„Doar oamenii pot produce schimbarea“ – interviu

Tincuţa BALTAG
Publicat în Dilema Veche nr. 328 din 27 mai - 2 iunie 2010
„Doar oamenii pot produce schimbarea“ – interviu jpeg

Săptămîna trecută am scris despre prima ediţie a Forumului Educaţiei, impresii de la conferinţa desfăşurată între 12 şi 14 mai, la Bucureşti. Cine au fost însă organizatorii, cum au văzut ei evenimentul, la firul ierbii? Două interviuri despre cum e să organizezi un asemenea forum, despre motivaţii, aşteptări şi, mai ales, despre ce impact au simţit ei că o asemenea iniţiativă a avut sau va avea. (S. G.) 

Cum aţi caracterzia Forumul Educaţiei în contextul protestelor sindicatelor din învăţămînt, proteste din ce în ce mai vehemente în ultimele zile?

Ca o alternativă. În urma mitingurilor nu se generează soluţii. Oamenii ies în stradă, dar din păcate nu rezolvă mult cu această formă de protest. Vorbind de profesori, demonstraţiile şi grevele îi afectează pe elevi, mai ales în perioade de examen. Pe cînd la un asemenea eveniment, ne-am adunat, oameni care probabil au viziuni diferite – studenţi, cu profesori, cu rectori, oamenii din mediul privat şi de stat – şi am încercat să găsim soluţii, într-un mod constructiv. Cred că este relevantă prezenţa ministrului educaţiei şi a faptului că, deşi nu avea mult timp la dispoziţie, atmosfera de aici l-a încurajat să stea mai mult decît îşi propusese. Aici au venit, pînă la urmă, oameni preocupaţi realmente de educaţie şi de găsirea soluţiilor pentru problemele din învăţămînt.

A existat pericolul de interferenţă cu politicul?

Niciodată. Atît reprezentanţii Guvernului cît şi ceilalţi invitaţi s-au aflat aici strict pe probleme de educaţie.

O reformă bună a sistemului de educaţie din România va veni din partea societăţii civile sau nu va veni deloc?

O reformă bună poate veni din partea tuturor celor implicaţi, care vor lucra împreună, dar mai ales de la profesori. Problema e că statutul meseriei de profesor a decăzut mult în ultima vreme, nu e doar o problemă a ministerului, e o problemă de recunoaştere a utilităţii şi importanţei profesorilor în societate. Desigur că şi salariul e o parte a acestui prestigiu, dar studiile arată că, dacă asiguri un trai decent, performanţa la clasă nu mai ţine atît de dorinţa unui salariu mare. Important e însă să asiguri acel salariu decent. Aş porni de la salariile debutanţilor, trebuie încurajaţi studenţii foarte buni.

Sistemele cele mai performante din lume, Singapore şi Finlanda, îşi selectează viitorii profesori din primii 10, respectiv 5% dintre cei mai buni studenţi din anul respectiv. Cum eşti acceptat în această profesie, ştii că faci parte dintr-o elită. Statutul vine şi din această selecţie.

Performanţe scăzute în învăţămînt din cauza salariului sau a curriculei?

Totul porneşte de la motivaţia profesorului. Educaţia se petrece în clasă, nu la minister. E relaţia dintre profesor şi elev. Acolo se petrece, de fapt, schimbarea. De aceea, cei care vor să facă performanţă în educaţie îşi concentrează resursele pe profesori. Mi-e teamă că, în ceea ce priveşte salariul, societatea civilă nu poate face prea multe. Doar dacă se pune problema descentralizării complete sau a şcolilor private care îşi pot atrage fonduri din comunitate, pe care le pot investi inclusiv în salariile profesorilor.

Ce aţi urmărit prin acest Forum?

Să coalizăm o voce. Societatea civilă e acuzată că în perioadă de criză e tăcută şi îşi pierde credibilitatea. Dar poate fi o voce puternică şi, din experienţa mea, pot să vă spun că Ministerul Educaţiei a fost deschis la discuţii constructive. Poate, desigur, să construiască proiecte care, pentru a avea impact, pot fi preluate de minister.

Ce va urma?

De la început am spus că vom discuta probleme, dar doar dacă vom genera soluţii. Iar aceste soluţii sînt implementate în proiecte pe care le vom face împreună. Deja am auzit, în timpul celor trei zile, proiecte ce se vor implementa, oameni care s-au întîlnit, au discutat despre tot felul de lucruri pe care le făceau relativ individual şi au căzut de acord să le facă împreună. Fundaţia noastră, de exemplu, vara asta va avea un proiect prin care va trimite 20 de profesori din mediul rural în Finlanda, o săptămînă, pentru a avea experienţa predării într-o clasă finlandeză. Sînt convinsă că la întoarcere vor dori să implementeze ce au văzut acolo. Nu e vorba neapărat de conţinut, ci despre felul cum profesorii îi tratează pe elevi, cum comunică, cum îşi văd ca responsabilitate transmiterea de valori morale, nu doar informaţii la cursuri.

Sînt convinsă că lucrurile se vor schimba în bine. Prin toate proiectele care îmi ajung pe birou, prin toţi oamenii cu care vorbesc, simt că societatea este pregătită pentru o schimbare. Am susţinut că acum e momentul pentru o lege a educaţiei cu adevărat bună şi reformatoare pentru şcoala românească. A fost după revoluţie o perioadă de confuzie, de răsturnare a valorilor şi de promovare a nonvalorilor, dar în ultima vreme văd că oamenii s-au cam săturat de toate acestea. Tinerii se organizează, îşi fac proiecte, nu sînt blazaţi, a început deja să se afirme o nouă generaţie care e pusă pe fapte mari, care vrea să schimbe lucrurile în bine. Cît timp la firul ierbii oamenii nu-şi asumă schimbarea, nici o lege din lume nu ne va ajuta. Doar oamenii pot produce schimbarea.

Tincuţa Baltag este director general al Fundaţiei „Dinu Patriciu“ şi preşedinte al Forumului Donatorilor din România. A absolvit programul de MBA Romano-Canadian. Începînd cu anul 2006, s-a ocupat de înfiinţarea Fundaţiei „Dinu Patriciu“, de stabilirea strategiei pe termen lung şi de coordonarea programelor acestei organizaţii. Cu un buget anual de peste 7 milioane de dolari, fundaţia derulează şapte programe naţionale în domeniul educaţiei şi susţine peste 5600 de bursieri – elevi de liceu, studenţi, masteranzi şi doctoranzi.

a consemnat Stela GIURGEANU.

Epilog jpeg
Jail-house rock
Există mai multe feluri de a-ţi arăta indiferenţa.
Inefabila interdisciplinaritate gif
Inefabila interdisciplinaritate
Să presupunem că o universitate angajează un specialist în relaţia dintre istoria matematicii şi istoria literară: e nevoie de 3 cursuri şi minimum 45 de studenţi interesaţi pentru a menţine postul. Şi dacă studenţii nu se înscriu? Să faci din ele cursuri obligatorii pentru toţi cei de la Literatură română?
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
„Transformăm utopii în realităţi palpabile” – interviu
Această agora a educaţiei a generat – aceasta fiind şi concluzia generală a participanţilor – nu neaparat proiecte şi soluţii, aşa cum ne doream iniţial, ci o conştientizare a fiecărui participant a potenţialului colectiv, a comunităţii din care face parte şi a importanţei resurselor puse în comun. Sîntem la început, dar garantăm că sîntem obişnuiti, toti cei angrenaţi în acest demers, să transformăm utopii în realităţi palpabile.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Competențele și performanțele specialistului român
Ca unei profesoare de română ce mă aflu, articolul dlui Dan Ungureanu din nr. 308 al Dilemei vechi, intitulat „Educaţia axată pe competenţe“, mi-a stîrnit, fireşte, interesul. Consider că orice dezbatere despre starea învăţămîntului românesc actual este binevenită, cu condiţia să fie altceva decît o perdea de fum electorală, publicistică sau cu mai ştiu eu ce mize străine substanţei dezbaterii înseşi.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Educaţia axată pe compentenţe - dacă n-a mers „la ei”, va merge „la noi”?
“A uitat cam toată lumea vechea butadă din perioada apusă: „Marx era filozof, nu om de ştiinţă, fiindcă, dacă era om de ştiinţă, făcea mai întîi un experiment pe şoareci“. Lucrurile stau la fel ca înainte, din păcate. În Ministerul Educaţiei, cu siguranţă stau ca pe vremea lui Ceauşescu. O ministră după alta au aplicat reforme ubueşti, neomologate nicăieri, neverificate nicăieri, pentru care miniştrii nu-şi asumă nici o responsabilitate. Sindicatele profesorilor nu sînt niciodată consultate cu p

Parteneri

Razboi în Ucraina Foto Volodimir Zelenski   X jpg
Când mor români la Cernăuţi, nu mai există scuză!
Ce simt pretinşii patrioţi pro-ruşi de la noi, când cad bombe ruseşti şi mor civili nevinovaţi în Cernăuţiul lui Eminescu? De tăcut, tac.
Femeie durere stomac FOTO Shutterstock jpg
Alimentele pe care trebuie să le evităm complet vara. Ne provoacă o mulțime de probleme
Cei mai mulți dintre noi ne gândim la vara ca la o perioadă de relaxare, în care vom putea să ne bucurăm de cât mai mult timp petrecut în aer liber alături de cei dragi.
Air India FOTO Profimedia
Înregistrarea audio din cabina piloților adâncește misterul prăbușirii zborului Air India. „Ar fi aproape imposibil”
Anchetatorii au făcut o descoperire înfiorătoare în cadrul investigației preliminare privind prăbușirea zborului Air India 171, în urma căreia și-au pierdut viața 260 de persoane în luna iunie.
nicusor dan congres pnl jpg
„Românii nu ne vor mai ierta în 2028” - avertismentul lui Nicușor Dan, prezent la congresul PNL
Președintele Nicușor Dan a transmis, în cadrul Congresului extraordinar al PNL, un mesaj dublu: de responsabilizare și de speranță. A avertizat că, dacă politicienii nu vor repara erorile trecutului, „românii nu vor mai ierta în 2028”.
2025 toys scattered blast belonged 107946328 webp
Rusia, acuzată că vânează ucraineni cu dronele: copil de un an, ucis când se juca în curte: „L-a urmărit și atacat cu sânge rece”
Oficialii ucraineni acuză Rusia de un atac țintit cu dronă asupra unui sat din regiunea Herson, în urma căruia a fost ucis un copil de un an și două luni care se juca în țarcul lui, relatează New York Post.
IMG 20230818 114710 (1) jpg
Înșelăciune cu locuri de cazare fantomă pe litoralul românesc: la ce trebuie să fie atenți turiștii
O nouă metodă de înşelăciune cu cazări fantomă, cu fotografii de pe alte site-uri şi cu preţuri foarte atrăgătoare, circulă vara aceasta pe litoralul românesc. Autoritățile trag un semnal de alarmă și le recomandă turiștilor să fie vigilenți.
paianjen_shutterstock 731064709 jpg
Amestecul ieftin și natural care ține păianjenii la distanță vara! Se prepară rapid și e super eficient
Vara este anotimpul favorit al multor români, însă, din păcate, această perioadă din an vine la pachet și cu multe probleme. Iar una dintre cele mai presante este prezența în număr tot mai mare a insectelor.
WhatsApp Video 2025 07 12 at 11 25 54 mp4 thumbnail png
Reclamagiu de profesie reținut pentru ultraj, după ce a terorizat 5 ani polițiștii cu mii de sesizări
Un bărbat de aproximativ 50 de ani, din Dolj, a fost reținut sâmbătă-dimineață, sub acuzația de ultraj. Procurorii au considerat că acesta a hărțuit, prin plângerile sale repetate, aproape 20 de polițiști.
Plaja Eforie Nord 2022 02 jpg
Alertă pe o plajă din Eforie Sud. Posibile rămășițe de dronă au fost găsite de un pescar
O bucată dintr-o dronă a fost găsită pe o plajă din Eforie Sud. Brigada antitero intervine pentru ridicarea rămășițelor.