A fi modern cu moderație

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Rémi Brague este unul dintre cei mai importanți filosofi francezi contemporani. Specializat inițial în filosofie antică, s-a impus în lumea academică prin lucrările sale de medievist, cu deosebire în istoria filosofiei arabe, dar și iudaice, precum și printr-un demers comparativ despre sensul filosofiei în culturile marcate de iudaism, creștinism și islam. Competența sa nu a funcționat ca o limită inhibantă pentru gînditor. Dimpotrivă, și-a pus specializarea în slujba unui demers intelectual mai curajos și mai larg, scriind mai întîi o carte care i-a adus o anumită faimă, Europa, calea romană (1992), și orientîndu-se treptat spre o interpretare a sensului culturii și al civilizației europene, de la sursele acesteia pînă la ceea ce el numește „eșecul proiectului modern”. Membru al Academiei de Științe Morale și Politice, distins cu Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze, dar și cu Premiul Fundației „Joseph Ratzinger – Benedict al XVI-lea“, Brague a devenit un filosof a cărui notorietate nu înseamnă niciodată cedarea de la rigoarea și probitatea specialistului. Este deja cunoscut publicului nostru grație mai multor traduceri, de la cartea despre Europa la două dintre marile sale sinteze: Înțelepciunea lumii și Legea lui Dumnezeu.

Foarte recent a apărut versiunea românească a celui de-al treilea volum al primei trilogii publicate de Rémi Brague, Modern cu moderațieTimpurile moderne sau inventarea unei înșelăciuni (trad. de Cornelia Dumitru, Editura Spandugino), completînd astfel arhipelagul operei filosofului în cultura noastră. E o carte provocatoare pornind de la titlul care intră în antiteză cu faimosul îndemn al lui Rimbaud: „Il faut être absolument moderne!”. Brague ne invită la o privire critică, nu din spirit antimodern, ci pentru a aplica pretențiilor modernității spiritul critic prin care ea însăși se definește. Nu e o carte tematică despre moderație, ci despre cum să înțelegem modernitatea temperîndu-ne gustul excesiv pentru nou cu orice preț, căci, dacă ne gîndim bine, nu tot ceea ce e nou e și adevărat; nu tot ceea ce e nou e și bun; nu tot ceea ce e nou e și inteligent (și seria ar putea continua).

Brague consideră că excesul de modernitate este semnul unei patologii, pe care o numește modernită: atenția hipnotică față de prezent, cultul pentru noutate, ideologia sau cvasi-religia progresului, toate aceste elemente care constituie portretul condiției actuale de la sine înțelese. El vrea să ne prezinte modernitatea mai degrabă ca pe o problemă decît ca pe soluția la îndemînă; îi deconstruiește pretențiile de originalitate absolută, identificîndu-i sursele vechi și – ceea ce e mai grav, în ochii modernilor exemplari – religioase. Dar partea cea mai interesantă din acest efort de genealogie intelectuală constă în identificarea riscurilor și a eșecurilor modernității: ideologizarea, nihilismul, lipsa de temei care conduce spre o „cultură a morții”.

Nu este o carte antimodernă, după cum anticipam pentru a bloca dintru început o eroare de lectură, ci o carte polemică la adresa triumfalismului inconștient al unei modernități care se vede ca orizont de nedepășit al vieții și al gîndirii. Crizele din ce în ce mai acute și mai dese ale civilizației occidentale contemporane sînt, pentru Rémi Brague, simptomul că trebuie să privim critic „proiectul modern”, care, da, a adus progrese incontestabile în multe domenii, dar care comportă un risc major pentru civilizația care l-a generat, nemaifiind capabil, dacă își continuă excesele, să ofere o rațiune pentru viața ca bine. Or, ceea ce Brague propune este să vedem ce s-a întîmplat din secolul al XVII-lea pînă astăzi în planul ideilor care au avut efecte istorice și să întrezărim cum se poate ieși din impasul actual. 

Modern cu moderație este, înainte de toate, cartea unui spirit iconoclast, așa cum se pare că se recunoaște a fi autorul, care ia în răspăr ideile de-a gata, le răsfiră alcătuirea istorică, le identifică mizele reale și nu se ferește să formuleze chestiuni inconfortabile. Cu vigilență conceptuală, ironie și îngrijorare, Rémi Brague atinge reflexele mentale devenite atitudini generale ale epocii noastre, întrebîndu-se: cum putem fi moderni fără a ne autodistruge?

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.