„Transformăm utopii în realităţi palpabile” – interviu

Dragoş PREDA
Publicat în Dilema Veche nr. 328 din 27 mai - 2 iunie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

De ce (şi cum) LSRS s-a implicat în acest Forum?

În martie 2009, aflam pentru prima oară de Grupul Educativa şi de tîrgurile educaţionale RIUF şi RIMME. În urma precedentelor întîlniri cu alte organizaţii din sfera educaţiei din România, constatam o lipsă de colaborare reală; totul se rezuma la nivel pragmatic şi punctual. Întîmplarea a făcut să-mi pun întrebarea „de ce nu se reunesc părţi ale aceluiaşi organism?”. Cum Bogdan Kochesch şi Alex Ghiţă, preşedintele Grupului Educativa, împărtăşeau acelaşi gînd de ceva vreme, ne-am gîndit cum să-i aducem la aceeaşi masă pe toţi actorii din educaţie.

În luna lui mai 2009, primisem o invitaţie de a participa la Forumul Organizaţiilor Neguvernamentale, la Palatul Parlamentului, organizat de FDSC (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile) – un bun prilej de-al suna pe Bogdan pentru a relua discuţiile legate de Forum, care iniţial se intitula „Conferinţă”, totuşi ne doream un eveniment de lungă durată şi termenul de „forum” se încadra în această viziune.

Ne-am gîndit în primul rînd la părţile interesate în sistemul educaţional: de la părinţi, elevi, organizaţii studenţeşti, sindicate, etc. la companii private şi instituţii ale statului (îndeosebi Ministerul Educaţiei, dar şi Ministerul Tineretului sau Ministerul Afacerilor Externe).

Iniţial am structurat agenda pe trei zile: pre-universitar, universitar, ultima fiind alocată relaţiei dintre societate şi piaţa muncii şi autorităţile cu responsabilităţi în domeniu.

Am promovat intens agenda de la societatea civilă la autorităţile statutului, dar adevăratul sprijin şi reala implicare a venit din partea Tincuţei Baltag, director general al Fundaţiei „Dinu Patriciu”, care susţinuse şi alte proiecte ale LSRS (Caravana LSRS 2009 si proiectul comun – www.joburilaorizont.ro).

Cercul era aşadar întregit: o societate civilă „completă” – o organizaţie neguvernamentală – LSRS, o fundaţie – „Dinu Patriciu” şi o firmă de consultanţă pe domeniul educaţiei – Grupul Educativa.

Cît de realist sună ideea că societatea civilă va reuşi să schimbe sistemul de educaţie? Au mai fost tentative care însă au rămas doar la nivel de discurs...

Societatea civilă reprezintă sistemul de educaţie... Ce este un profesor pentru copilul său? sau un secretar de stat? sau un rector? etc. Cu toţii avem cel puţin o dublă poziţionare faţă de o problemă anume... Numai că educaţia este cea care sculptează o societate pe termen lung, creionînd piaţa muncii pe plan intern şi definind valoarea competitivităţii pe plan extern. Noi, organizatorii acestui forum, încercăm să generăm o conştiinţă comună, o conştientizare efectivă, de către toti actorii implicaţi, a rolului fiecăruia, nediscriminatoriu, neierarhizat, în cadrul acestui sistem. Ne-am dorit să creăm o masă rotundă care să schimbe mentalul social; să trecem de la blazare la acţiune. Însăşi definiţia educaţiei afirmă că, prin acest proces continuu, individul trebuie să devină element activ al societăţii din care face parte! Pornind de la lucruri mici, dăm viaţă unor schimbări majore la nivelul întregii societăţi. Această agora a educaţiei a generat – aceasta fiind şi concluzia generală a participanţilor – nu neaparat proiecte şi soluţii, aşa cum ne doream iniţial, ci o conştientizare a fiecărui participant a potenţialului colectiv, a comunităţii din care face parte şi a importanţei resurselor puse în comun. Sîntem la început, dar garantăm că sîntem obişnuiti, toti cei angrenaţi în acest demers, să transformăm utopii în realităţi palpabile.

Ce va urma dupa acest Forum?

Primăvara nu se face cu o floare... de aceea acest proiect a fost gîndit, aşa cum punctam încă de la început, pe termen lung, asemenea educaţiei, durabil şi, să sperăm, sustenabil.

Etapa de organizare a trecut, urmează să ne întîlnim să evaluăm, să tragem o linie, atît cu plusuri, cît şi cu minusuri şi să trecem la simularea participării colective în cadrul procesului de transformare a educaţiei din România. Vom alege cîteva idei, soluţii, proiecte şi vom încerca să generăm realităţi alături de cei participanţi. Vom trece de la cuvinte la fapte; aşa cum forumul a reprezentat o mîzgălitură pe o foaie care a devenit realitate. Ne aşteaptă un drum greu, dar ni l-am asumat de la început.

Așa cum au afirmat vorbitorii internaţionali, nu trebuie să ne temem de greşeli, cît de inerţie; din greşeli învăţăm. Aşadar, cîteva concluzii relevante, rezultate de pe urma celor trei zile, ating următoarele aspecte: nevoia de centralizare, crearea unei baze de date atît privind resursele umane (învăţători, profesori, preparatori etc.), cît şi cele de ordin logistic (infrastructură, dar şi o transparenţă a gestiunii acestor date), transdisplinaritatea curriculei şi pragmatismul acesteia în raport cu piaţa muncii, acceptarea ideii că nu există soluţie standard, plecînd de la această idee, în vederea rezolvării discrepanţelor între sistemul de învăţămînt urban şi cel rural, utilizarea unor metode de educaţie non-formală şi a reţelelor on-line ar putea reprezenta însăşi soluţia, angajarea tuturor actorilor în procesul educativ – de la părinţi, la societate civilă şi mediu privat, crearea unui real parteneriat public-privat, o dezvoltare profesională dublă – atît pe orizontală, pedagogică, cît şi pe verticală, managerială; conştientizarea procesului natural de la cantitativ la calitativ şi crearea unui cod etic menit să re-valorizeze sistemul educativ românesc. Educaţia e un act în sine, iar prin acest Forum al Educaţiei am încercat să acţionăm asupra acestui sistem de care depinde însăşi dezvoltarea pragmatică şi de durată a unei societăţi.

Dragoş Preda este vicepreşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

a consemnat Stela GIURGEANU.

Epilog jpeg
Jail-house rock
Există mai multe feluri de a-ţi arăta indiferenţa.
Inefabila interdisciplinaritate gif
Inefabila interdisciplinaritate
Să presupunem că o universitate angajează un specialist în relaţia dintre istoria matematicii şi istoria literară: e nevoie de 3 cursuri şi minimum 45 de studenţi interesaţi pentru a menţine postul. Şi dacă studenţii nu se înscriu? Să faci din ele cursuri obligatorii pentru toţi cei de la Literatură română?
„Doar oamenii pot produce schimbarea“ – interviu jpeg
„Doar oamenii pot produce schimbarea“ – interviu
Totul porneşte de la motivaţia profesorului. Educaţia se petrece în clasă, nu la minister. E relaţia dintre profesor şi elev. Acolo se petrece, de fapt, schimbarea. De aceea, cei care vor să facă performanţă în educaţie îşi concentrează resursele pe profesori.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Competențele și performanțele specialistului român
Ca unei profesoare de română ce mă aflu, articolul dlui Dan Ungureanu din nr. 308 al Dilemei vechi, intitulat „Educaţia axată pe competenţe“, mi-a stîrnit, fireşte, interesul. Consider că orice dezbatere despre starea învăţămîntului românesc actual este binevenită, cu condiţia să fie altceva decît o perdea de fum electorală, publicistică sau cu mai ştiu eu ce mize străine substanţei dezbaterii înseşi.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Educaţia axată pe compentenţe - dacă n-a mers „la ei”, va merge „la noi”?
“A uitat cam toată lumea vechea butadă din perioada apusă: „Marx era filozof, nu om de ştiinţă, fiindcă, dacă era om de ştiinţă, făcea mai întîi un experiment pe şoareci“. Lucrurile stau la fel ca înainte, din păcate. În Ministerul Educaţiei, cu siguranţă stau ca pe vremea lui Ceauşescu. O ministră după alta au aplicat reforme ubueşti, neomologate nicăieri, neverificate nicăieri, pentru care miniştrii nu-şi asumă nici o responsabilitate. Sindicatele profesorilor nu sînt niciodată consultate cu p

Parteneri

petrolier rusesc kerci FOTO @boris_beissner / X
Alertă în Strâmtoarea Kerci. Un vas rusesc încărcat cu mii de tone de petrol s-a rupt în două, după ce a fost lovit de furtună
Un vas rusesc, încărcat cu mii de tone de produse petroliere, s-a rupt în două în timpul unei furtuni violente, duminică, provocând o deversare în Strâmtoarea Kerci, au anunțat autoritățile ruse.
alibec bataie kosovo jpg
Ne trec fiori înainte de preliminariile CM 2026. Depunctarea, următoarea măsură a UEFA împotriva României
Tricolorii vor debuta în calificările Cupei Mondiale în luna martie.
husky harghita jpg
Locul superb din România care rivalizează cu Laponia! Aici te poți plimba cu sania trasă de husky și poți admira peisaje de poveste
Laponia este una dintre cele mai spectaculoase destinații din lume, faimoasă pentru peisajele sale înghețate, aurora boreală și săniile trase de husky. Însă, o vacanță în această zonă magică poate costa câteva mii de euro, un buget care depășește posibilitățile multora dintre noi.
MONICA POLI jpg
I se spune „Femeia Batman” și a devenit cel mai cunoscut personaj din Veneția în toată lumea. A salvat mii de turiști
De mai bine de un an, de frumoasa Veneție se asociază un nume care nu face parte din trecutul fabulos al orașului lacustru, cel mai frumos din lume. Milioane de turiști din întreaga lume au auzit de acest personaj, zeci de mii au și văzut-o pe femeia de 58 de ani
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata rusă avansează pe frontul de est al Ucrainei. Rusia a ocupat mai multe sate în zone strategice
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits
Jamie Foxx Foto profimedia 0791236353 jpg
Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în față cu un pahar. Incidentul a avut loc de ziua lui
Actorul american Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills. Incidentul ar fi avut loc în timpul unei încăierări care a avut loc chiar de ziua de naștere a actorului.
Pârtiile de schi omologate în România Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Lista completă a pârtiilor de schi omologate în România. Sunt răspândite în 22 de județe
România are mai multe pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească de sporturile de iarnă, dar și pentru cei mai experimentați. Acestea sunt amplasate în 22 de județe din țară.