunoscut publicului nostru grație mai multor traduceri, de la cartea despre Europa la două dintre marile sale sinteze: Înțelepciunea lumii și Legea lui Dumnezeu.

Foarte recent a apărut versiunea românească a celui de-al treilea volum al primei trilogii publicate de Rémi Brague, Modern cu moderațieTimpurile moderne sau inventarea unei înșelăciuni (trad. de Cornelia Dumitru, Editura Spandugino), completînd astfel arhipelagul operei filosofului în cultura noastră. E o carte provocatoare pornind de la titlul care intră în antiteză cu faimosul îndemn al lui Rimbaud: „Il faut être absolument moderne!”. Brague ne invită la o privire critică, nu din spirit antimodern, ci pentru a aplica pretențiilor modernității spiritul critic prin care ea însăși se definește. Nu e o carte tematică despre moderație, ci despre cum să înțelegem modernitatea temperîndu-ne gustul excesiv pentru nou cu orice preț, căci, dacă ne gîndim bine, nu tot ceea ce e nou e și adevărat; nu tot ceea ce e nou e și bun; nu tot ceea ce e nou e și inteligent (și seria ar putea continua).

Brague consideră că excesul de modernitate este semnul unei patologii, pe care o numește modernită: atenția hipnotică față de prezent, cultul pentru noutate, ideologia sau cvasi-religia progresului, toate aceste elemente care constituie portretul condiției actuale de la sine înțelese. El vrea să ne prezinte modernitatea mai degrabă ca pe o problemă decît ca pe soluția la îndemînă; îi deconstruiește pretențiile de originalitate absolută, identificîndu-i sursele vechi și – ceea ce e mai grav, în ochii modernilor exemplari – religioase. Dar partea cea mai interesantă din acest efort de genealogie intelectuală constă în identificarea riscurilor și a eșecurilor modernității: ideologizarea, nihilismul, lipsa de temei care conduce spre o „cultură a morții”.

Nu este o carte antimodernă, după cum anticipam pentru a bloca dintru început o eroare de lectură, ci o carte polemică la adresa triumfalismului inconștient al unei modernități care se vede ca orizont de nedepășit al vieții și al gîndirii. Crizele din ce în ce mai acute și mai dese ale civilizației occidentale contemporane sînt, pentru Rémi Brague, simptomul că trebuie să privim critic „proiectul modern”, care, da, a adus progrese incontestabile în multe domenii, dar care comportă un risc major pentru civilizația care l-a generat, nemaifiind capabil, dacă își continuă excesele, să ofere o rațiune pentru viața ca bine. Or, ceea ce Brague propune este să vedem ce s-a întîmplat din secolul al XVII-lea pînă astăzi în planul ideilor care au avut efecte istorice și să întrezărim cum se poate ieși din impasul actual. 

Modern cu moderație este, înainte de toate, cartea unui spirit iconoclast, așa cum se pare că se recunoaște a fi autorul, care ia în răspăr ideile de-a gata, le răsfiră alcătuirea istorică, le identifică mizele reale și nu se ferește să formuleze chestiuni inconfortabile. Cu vigilență conceptuală, ironie și îngrijorare, Rémi Brague atinge reflexele mentale devenite atitudini generale ale epocii noastre, întrebîndu-se: cum putem fi moderni fără a ne autodistruge?

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești